Çocuğunuza Konuşmayı Öğretmek için Pratik Egzersizler
Bebeğiniz, ilk aylarını sessiz geçirir, çünkü konuşmayı bilmezler. Bu durumda, duygularını ifade etmek için ağlarlar ve ebeveynler, çocuklarının ilk sözcüklerini duymayı iple çekerler. Akıllıca davranıp burada yer alan konuşma egzersizlerini uygulayarak bebeğinizin kısa sürede konuşmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzu konuşması için teşvik etmek basit bir görevmiş gibi görünebilir; ama evimizde yapabileceğimiz egzersizler çok da bilindik değildir.
Bu nedenle bu yazımızda bebeğinizi konuşmaya bir adım daha yaklaştırmak için bir takım faydalı egzersizlerden bahsedeceğiz. Özellikle, altı ila otuz altı aylık çocuklar için tavsiye ediyoruz.
Pratik Egzersizlerle Çocuğunuza Konuşmayı Öğretin
Bebeklerde dil edinimine nasıl teşvik edileceği, birçok insanın cevabını beklediği bir soru. Çünkü ebeveynler, uzmanlar, bakıcılar ve öğretmenler, bebeklerin etkin bir şekilde konuşmaya başlamaları için seferber durumdalar. Bebeklere konuşmayı öğretmek için, bu konuda yapılması gereken egzersizler konusunda bir takım bilgiye sahip olmak elzemdir. Bu egzersizlerin her biri evinizin konforunda rahatlıkla yapabileceğiniz türden. Bu nedenle, makalemizde bu önemli görevi başarmanız için bazı ipuçları bulacaksınız.
1. Egzersiz: Hikaye Okumak
Çocuklar için yazılmış hikayeler, duygusal kapasitelerini uyarmak için gerekli bütün özelliklere sahiptir. Hikayeler arasında egzersiz yapmak için, kitapta yer alan bir nesneyi seçip parmağıyla göstermesini isteyebilirsiniz. Onları, bizi dinlemeye alıştırabilir ve daha sonra kitabı ona verip “okumasını” isteyebilirsiniz.
2. Egzersiz: Kukla tiyatrosu
Bu eğlenceli egzersiz sayesinde çocuğunuzun, karakterler arası diyaloğa ilgi göstermesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar için tasarlanmış kuklalar, onlara konuşmayı öğretmek için kullanışlı araçlardır. Çünkü, çocuklar onlarla konuşmaya, onları tanımlamaya ve onlara cevap vermeye hevesli olurlar. Tiyatro oyununuzu, başka nesneler kullanarak zenginleştirebilirsiniz. Kostümler ve canlandırmalar da kullanabileceğiniz diğer ögeler arasındadır.
3. Egzersiz: Katılımcı Geleneksel Oyunlar
Çocuğun bir yetişkinle etkileşime girdiği bir şarkı veya dans içeren oyunlar, konuşmaya teşvik etmek için faydalıdır. Bu egzersizler, ninni, söz ve seslerle desteklenerek çocuğunuzun cevap vermesini ve içeriğine bağlı olarak rol yapmasını sağlar.
4. Egzersiz: Çocuk Şarkıları
Bütün çocuk şarkılarının amacı, onlara bir şeyler öğretmektir. Ancak her biri, çocukların karşı koyamayacağı gizli bir öge içerir ki bu da hem öğrenip hem eğlenmelerini sağlar.
Bu şarkılar, çocukların kelime haznesini geliştirir. Hem kolay, hem de eğlencelidir. Bu da çocukları, önce birkaç kelime, daha sonra uzun cümleleri söylemeye iter.
5. Egzersiz: Resimler
“Linguistik yetenek” dediğimiz soyut beceriyi beslemek için, çocukların gördükleri resimleri, onu tanımlayan kelimelerle eşleştirmesi önemlidir.
Bu nedenle, semantik ve diyalektik bilgi sağlamak için, bir takım resimler, çizimler ve farklı türde fotoğraflar gösterebilirsiniz. Böylece çocuğunuzun kafasında yeni konsept yaratıp yeni bir kelime öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunun için, resimde gördüğünüz her şeyi tanımlamanızı tavsiye ediyoruz.
Bu egzersizlere başlamak için tavsiye edilen yaş nedir?
Altı aydan sonra, çocukların, gülümsemenin anlamını bilmesi, onunla konuşulduğunda ilgilenmesi ve ilk seslerini çıkarması yaygındır. Bu yaşta, doğru uyaranları kullanmak elzemdir.
Dokuz ve on sekiz ayları arasında, bebek, çift heceli kelimelerle cevap verebilir, parmağıyla istediği bir şeyi gösterebilir, reddedip kabul edebilir, birçok şeyin ve kişinin adını bilir ve bazı jestleri kullanmaya başlar.
İki yaşından itibaren, kelimeleri tam şekliyle söyleyebilir ve bunların anlamını bildiğini gösterebilir. Bu da, konuşmasını öğretmek için tasarlanmış egzersizlerle uyarılabileceğinin göstergesidir. Otuz altı aylıkken, çocuğunuz yukarıda belirttiğimiz bütün egzersizleri yapmaya hazırdır. Bazıları diğerlerine göre daha yeteneklidir. Eğer bu egzersizlerde sorun yaşarsanız, bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Navarro Pablo, M. (2003). Adquisición del lenguaje. El principio de la comunicación. Cauce, 26, 321-347. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/13138/file_1.pdf?sequence=1
- Oléron, P. (1985). El niño y la adquisición del lenguaje. Ediciones Morata.
- Vila, I. (1991). Lingüística y adquisición del lenguaje. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 7(2), 111-122. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28361