Çocuğunuza Sağlıklı Beslenmeyi Öğretiyor Musunuz?

Hayatınızın kalitesini büyük ölçüde sağlık durumunuz etkiler. Bu nedenle, çocuklarınızı sağlıklı beslenmeye ve egzersiz yapmaya teşvik etmelisiniz. Bunu başarmak için, öğün vakitlerinde çocuğunuz için iyi tercihler yapmalısınız.
Çocuğunuza Sağlıklı Beslenmeyi Öğretiyor Musunuz?

Son Güncelleme: 07 Temmuz, 2019

Yetişkinler olarak, en önemli görevlerimizden biri çocuklarımıza sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Eğer çocuğunuza sağlıklı beslenmeyi öğretmek istiyorsanız, siz de sağlıklı beslenerek onlara iyi örnek olmalısınız.

Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmek için ipuçları

Eğer çocuğunuza iyi beslenme alışkanlıklarını nasıl kazandıracağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:

1. Birlikte yemek hazırlayın

Çocuklarınızı da markete gitme ve yemek pişirme sürecine dahil edin. Böylece, ne yediklerini daha iyi bilebilirler. İki sağlıklı alternatif sunarak çocuğunuzdan kendisine en uygun olanı seçmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızı mutfağa çağırarak, kendilerine basit yemekler yapmalarına izin verebilirsiniz.

2. Yiyeceğin kaynağına inin

Çocuklarla birlikte markete gidip raflara göz atmanın yanı sıra, çocuğunuzla çiftliklere de gidebilirsiniz. Meyve sebze toplamak, süt sağmak ve kendi yiyeceğini kendi eliyle hazırlamak, çocuğunuzun bakış açısını değiştirecektir. İsterseniz evinizde küçük bir bahçe oluşturabilirsiniz.

3. Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın

Eğer mutfağınızda bol miktarda sağlıklı atıştırmalıklar olursa, çocuğunuz bunları tüketmeye alışacaktır. Yiyeceklerin kolaylıkla erişilebilir olduğundan emin olun. Meyve dilimleri, havuç, kraker ve kuru yemişler çocuklar için ideal atıştırmalıklardır.

yemek yiyen çocuk

4. Su içmenin önemini hatırlatın

Dengeli beslenmenin yanı sıra, yeterli miktarda su içmek de oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmek, bol bol su ve sağlıklı meyve suları tüketmeyi de gerektirir. Çocuğunuza sağlıklı alternatifleri tanıtmak için her fırsatı değerlendirin.

5. Çocuğunuza örnek olun

Çocuğunuzun yiyecek tercihleri büyük ölçüde sizin tercihlerinize bağlıdır. Daha anne karnındayken bile bebekler sizin alışkanlıklarınızı öğrenir.

Ailecek yemeğe çıktığınızda, çocuğunuzun da ileride aynısını yapması için menüdeki sağlıklı seçeneklere yönelin. Onlara örnek olmak, çocuğunuzun iyi bir yaşam tarzını benimsemesi için en iyi yollardan bir tanesidir.

6. İstikrarlı ve ısrarcı olun

Çocuklar yeni olan bir yiyeceği beğenmek için onu birden fazla kez yemelidir. Eğer çocuğunuz ilk yediğinde bir yiyeceğin tadını beğenmiyorsa, onu başka bir tarifte yedirmeye çalışın. Çocuk bir şeyi yemeyi reddettiğinde asla vazgeçmeyin. Belki verdiğiniz yemeği  ikinci denemede kabul edebilir.

“Dünyada ölümlerin en önemli sebebi kardiyovasküler hastalıklardır ve bunun sebebi de şüphesiz sağlıksız bir yaşam tarzıdır. Kardiyovasküler hastalıklardan sonra, ikinci ölüm sebebi ise kanserdir ve kanser gelişiminde de beslenmenin önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir.”

–Dünya Sağlık Örgütü–

7. Yiyeceklerin miktarına dikkat edin

Çocuğunuzun tabağındaki porsiyonu ayarlamak için onun yaşını göz önünde bulundurmalısınız. Tabağındaki her şeyi bitirmesi için çocuğunuza baskı yapmayın. Sadece sağlıklı beslenmelerine ve gerekli besinleri almalarına odaklanın.

8. Yemekleri evde hazırlayın

sağlıklı beslenme

Marketlerden ve fast food zincirlerinden aldığınız yiyeceklerin çoğu zararlıdır. Yemeğinizi evde hazırlayarak, hazır ürünlerdeki fazla şeker ve zararlı yağlardan uzak durabilirsiniz. Eğer her gün yemek yapacak vaktiniz yoksa, vakit bulduğunuzda sonraki günler için de yemek hazırlayabilirsiniz.

9. Belirli yiyeceklerden ziyade genel beslenmeye odaklanın

Çocuğunuzun sağlıklı besleniyor olması asla hamburger veya sosisli sandviç yiyemeyeceği anlamına gelmez. Önemli olan bu yiyecekler arasındaki dengeyi kurmak ve sağlıklı alternatiflerin tüketim sıklığını artırmaktır.

Çocuğunuzun öğününe tatlı da ekleyebilirsiniz. Kendi sağlığınıza ve çocuğunuzun sağlığına dikkat edin. Çocuklarınıza, seçimlerinden sorumlu olduklarını öğretin. Gerekli temeli oluşturduktan sonra, çocuklarınız sağlıklı olmak için ellerinden geleni yapacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • G. Hernandez. (2005). Tratado de Nutricion. Tomo III: Nutricion Humana en el Estado de Salud, 2nd ed., Editorial Medica Panamericana SA, Madrid.
  • Salas-Salvadó J. (2014). Nutrición y dietética clínica. 3ª ed.Madrid: Elsevier España editorial.
  • Ruiz E, Rodríguez P, Valero T, Ávila JM, Aranceta-Bartrina J, Gil A, González Gross M, Ortega RM, Serra-Majem Ll, Vera-Moreiras G. (2017). Dietary Intake of  Individual (Free and Intrinsic) Sugars and Food Sources in the Spanish Population: Findings from the ANIBES Study. Nutrients, 2017;9(3):275 https://www.mdpi.com/2072-6643/9/3/275
  • Agencia Salud Pública de Cataluña (ASPCAT). (2017) Guía de la alimentación saludable en la etapa escolar. Barcelona.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.