Bebeğinizin Gelişi Hakkında Endişeli Misiniz? İlk Birkaç Gün Size Rehberlik Edecek Bilgiler
Bebeğinizin gelişi hakkında endişelenmek ya da korkuya kapılmak normaldir. İlk günlerde sakin kalmanıza yardım edecek bir rehber sunuyoruz.
Bebeğinizin gelişi endişe ve gerginlik yaratabilir. Doğum yaklaştıkça, duygularımız artar, bu nedenle bu harika olayda sakin kalabilmek için önlem almalıyız.
Dünyaya küçük bir çocuk getirmek çok büyük bir şeydir. Ailemizin yeni üyesini uyumlu ve huzurlu bir ortamda kabul etmek için kendimizi hazırlarız.
Hoş olmayan stres veya korku duygularını kontrol etmeliyiz, böylece doğumdan önce yapılması gereken binlerce görevi veya beklemede olan şeyleri üstlenebiliriz.
Doğum deneyiminin etkisiyle, bebeğimiz kucağımızda olarak ilk defa eve geldiğimizde bir yön kaybı ve ıstırap hissinin ortaya çıkması doğaldır. Çok temel ama hayati önemi olan konularda şüphelerimiz olabilir: Bebeğin beslenmesi, bakımı, ağladıklarında ne yapacağımız vs. Bu yüzden kendinizi zorlamayın, çünkü bütün yeni anneler bu anları yaşar.
Kontrollü solunum tekniği, bebeğinizin gelişinden önce ve sonra rahatlamak için kullanılabilecek mükemmel bir araçtır.
Doğumdan Önce Planlama
Bebek evimize geldiğinde, ilgi odağı olur. Bu yüzden biraz önceden planlama kesinlikle gereklidir ve ilk birkaç gün boyunca ailenin ahenkli gelişimini kolaylaştırır; adapte olurken yaşanan bu süreç genellikle oldukça karmaşıktır.
Aşağıda, ilk birkaç günün bu kadar zor olmaması için göz önünde bulundurulması gereken bir dizi tavsiye bulunmaktadır:
- Aile yemekleri: yemek hazırlayıp buzdolabında saklayın ya da yemek sipariş edebileceğiniz numaraları hazır bulundurun.
- Malzemeler: Bebek için ihtiyacınız olan her şeyi önceden satın alın: bebek bezleri, hijyen ürünleri, mendiller, vb. Bu, bebek evde olduğunda bunları satın almaktan kaynaklanan karmaşık bir lojistikten kaçınmanızı sağlayacaktır.
- Giysi ve mutfak eşyaları: İlk günler için önceden kullanacağınız her şeyi yıkayın ve organize edin.
- Ev temizliği: ailenizin yemek sırasında tek kullanımlık tabak ve bardak kullanarak temizlik işlemini kolaylaştırır.
- Sigorta poliçeleri: sağlık sigortası poliçelerini gözden geçirmek, aksaklıklar veya son dakika acil durumlardan koruyacaktır.
Bebeğinizin gelişinden sonraki ilk günler için kılavuz
Bebeğiniz eve geldiğinde aşağıdaki hususları dikkate almak iyidir:
- Düzenli ziyaretler: sürekli ziyaretler genellikle çocuğunuzun huzurunu bozar. Ziyaret edilecek aile ve arkadaşlar için programların oluşturulması esastır.
- Bebeğin ritmine uyun: Emzirilmesi gerektiği için yeni doğmuş bir bebek gece çok talepkâr olabilir. Yatmadan önce yapılabilecek her şeyden yararlanın, böylece dinlenmeniz, bunalmış veya uykusuz olmanıza engel olur.
- Temsilci aktiviteleri: Bir sebepten ötürü bazı işlerle ilgilenmeniz, evinizi temizlemeniz veya bebeğinize odaklanma dışında herhangi bir görevle uğraşmanız gerekiyorsa, bu görevin işbirliği yapmak isteyen birine devredilmesi gerekir.
- Beslenmeye dikkat edin: Zaman neredeyse her zaman sınırlıdır. Sağlıklı beslenme ve yemek atlamama, ihmal etmememiz gereken alışkanlıklar olacaktır. Bebeğinizin gelişi için güçlü kalmanız gerek, özellikle de emziriyorsanız.
- İçgüdülerinize güvenin: bebekleri neyin endişelendirdiğini belirleme genellikle karmaşıktır çünkü her şey ağlayarak ortaya çıkar. Neden ağladıklarını anlayamıyorsanız, içgüdülerinizi takip edin. Neredeyse her zaman doğru tahminde bulunabilirsiniz
İlk birkaç gün için bebeğinizin ihtiyaçları
Bebeğinizin gelişi, rahatlığı için belirli koşullara ihtiyaç duydukları için iyi planlanmış olmalıdır. Bu koşullardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:
- Beşiği, kolayca hareket ettirilebileceği bir yere yerleştirin.
- Bebekler genellikle beslenme sırasında çok fazla hava yutarlar – yemekten beş dakika sonra gazını çıkartmak bu rahatsız edici deneyimi daha sonra yaşamalarını engelleyecektir.
- Göbek bağını nazikçe dezenfekte edin.
- Bebek bezlerini her iki veya üç saatte değiştirin.
- Bebeğin mümkün olduğunca rahat hissetmesi için kıyafetleri giyilmesi rahat ve kolay olmalıdır.
İlk birkaç gün genellikle basit değildir. Herkesin diğerine uyum sağlaması gerekecek ve bu süreç uzun sürebilir. Yorgunsanız, size yardım etmeye mutlaka istekli olacak bir aile üyesinin veya arkadaşınızın yardımını isteyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
- Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
- Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
- Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133