Ağlayan Bebekleri Sakinleştirmek İçin İpuçları

Ağlayan Bebekleri Sakinleştirmek İçin İpuçları

Son Güncelleme: 26 Nisan, 2018

Ağlamak bebeklerde çok yaygın olan bir şeydir. Bir bebeğin ağlaması bize, bir şeye ihtiyacı olduğu, acı çektiği ya da rahatsız olduğu konusunda bilgi verir. Birçok yeni anne-baba bu durumlarda endişelenme eğilimindedir, çünkü hemen kötü bir şey olduğunu düşünürler. Fakat endişelenecek bir şey yok. Bütün bebekler ağlar. Tek yapmamız gereken, ağlayan bir bebeği nasıl sakinleştireceğimizi öğrenmektir.

Bu durumun, genellikle ebeveynlerde çok fazla stres ve tükenmişlik hissi oluşturduğu doğrudur. Bazen, bir acı bile hissedebilirsiniz. Çünkü bebeğinizin neden ağladığını ve onu nasıl sakinleştireceğinizi bilemiyorsunuzdur. Bu başlangıçta endişe verici olabilir. Bilinmelidir ki, ancak uygulama ve tekrarlayan pratikler sonucu iyi birer ebeveyn olunur ve zamanla bebeğinizin bu işaretlerini nasıl yorumlamanız gerektiğini öğrenirsiniz.

Ağlama nedenlerinden bazıları çok basittir: açlık, yorgunluk veya ağrı hissi gibi. Bu durumlarda, bebeğinizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz çok sayıda yararlı ipucu vardır.

Bebeğimin ağlamasını yatıştırmak için ne yapabilirim?

Bebeğinizi besleyin

Bebeğinizin aç olduğunu size bildirmek için kullandığı sinyalleri nasıl tanımlayacağınızı öğrendiğinizde, bir adım öne geçersiniz. Bebekler beslenme ihtiyaçlarını belirtmek için ağlamaya başlamadan önce, belirli hareketler yaparlar. Bunlardan bazıları, dudaklarını yalamak ya da ellerini ağzına sokmaktır.

Bebeğinizin gazını alın

Bebekler, emzirildiklerinde veya biberonla beslendiklerinde hava yutarlar ve bu da gaz üretmelerine yol açar. Bu, bebekleri çok rahatsız eden bir durumdur, bu yüzden bebeğinizin gazını çıkarmasına yardımcı olmalısınız. Bunu yapmak için, anne veya baba, bebeği omzuna yatırmalı ve bebek gazını çıkarana kadar sırtını hafifçe sıvazlamalıdır.

Bezini değiştirin

Bebeğiniz bezi kirlendiği için de rahatsız olabilir. Bebeğinizin ağlamasının nedeni bu olabileceğinden dolayı, bezini düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun. Neyse ki, bu çok çabuk çözebileceğiniz bir şeydir.

Bir emzik verin

Bebeğinize bir emzik ya da yutmayacağı bir şey verin. Emme eylemi, bebeğinizde çok hoş bir his oluşturduğu için bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca göğsünüzü veya parmaklarınızdan birini emmesine de izin verebilirsiniz.

eli ağzında bebek

Masaj yapın

Nazik bir masajdaki ileri ve geri hareketler, bebekler için çok rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Dahası, gaz çıkarmalarına da yardımcı olur. Bazı bebekler sürekli hareket halinde olmak istediğinden, bebeğinizi hafifçe sallayabilirsiniz.

Bebeği bir başkasının kucağına verin

Tabii ki, anne babalar olarak, bebeklerimizi sakinleştirebilen kişiler olmak istiyoruz, ancak bazen yardıma ihtiyaç duyarız. Başka birinin bebeğinizi sakinleştirmesine izin vermek, sizi ve bebeğinizi rahatlatacaktır. Bebekler, ebeveynleri gergin veya stresli olduklarında bunu anlar. Sürekli ağlayan bir bebek, çok huzur bozucu bir durum olabilir. Ve, huzursuz hissettiğimizde bu, başkalarına nasıl davrandığımızı da etkiler.

Anne sıcaklığı sunun

Çoğu bebek için, annenin cildiyle doğrudan temas halinde olmak yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Bebeğiniz göğsünüzde yatarken ve kalp atışlarınızı duyduğunda bu, ona bir korunma hissi verir.

Bebeğinizin kıyafetlerine dikkat edin

Bazı bebekler, kıyafetlerine çok duyarlıdır. Giysilerinde, bebeğinizi rahatsız edip ona zarar veren küçük bir etiket veya kumaş parçaları olabilir. Bunu önlemek için, bebeğinizin kıyafetlerinin yumuşak ve rahatsız edici kumaş içermediğinden emin olmanız gerekir. Ayrıca, tüm etiketleri kesmenin çok önemli olduğunu da unutmayın.

Son olarak, bebeğinizin ayakkabılarının çok sıkı olmadığından emin olun, çünkü bu durum kan dolaşımına zarar verebilir.

bereli bebeğini öpen anne

Bebeğinizin dişlerine de dikkat edin

Özellikle 3 ila 7 aylıkken bebeğinizin diş çıkarma olasılığı çok yüksektir. Bir şeyleri ısırıyor veya çiğniyor, çok fazla sallanıyor ya da beslenmek istemiyorsa, bunlar diş çıkardığının belirtileri olabilir.

Bu doğal süreci rahatlatmanın tek yolu, bebeğinizin bir şeyler çiğnemesine izin vermektir. Bebeğinize çiğnemek için soğuk (donmuş değil) bir şey vermek en iyisidir, çünkü bu diş etlerinin şişmesini önler.

Onu doktora götürün

Özellikle yemekten sonra bebeklerin sancı hissetmesi yaygındır. Eğer bebeğiniz çok huzursuz ve aşırı derecede ağlıyorsa, bunun nedeni hissettiği sancı olabilir. Çocuğunuz kontrol edilemez bir şekilde ağlıyorsa, belki de yapabileceğiniz en iyi şey bir uzmandan yardım istemektir. Ciddi bir şey olmayabilir, ama emin olmak en iyisidir. Bu şekilde, ebeveynlerin içi rahat eder ve yanlış varsayımlarda bulunmaları önlenmiş olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.