Vajinal Adenozis ve Belirtileri Nedir?
Vajinal adenozis insidansı her 100.000 kadın için 0.3’tür. Bu gibi durumlarda, hastalar vajina bölgesindeki mukoza zarlarını örten bir bez dokusuna sahiptir. Bu doku epitel olarak adlandırılır ve vajina içinde bir silindir şeklindedir.
Vajinanın mukozalarında bir epitel varlığının neden bir şart olduğunu anlamak için belli detayları hatırlamamız gerekir. İlk olarak, vajinanın benzersiz bir kas-zar organı olduğunu akılda bulundurmalıyız. Silindirik bir şekle sahiptir ve uzunluğu yaklaşık 9 santimetre kadardır.
Vajina, rektum ile idrar kesesi arasında bulunur ve uterustan vulvaya uzanır. Duvarları, kadının hormonal durumuna bağlı olarak değişen ve çok büyük esnekliğe sahip çeşitli katmanlardan oluşmaktadır.
Vajinanın iç kısmı enine kırışıklıklar gibi görünen kaba mukoza zarlarından oluşur.
Bu anlamda, vajina duvarlarında oluşan epitel veya doku genellikle yüzeysel veya derindir ve zamanla tedavi edilmediğinde vulvaya bile uzanır. Vajinal adenozis iyi huyludur, ancak zamanla tedavi edilmezse bir tür karsinom hâlini alabilir.
Vajinal adenozis türleri
Doğal olarak görülebilen veya hormonal bir tedavinin neden olabileceği bu patolojinin iki türü vardır.
- Kendiliğinden veya doğal oluşan vajinal adenozis: Bu tür genellikle bazı oral kontraseptifleri alan yetişkin kadınlarda görülür. Araştırmaya göre, özellikle 1940 ve 1978 arasında gebe kadınlarda düşük riskini önlemek için kullanılan Dietilstilbestrol ilacı vajinal adenozis rahatsızlığının bir nedeni olmuştur.
- Uyarılmış vajinal adenozis. Bu gibi durumlarda berrak hücreli adenokarsinom ile ilişkiye dikkat edilmelidir. Kanıtlara göre, bu tür vajinal adenozis, bir tür İnsan Papilloma Virüsü (HPV) kapmış ve virüs nedeniyle oluşan siğillerin giderilmesi için cerrahi prosedürler geçirmiş kadınlarda görülebilir.
Vajinal adenozisin bazı belirtileri
1. Vajinada ağrı
Adet döneminden hemen önce meydana gelen karın kramplarına çok benzer bir rahatsızlık, vajina duvarları üzerinde çok fazla baskı oluşturur. Bu, şüphesiz, hastanın günlük yaşamındaki en sinir bozucu semptomdur.
2. Aşırı mukus üretimi
Bu, bol miktarda mukus veya vajinal akıntı üretimidir. Bu mukus jelatinimsi bir kıvamdadır ve açık renklidir.
Kokmasa da, çok rahatsız edicidir. Kandidiyazis vakalarında üretilen vajinal akıntı ile karıştırılabilir.
3. İlişki sırasında ağrı
Vajinal adenozlu bir kadın seks yaptığında ilişki son derece acı verici olabilir. Bu rahatsızlık yaşanırken cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Bulaşıcı bir hastalık olmadığını da belirtelim..
4. Adet dönemleri arasında kanama
Adet dönemleri arasında kanama normal değildir, bu yüzden bir şeyin ters gittiğini gösterir.
Vajinal adenozis tedavisi
Genellikle% 50 trikloroasetik asit kullanılması önerilir. Bu tedavi türü dondurma veya cerrahi müdahaleye göre daha az acı vericidir, ancak iç veya derin vajinal yaralanmalara uygulanamaz.
Genellikle kullanılan başka bir tedavi diatermik döngü ile eksizyondur. Bu prosedürde, tutamaç şeklinde çok ince bir tel, yüksek frekanslı elektriğe bağlanır. Bu cihaz vajinanın etkilenen bölgesinin çok dikkatlice kaldırılmasını sağlar.
Bu, bir uzman tarafından incelenebilmesi için anormal epitelin çıkarılmasını sağlayan daha az acı verici prosedürlerden biridir. Ayrıca karbondioksit lazeri ile dokuların giderilmesi de mümkündür. Su ve dolayısıyla canlı dokular tarafından çok iyi emilen dalga boyunda çalıştığı için kullanılır.
Vajinal adenoz, iyi huylu bir durumda olsa da, uzun süreli rahatsızlığı önleyebileceği için zamanında tedavi edilmelidir.
Önlemlerle ilgili olarak, jinekolog ile muayenelerinizi ihmal etmemeniz gerektiğini belirtelim. Ayrıca doktorunuzla, sizin için en iyi oral kontraseptifler hakkında konuşmanız gerekebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9764164
- Laronda, M. M., Unno, K., Ishi, K., Serna, V. A., Butler, L. M., Mills, A. A., … Kurita, T. (2013). Diethylstilbestrol induces vaginal adenosis by disrupting SMAD/RUNX1-mediated cell fate decision in the Müllerian duct epithelium. Developmental Biology. https://doi.org/10.1016/j.ydbio.2013.06.024