Anne Sütü Yağları Hakkında 3 Büyüleyici Gerçek
Anne sütü yağlarının basit beslenmenin ötesinde işlevleri vardır. Süt yaşayan, değişen bir dokudur ve bu nedenle bileşimi tek tip değildir. Şaşırtıcı bir şekilde, bileşenleri gün boyunca ve beslemeler arasında değişir. Ayrıca bebeğin yaşına göre de yavaş yavaş değişir.
Annenin diyeti bu değişikliklerde belirleyici bir faktör olmamasına rağmen, bazı besinler annenin beslenmesinden etkilenebilir. Genel olarak, bir anne sütünün bileşimi, bebeğinin gelişimsel ihtiyaçlarına göre özel olarak uyarlanmıştır. Bu, prematüre bebeklerin ihtiyaçları da dahil olmak üzere büyümenin her aşamasında geçerlidir.
Anne sütünün enerji içeriği öncelikle iki bileşenden elde edilir. Birincisi, laktoz, sütte en bol bulunan bileşendir. Diğer bileşen anne sütünde bulunan yağdır.
Süt yağının yanı sıra vücudumuzun yağda çözünen molekülleri de ilettiğini hatırlamak ilginçtir. Örneğin, A, D, E, K vitaminleri ve diğer karotenoidler. Bugün bu anne sütü yağları ile ilgili üç ilginç gerçekten bahsedeceğiz.
1. Anne sütü yağları bir emülsiyon içinde verilir
Süt, sulu bir sıvı (peynir altı suyu) içinde dağılmış yağ kürecikleri olarak bilinen yağ parçacıklarına sahip bir emülsiyondur. Meme epitelinin hücreleri bu yağ globüllerini üretir. Farklı boyutlarda, çapları 0.1 ila 10 mikron arasında değişir.
Bileşimleri açısından, meme epitel hücrelerinin karakteristiği olan maddeler içerirler. Bilim insanları, bunların yüksek oranda trigliseritlere sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Bununla birlikte, birincil özellikleri, süt yağ hücresi zarı olarak bilinen benzersiz bir şekilde yapılandırılmış bir zar ile kaplanmış olmasıdır.
Bu zar neden önemlidir?
Bu zarın üç kat fosfolipit içerdiğini bilmek çok ilginçtir, çünkü vücudun geri kalanında sadece iki tane bulunur. Membranın bu eşsiz yapısı sayesinde, yağ kürecikleri birbirine bağlanmaz ve yağ parçacıkları sulu maddeden ayrı kalır.
Ek olarak, bu zarın yapısı ve bileşimi, sfingomiyelin ve gangliosidler gibi metabolik açıdan önemli lipitleri taşımasına izin verir. Aynı zamanda, süt yağ hücresi zarı diğer birçok biyoaktif bileşiğin kaynağıdır. Bunlar, beyinde, bağırsakta ve bağışıklık sisteminde önemli işlevleri olan glikolipidleri, glikoproteinleri ve karbonhidratları içerir.
2. Anne sütündeki yağ kürecikleri zeka gelişimini etkiler
Sfingomiyelin ve gangliosidler gibi yağ hücresinin membran lipit bileşenleri beyinde oldukça yoğunlaşmıştır. Uzmanlar, nöronlar arasındaki bağlantıların (sinapslar) oluşumuna ve ayrıca miyelinin yaratılmasına da yardımcı olduklarını keşfetmişlerdir.
Miyelin önemlidir, çünkü akson izolatörü görevi görür ve sinir uyarılarının daha etkili bir şekilde iletilmesini sağlar. Miyelinizasyon, geç gebelikte ve yaşamın ilk iki yılında beyin büyümesinin büyük bir bölümünü oluşturan bir süreçtir. Bununla birlikte, bu süreç bir çocuk 5 yaşına gelinceye kadar veya hatta 10 yaşına kadar bile devam edebilir.
Araştırmacılar, prematüre bebeklerden okul öncesi çocuklara kadar çeşitli çocuklar ile klinik çalışmalar yapmıştır. Süt yağı hücre zarının diyette takviyesinin bilişsel süreci ve davranışı geliştirdiğini ortaya koymuşlardır.
3. Anne sütü yağları bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak sağlığını teşvik eder
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar gangliosidlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermiştir. Ek olarak, yağ globülleri tarafından taşınan diğer bileşenler de bağışıklık tepkisini etkiler. Bu tür bileşenler arasında laktadherin, müsin-1 ve butirofilin gibi farklı proteinler bulunur.
Bunların her biri, birkaç farklı süreç yoluyla bağışıklık sistemini etkiler. Örneğin, patojenik mikropların bağırsak epiteline yapışmasına müdahale edebilirler. Diğerleri bakterisidal bir etkiye sahiptir ve hatta bağırsak mikrobiyotasının gelişimine yardımcı olabilir.
Bu makalenin size anne sütünün şaşırtıcı özelliklerini ve bir çocuğun büyümesini birçok farklı şekilde nasıl etkilediğini gösterdiğini umuyoruz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Argov, N., Lemay, D. G., & German, J. B. (2008). Milk fat globule structure and function: nanoscience comes to milk production. Trends in food science & technology, 19(12), 617-623.
- Grantham-McGregor, S., Cheung, Y. B., Cueto, S., Glewwe, P., Richter, L., Strupp, B., & International Child Development Steering Group. (2007). Developmental potential in the first 5 years for children in developing countries. The lancet, 369(9555), 60-70. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673607600324/fulltext
- Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D., & Sekarwana, N. (2012). Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early human development, 88(8), 595-601.
- Rueda, R. (2007). The role of dietary gangliosides on immunity and the prevention of infection. British Journal of Nutrition, 98(S1), S68-S73.