Uterus Retroversiyonu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Eğik veya devrik uterus olarak da bilinen uterus retroversiyonu, kadın pelvik bölgesinde anatomik bir farklılıktır. Uterus, normalde öne bakmak yerine rektuma doğru konumlanır.
Bu duruma düşükler, enflamasyonlu süreçler, pelvik ameliyatlar veya menopoz gibi dış faktörler veya genetik faktörler neden olur.
Uterus retroversiyonu genel özellikleri
Uterus retroversiyonu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Her 10 kadından yaklaşık 3’ü bundan muzdaripdir.
Tüm nedenleri bilinmemektedir. Bununla birlikte, en yaygın olarak bilinen neden, doğum sırasında veya sonrasında uterus ligamentlerinin yırtılmasıdır. Bu geçici bir retroversiyona neden olur. Menopoz, ameliyatlar, gebelikler, fibroitler ve endometriozis de buna neden olabilir.
Belirtileri
Bundan muzdarip kadınların büyük bir çoğunluğu, bu duruma sahip olduğunun farkında bile değildir. Genellikle semptomları yoktur. Bununla birlikte, bazı kadınlar aşağıdaki işaretleri gösterebilir:
- Uterus mesane veya diğer organlarla etkileşime girdiğinden seks sırasında ağrı.
- Adet sırasında, rektum ve uterusun yakınlığı nedeniyle koku.
- Adet öncesi ve sırasında ağrı.
- Kabızlık ve mide rahatsızlığı.
- Yumurtalık kistleri riski daha yüksektir.
- Hamilelik sırasında sırt ağrısı.
- Sürekli gerilme hissi.
- Bel ağrısı veya pelvik ağrı.
- Bazı durumlarda kısırlık.
- İdrar yolu enfeksiyonları.
Jinekologunuzun bu durumu teşhis etmek için bir muayene yapması gerekir. Bunu sıradan bir muayene veya ultrasonla yapabilirler.
Uterus retroversiyonuna sahip olmak doğurganlığı etkiler mi?
İnsanlar yıllarca, uterus retroversiyonunun hamile kalmayı imkansız hale getirdiğini düşünüyorlardı. Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan çalışmalar rahim pozisyonunun spermin yumurtaya ulaşmasını engellemediğini göstermektedir.
Gebeliğin ilk haftalarında uterusun doğal pozisyonuna geri dönmesi bile yaygındır.
Öte yandan, bir süredir hamile kalmaya çalışıyorsanız, farklı bir doğurganlık sorununuz olabilir. Gebe kalmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:
- Spermin rahminize ulaşmasına yardımcı olmak için seksten sonra bacaklarınızı kaldırın.
- Seks sırasında, pelvisinizi yukarıda tutmak için arkanıza bir yastık koyun.
- Seksten sonra karnınızın altında bir minderle karnınızın üstüne yatabilirsiniz.
Seks acı veriyorsa doktorunuza danışın. Size en rahat pozisyonları söyleyebilirler, böylece cinsel yaşamınız etkilenmez.
Hamileliği etkiler mi?
Kesinlikle. Bu durumu olan bir kadın gebe kaldığında, uterus bebeği korumak için normal pozisyonuna dönecektir. Aksi takdirde, bu durum düşüklere neden olabilir.
Ancak, çok nadirdir. Öte yandan, eğer uterus kendi konumunu değiştirmezse, doktor uterusu döndürmek için bir teknik önerebilir. Bu hamileliğin normal gitmesine yardımcı olur.
Uterus retroversiyonu için olası tedaviler
Genel olarak, bu uterin durumun belirli bir tedavisi yoktur. Hangi yöntemlerin kullanılacağına karar vermek doktorunuza bağlıdır. Ancak, herhangi bir komplikasyonu önlemek için düzenli olarak kontrole gitmek iyi bir fikirdir.
Aşırı durumlarda, bu durumu tedavi etmek için bazı seçenekler şunlardır:
- Eğer sebep Endometriozis ise, bu durum için hormon tedavisi.
- Yattığınız ve dizlerinizi göğsünüze götürdüğünüz egzersizler. Fibroidleriniz varsa bu özellikle yararlıdır. Bununla birlikte, tıp topluluğu bunun uzun vadeli bir tedavi olduğu konusunda hemfikir değildir.
- Bazen doktorlar, pozisyonu düzeltmek ve uterusu doğal yerine koymak için laparoskopik ameliyatı tercih edebilirler.
- Başka bir tedavi uterusun öne doğru çıkmasına yardımcı olan kalıcı bir cihaz yerleştirmektir . Bu seçeneğin dezavantajları, sık sık enflamasyon ve enfeksiyona neden olabilmesidir.
- Bazı durumlarda histerektomi kullanılabilir.
Vakaların çoğunda, uterus retroversiyonu semptom göstermez, doğurganlığı ve hamileliği etkilemez. Uzun vadeli sorunları önlemek için doktorunuzla konuşarak ne yapmanız gerektiğini danışmanız iyi bir fikir olacaktır.