Bebeğinizin Hayatındaki İkinci Ay

Bebeğiniz iki aylık olduğunda çeşitli değişimler içerisine girecektir. Bebeğinizin daha aktif ve sosyal olduğunu fark edeceksiniz.
Bebeğinizin Hayatındaki İkinci Ay

Son Güncelleme: 07 Kasım, 2018

Hayatının ikinci ayında bebeğinizin duyuları birbirleri ile daha uyumlu hale gelecektir. Nerede ise bütün gün uyuduğu önceki aya göre daha hareketli bir evreye gireceği için bu dönem, onun ile daha fazla iletişime geçmeniz ve onu gelişimi için daha fazla teşvik etmeniz adına çok doğru bir zaman dilimidir.

İki aylık bebeklerin yaşadığı bu değişiklikleri ve gelişimlerini görebilmek ebeveynleri adına son derece heyecan verici bir durumdur. İki aylık bebeğiniz ilk seslerini çıkaracak ve etrafındaki sesleri tanımaya başlayacaktır.

Bebeğinizin etrafında olup bitenler ile ilgili çok daha dikkatli ve ilgili olduğunu fark edeceksiniz. Buna rağmen, bu dönemde bebeğiniz çevresindeki hareketler ile ne kadar ilgilenirse ilgilensin henüz ses ve ışık kaynaklarını algılayabilecek yaşda değildir.

İki aylık bebeklerin ortak özellikleri

İki aylık olan bebeğiniz aşağıda sıraladığımız özelliklere sahip olacaktır:

  • Kısa bir süre için bile olsa bebeğiniz kafasını kendi kendine dik durumda tutabilecektir.
  • İki aylık bebekler hareket eden bir cismi ya da kişiyi gözlerini ve kafalarını hareket ettirerek takip edebilirler.
  • Bu dönemde bebeğinizin ilk gülümsemesini göreceksiniz. Hayatı boyunca atacağı tüm o kahkahaların ilki… Bu anın bol bol fotoğrafını çekmeyi ihmal etmeyin!
  • Her ne kadar el ve ayaklarını kendi başına hareket ettirebilse de henüz nesneleri kavrayabilecek beceriye sahip olmayacak.
  • Eğer yeterince sütünüz geliyor ise bu dönemdeki bebeklerin tek besin kaynağı anne sütü olmalıdır. Bu durum tabii ki eldeki şartlar sizi bebeğinizi mama ile beslemeye mecbur ediyor ise geçerli değildir.
  • Bebeğinizin çiş ve kaka yapma düzeni değişecektir. Bu dönemde bebeğiniz bazen 5 günü kirletmediği aynı bezi ile geçirebilir ve bu durumda endişe etmenizi gerektirecek herhangi bir şey yoktur. Çiş ve kaka alışkanlığının değişmesi anne sütünü vücut atığı haline gelme sürecinin uzun olmasıdır. Mama ile beslenen bebekler bez değişimine daha çok ihtiyaç duyarlar.
2 aylık bebekler

İki aylık olan bebeğinizin vücudundaki değişimler

Beslenme açısından bakarsak iki aylık bebekler günde 5-6 kere anne sütü emelerken her seferinde de yaklaşık olarak 150 ila 175 mililitre arasında süt tüketirler.

Bu yaştaki bebeklerin boy ve kilolarını etkileyen cinsiyet, doğumdaki boy ve kilo ile doğumun hamileliğin kaçıncı haftasında gerçekleştiği gibi çeşitli etkenleri vardır.

Bunun ile birlikte iki aylık bebeklerin büyük bir çoğunluğu 4 ila 6.5 kilo ağırlığa ve 54 ila 61 santimetre uzunluğa sahiptirler.

Bu yaştaki bir bebeğin motrisitesine (gövde kontrol) bakacak olursak kasları güçlendiği için birbiri ile uyumlu daha fazla hareket yapabildiğini görürüz. Bebeğiniz iki aylık olduğundan itibaren kendi vücudunu kontrol etmeyi öğrenmeye başlayacaktır.

