Rotavirüs Nedir? Semptomları ve Tedavisi
Rotavirüs nedir? Bu, 6 ay ile 5 yaş arasında bağırsak sorunları yaşayan çocuğu olan anneler arasında yaygın bir sorudur.
Son derece bulaşıcı olan bu hastalık, ishal, dehidrasyon, kusma ve ateş gibi semptomlara yol açan gastroenterit olarak bilinen enfeksiyonla ilişkilidir.
Rotavirüs çok sık görülen bir hastalıktır ancak genellikle çocuklarda ciddi sonuçlara yol açmaz. Bununla birlikte, pek çok az gelişmiş ülkede bu hastalığın ölüm oranı yılda 400 bin civarındadır.
Aşağıda, rotavirüs ile ilgili bütün bilgilerden bahsedeceğiz böylece nasıl bulaştığını ve nasıl önleneceğini öğrenebilirsiniz.
Rotavirüs nedir?
Rotavirüs,Vertebrate Reovaridae RNA familyasına ait olan ve memelilerde yenidoğanların veya emzikli çocukların gastrointestinal sistemlerini etkileyen bir virüstür.
Son derece bulaşıcı olan bu virüs, ait oldukları V6 tipini parçalayan harflerle tanımlanan altı gruba ayrılır.
Bu yazımızı da okuyun:Hamilelikte Enfeksiyondan Korunmanın Yolları
A, B ve C grubu insanlarda görülür. A tipi, çocuklarda en şiddetli semptomlara neden olan türdür. Virüs vücuda dışkı ve oral yolla bulaşır. 5 yaşına gelmeden önce, emen çocukların en az bir kere bu hastalığa yakalandığı tahmin edilmektedir.
Rotavirüs nasıl bulaşır?
Rotavirüs, dışkı ve oral yolla yayılır. Havadaki bulaşıcı tanecikler, solunum yoluyla veya herhangi bir yüzeye dokunulduğunda elden ağıza geçerek bulaşır. Virüsü barındıran bir oyuncağı ellemek de virüsün bulaşmasına yol açar.
Rotavirüs ortamda kalır bu nedenle temizleyerek virüsten kurtulmaya çalışmak faydasızdır. Bu, en hijyenik yerlerde bile hayatta kalabilen bir virüstür.
Virüs bir kez vücuda girdiğinde, kuluçka süresi yaklaşık olarak iki gündür. Gastroenterit (bebeklerde ishal) 3 ila 8 gün devam edebilir.
Rotavirüsün semptomları nelerdir?
Semptomlar kişiden kişiye değişebilir ve semptomların şiddeti de farklılık gösterebilir. Ancak virüsü kapan her çocukta aşağıdaki semptomlar ortaktır:
- Sulu ishal
- Ateş
- Kusma
- Karın ağrısı
- Bazılarında solunum problemleri
- Ateşin aşırı yükseldiği vakalarda havale
- Dehidrasyon. Bu semptomdan muzdarip çocuk, susamış, telaşlı ve gergin görünür, boş bakar, çok az idrara çıkar ve kuru mukoza zarına sahiptir.
Rotavirüsün sıklıkla notavirüsle karıştırıldığını unutmamak gerekir. Notavirüs de bir bağırsak enfeksiyonudur ancak semptomları daha hafiftir. Her iki durumda da, hastalığın teşhisi gaita testi ile mümkündür.
Rotavirüsün tedavisi
Rotavirüsün tedavisi çocuk doktorunuzun tavsiyelerine ve çocuğunuzun hastalığının şiddetine göre değişir. Bu hastalığın tedavisindeki en önemli nokta elektrolit seviyelerini dengelemek için çocuğa tuzlu ve şekerli içecekler içirmektir.
Uç vakalarda, özellikle bebeklere ve küçük çocuklara sıvılar intravenöz olarak veya nazogastrik tüp yoluyla verilebilir. Bunun sebebi, sıvıların doğrudan tüketiminin çocuklar açısından zor olabilmesidir.
Bunun yanı sıra, ister anne sütüyle beslensin ister yumuşak veya katı gıdalarla, virüsü kapan bütün hastalar sıvı alımından birkaç saat sonra yemek yemelidir. Duruma göre meyve, yoğurt veya tahıl tercih edebilirsiniz.
Aşı
Rotavirüsle mücadelede bir diğer seçenek ise aşıdır. Özellikle anne sütüyle beslenen çocuklar için tasarlanmış iki tür aşı vardır. Ağız yoluyla verilen düşük bir dozdur ve uygulamak oldukça kolaydır.
Bu aşıların kullanımı özellikle yüksek risk grubundaki 2 yaş altındaki çocuklar için önerilir. Bunun sebebi diğer çocuklarla etkileşim içerisinde olmaları ve oyuncaklarını paylaşmalarıdır.
Son olarak, eğer bu semptomlardan bir tanesini fark ederseniz hemen doktorunuza danışın. Böylece gaita testi ile hastalığı teşhis edebilir ve uygun tedaviyi takip edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Davidson, G. P., Daniels, E., Nunan, H., Moore, A. G., Whyte, P. B. D., Franklin, K., … & Moore, D. J. (1989). Passive immunisation of children with bovine colostrum containing antibodies to human rotavirus. The Lancet, 334(8665), 709-712.
- Parashar, U. D., Gibson, C. J., Bresee, J. S., & Glass, R. I. (2006). Rotavirus and severe childhood diarrhea. Emerging infectious diseases, 12(2), 304.
- Ruiz-Palacios, G. M., Pérez-Schael, I., Velázquez, F. R., Abate, H., Breuer, T., Clemens, S. C., … & Cervantes, Y. (2006). Safety and efficacy of an attenuated vaccine against severe rotavirus gastroenteritis. New England Journal of Medicine, 354(1), 11-22.