Bebeklere Bardak Kullanımını Öğretmek
Bebekler, sürekli olarak yürümeyi ve bardak kullanımını öğrenmek gibi zorluklarla karşılaşmaktadır. Günde birkaç dakika kullanılsa da, emmeyi bırakıp biberon kullanmaya başlamak psikolojik, motor becerilerini etkileyen ve duygusal bir süreçtir.
Bardak Kullanımı Bebeğe Ne Zaman Öğretilmelidir?
6 ayın sonunda, bebeğinizin ilk kez su içmesine izin verebilirsiniz. Öncesinde, bebekler sadece anne sütü içmelidir. Bebeğiniz hastalanmadıkça veya aşırı derecede sıcaktan etkilenmediği sürece, 6 aydan önce bebeğinize su vermemelisiniz.
Bu süreç, bebeğin ek gıdalar tüketmeye başladığı zamandır. Anne sütünün tüketimini azaltarak, su ve inek sütü takviyesine başlanır. Bunun için en iyi yöntem, biberon kullanmaktansa bebeğe doğrudan bardaktan içmeyi öğretmektir.
Ayrıca okuyun:Bebeğinize asla vermemeniz gereken 10 gıda
Bebekler 7-8 aylık olana kadar, motor becerileri yoktur ve bardağı tutamazlar bu nedenle sizin onlara yardım etmeniz gerekir.
Bu süreç çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunur çünkü anne sütüyle, biberonla, emzikle veya parmakla olan bağını geride bırakması gerekir.
İlk olarak, yanında tutacağı olan, kapaklı plastik bir bardak kullanmanızı öneriyoruz bu sayede bardağın kırılmasını veya içindekilerin dökülmesini önlemiş olursunuz.
Diğer Tavsiyeler
Önerilen bardaklar
- Toksik olmayan malzemelerden yapılan bardakları tercih edin. Kırılabileceği için cam bardaklar kötü bir fikirdir, silikon tercih edebilirsiniz. Silikon kokusu ve tadı olmayan lastik bir malzemedir, yüksek ısıya dayanıklıdır ve hiçbir zararlı madde içermez.
- Çocuğunuzun dikkatini çekmek için renkli ve desenli bardaklar tercih edin.
- Silikondan yapılan yumuşak ağızlı bir bardak tercih edin.
- Dökülmeyi önlemek için ağzı kapaklı ve yanında tutacakları olan bir bardak bulun.
Biberondan bardağa geçiş
Her çocuk farklıdır. Hepsi kendi temposunda ve kendine özgü gelişim gösterir. Aynı yaşta olan bebekler arasında bile motor beceriler değişiklik gösterebilir.
Eğer bebeğiniz bardak kullanmakta zorlanıyorsa endişelenmenize gerek yoktur. Pek çok bebeğin bir yaşına geldikten sonra kendi kendine bardak kullanabildiği söylenmektedir.
Bardak ağızlığına rağmen, ilk başlarda bebeklerin içeceği dökmesi ve kendini ıslatması normaldir. Bardaktan su içmek bir rutin haline gelse de, tek bir damla bile dökmeden su içebilene kadar çocuğunuzun becerileri gelişecektir.
Çocuk bardağı
İki yaşındaki çocuklar, ağızlığı olmadan normal bir bardak kullanarak su içmeyi öğrenmelidir.
Son tavsiyeler
- Sabırlı olun ve çocuğunuzun gelişim hızına saygılı davranın.
- Bardağın ağız kısmını anne sütü ile ıslatın ve bebeğinize o şekilde verin. Bu sayede bebek, aşina olduğu tat sayesinde bardaktakini içecektir.
- Bardakta hep aynı içeceği vermeyin. Suyun yanı sıra meyve sularını ve hatta anne sütünü bile koyabilirsiniz.
- Bardakların ağız kısmına dikkat edin. Bazen bebekler içmeye çalıştığında hiçbir şey gelmez ve bu da onları sinirlendirir.
- Onlara örnek olursanız sizi taklit edeceklerdir.
- Kapağı uzun süre kullanmayın. Çocuk bardağı tutmaya başladığında kapak olmadan da bir şeyler içebilir.
- Bardağın ve kapağın temizliğine dikkat edin. Minik kalıntılar bile bakterilerin ve küflerin çoğalmasına neden olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- UNICEF. (2014). Guía de pautas de crianza de niños y niñas entre 0 a 5 años. Para agentes formadores de familia. [En línea] Disponible en: https://www.unicef.org/paraguay/spanish/unicef-guiaagentesformadores.pdf
- The Hidden Dangers of Baby Bottles, Pacifiers and Sippy Cups. Time Magazine. 2012. [En línea]. Disponible en: healthland.time.com/2012/05/14/the-hidden-dangers-of-baby-bottles-pacifiers-and-sippy-cups/