Eğer onu sert bir yüzey üzerine yüzüstü bir şekilde yatırırsanız kollarının yardımı ile başını yavaşça kaldırabildiğini göreceksiniz. Sırtüstü yatarken ona kendi parmaklarınızı tutturup dik oturur pozisyona getirirseniz de başını dik tutabildiğini fark edeceksiniz.

Yine bu dönemde bebeklerin görsel becerileri artmaya başladığı için ebeveynlerini gördüklerinde tanıyabilirler. Anne ya da babasını gören bebeğin gülümsediğini sık sık görebilirsiniz.

İki aylık bebeklerin annelerinin memesini ya da mama biberonlarını gördüklerinde de tepki verdiğine şahit olursunuz. Doğdukları andan itibaren haftalarca edindikleri emme deneyimleri ile de emme kapasiteleri arttığı için iki aylık bebekler daha küçük bebeklere göre daha hızlı emip daha çabuk doyarlar.

Şunu asla unutmayın: Bebeklerin gelişimi konusunda her bebeğin kendi hızında ve ritminde büyüdüğünü ya da geliştiğini unutmayın.

“Bu dönemde bebeklerin görsel becerileri artmaya başladığı için ebeveynlerini gördüklerinde tanıyabilirler.”

İki aylık bebeği olan ebeveynlere çocuk yetiştirme tüyoları

  1. Bebeğinizin aşı zamanlarını sürekli takip etmeli ve bu konuya azami dikkat göstermelisiniz. Küçük bebeğinizin bağışıklık sistemi henüz korunmasız ve çok zayıftır. Aşılar bebeğinizin sağlığını çeşitli tehlikeler karşı korurlar.
  2. Her zaman dikkatli ve tetikte olun. Bebeğinizi yatağına ya da bez değiştirme masasına yatırdığınız durumlarda bile bir gözünüz hep onda olsun. Bebekler yaşları itibari ile çok dikkatsiz canlılardır ve her ne kadar kendi başlarına oturamasalar da yuvarlanarak bir anda hızlı hareketlenebilirler. Meydana gelebilecek herhangi bir tatsız kazaya karşı her zaman dikkatli olun.
  3. Bebeğin bez ile temas eden bölgelerinde herhangi bir tahrişe mahal vermemek adına bebeğinizin temizliğine çok dikkat edin ve bezini sık sık değiştirin. Bu yaşlardaki bebeklerin çoğu banyo yapmayı çok sever. Bu sevgilerinin avantajını yaşayın ve bebeğinizi her gün ya da en azından 2 günde bir yıkayın. Bunun ile birlikte uzmanların bebeklerin sık yıkanmaları konusunda birbiri ile çelişen düşünceleri olduğunu da unutmayın.
bebeğinizin hayatındaki 2. ay

2 aylık bebeklerin gelişimlerini çeşitli uyarımlar ile geliştirmek

Bebeğinizin hayatının ikinci ayı, etrafında olup bitenler ile ve çevresindeki kişiler ile çok ilgili olduğu için, gelişimini teşvik etmek adına çok doğru ve verimli bir dönemdir.

Bu dönemde bebeğinizin uyanık olduğu her saniyeyi kullanın. Onun ile konuşun, ona sokulup sarılın ve ona etrafındaki dünyayı tanıtın. Bebeğinizin de size dokunabilmesine ve sizin vücudunuzu tanımasına olanak sağlayın.

Bebeğinizi yatırdığınızda kafasının üstünde görebileceği bir yere hareket eden renkli oyuncak asın. Bu uygulamanız bebeğinizin nesneleri ayırt edebilmesine, gözlerini bir noktaya odaklayabilmesine ve renkleri, sesleri ya da hareketleri fark edebilme yetilerini kuvvetlendirmesine yardımcı olacaktır.

Tüm bunların yanı sıra bebeğiniz ile dışarıda yürüyüşe çıkmanız da onun dış dünyayı keşfetmesine olanak sağlar. Haydi o zaman, bebeğinizin dünyayı fethetmesine yardım edin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.