Bacakları Ters Pozisyonda Oturan Çocuklar
Çocukların oyun oynarken bacakları ters pozisyonda ya da diğer bir deyişle W pozisyonunda oturmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Bu oturma şeklinin oldukça konforlu ve aynı zamanda doğal olduğu açıktır. Ancak diğer taraftan, yetişkinler için çok zor ve rahatsızlık verici bir pozisyondur. Bacakları ters pozisyonda oturan çocuklar oyuncakları ile bu şekilde oynamayı daha kolay bulmaktadırlar.
Her ne kadar bu pozisyonda oturmak zararsız gibi görünse de, gerek televizyon izlerken gerekse yerde oyuncakları ile oynarken çok uzun süre bu oturma şeklini korumak çocuğun kas gelişimi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Şimdi bu oturuş şekli ve muhtemel sonuçları hakkında size bir takım bilgiler sunacağız.
Bacakları Ters Pozisyonda Oturma
Bu oturma şeklinde çocuğun poposu tamamen yüzey üzerinde bulunmakta, bacakları ise dizlerden itibaren geriye doğru kıvrılarak bir W harfi görüntüsü vermektedir. Bu nedenle de bu oturuş şekli W pozisyonu olarak da adlandırılmaktadır.
Bebeklerin güçlerini ve kas kontrollerini artırdıkları dönemlerde bu şekilde oturmaları çok yaygın bir durumdur.
Çocuğun bu pozisyonu tercih etmesinin temel sebebi, diğer oturma şekillerine göre daha fazla denge ve stabilite sağlamalarına imkan vermesidir. Otururken ortaya çıkan W şekli ile bacakları çocuğa daha geniş ve daha güvenli bir oturma düzlemi sağlamaktadır.
Bu sayede çocuk, çok fazla bir efor sarf etmeden dik bir biçimde oturmayı başarmaktadır. Buna ek olarak, ellerini kullanarak oyuncakları ile oynama konusunda da herhangi bir problem yaşamazlar. Bu oturma pozisyonu, kas sorunları yaşayan çocuklar arasında da oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. Çünkü bu şekilde vücudun alt kısmı çok az bir kuvvet uyguladığından çocuğun gövdesini çevirmesine gerek kalmamaktadır.
Çocukların Bacakları Ters Pozisyonda Oturması İle İlgili Uzman Görüşü
Çocuk ortopedisi ve travmatolojisi uzmanlarına göre çocukların bu şekilde oturmaları patolojik bir durum meydana getirmemektedir. Bu oturma biçimi daha çok bebeklerin kalçaları ile girebildikleri oldukça normal bir şekildir.
Çocuklar çoğu kez femur (uyluk) anteversiyonu (organın öne doğru çıkıntı yapması) olarak oturmaya eğilimlidirler. Bu oturma şeklinde, femur (uyluk) boynu ile kalça öne doğru hareket etmektedir. Bu nedenle bacakların dizin altındaki kısımları geriye doğru dönmekte ve kalçalar ile dizler aynı hizaya gelmektedir.
Femur anteversiyonu, çocukluk dönemi içerisinde aşamalı bir biçimde düzelir ve çocuk 10 ila 12 yaşlarına geldiğinde ortadan kaybolur. Kız çocuklarında ise bu durum genellikle biraz daha fazla zaman alır ve yaklaşık 14 yaşında düzelir.
Çocukların Bacakları Ters Pozisyonda Oturmaları Nelere Yol Açabilir?
Bebek bu pozisyonda çok uzun süre durmadığı sürece, bu şekilde oturmasının herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Eğer çok uzun süre oturma durumu ortaya çıkarsa aşağıda belirtilen sorunları yaşaması olası bir durumdur:
- Kas sertleşmesi.
- Kalça, diz ve ayak bileği eklem yerlerinde aşırı derecede baskı.
- İlerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek ortopedik sorunlar.
- Kötü vücut duruşu.
- Zayıf kalçalar.
- Çocuğun dönme ve kendi ağırlığını vücudunun tamamına eşit bir biçimde dağıtması ile ilgili problemler.
- Vücut duruşunu kontrol ve stabilitenin sağlanması ile ilgili gecikmeler.
- Hassas motor yetileri kazanma konusunda yaşanan zorluklar.
- Kas – iskelet sisteminde meydana gelebilecek değişiklikler.
Bu Oturma Pozisyonundan Çocukları Uzak Tutmak İçin Bazı Öneriler
Bir çocuğun bacakları ters pozisyonda oturmasını engellemenin en iyi yolu bu oturma şeklini bir alışkanlık haline getirmesini önlemektir. Bunu başarabilmek için aşağıda sıralanan önerileri uygulamanız faydalı olacaktır:
- Bebeği, çok nazik bir biçimde başka bir pozisyonda oturması konusunda cesaretlendirin ve yönlendirin.
- Çocuğu sürekli bacaklarının deforme olacağı ve hatta daha da kötü sonuçlarla karşılaşabileceği konusunda korkutmayın.
- Oyun oynadığı esnada oturma pozisyonunu değiştirmesi konusunda çok ısrarcı olarak, sıkılmasına yol açmayın.
- Eğlence zamanlarında pozisyonunu sürekli değiştirmek durumunda olacağı oyunlar seçerek stratejik bir yöntem tercih edin.
- Rahat edebilmesi için uygun bir sandalye ve masa kullanmasını sağlayın.
- Yerde oynadığı zamanlarda arkasını desteklemek için yastıklar kullanın ve bacakları ters pozisyonda oturmamasını sağlayın.
- Otururken şu pozisyonu koruduğundan emin olun: Ayakları yere temas etmeli, dizler 90 derecelik açı ile konumlanmalı ve sırtı da bir desteğe dayanmalıdır.
- Bir yere dayanabilmesi için tabure benzeri bir malzeme faydalı olabilir.
Bu önlemler, çocuğun kazanabileceği doğru vücut duruşu alışkanlığı edinme sürecinin birer parçalarıdır. Bu sürecin sabır gerektirdiğini unutulmamalı, aynı zamanda büyüme sürecinde bu alışkanlıkların edinilmesinin ileride ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçmede kilit role sahip olacağı bilinmelidir.
Eğer çocuğun bacakları ters pozisyonda normalden daha fazla oturduğunu fark ederseniz, uygun bir çözüm bulabilmek için konuyu bir doktorla konuşmanız faydalı olacaktır.