Bebeğim Neden Kusuyor?

Bebeğim Neden Kusuyor?

Son Güncelleme: 01 Kasım, 2018

Bebeklerin kusması, anne babalarını endişelendirir. Ama kusmak her zaman ciddi bir soruna işaret etmez. Bu yazımızda bebeklerde kusmanın en yaygın nedenlerinden bahsedeceğiz.

Bebeğinizin neden kustuğunu soruyorsanız, bir takım olası nedenlerin olduğunu bilmelisiniz.

Bebeklerin yaşamlarının ilk haftasında tükürmek oldukça yaygındır. Bu normal bir durumdur, çünkü küçüğünüz meme ya da biberonla beslenmeye yeni alışmaktadır. Elbette bebeğinizin vücudu hala gelişiyor.

Aşağıda, bebeklerde kusmanın en yaygın nedenlerinden bazılarını paylaşacağız. Bu nedenler hazımsızlıktan, uzun süre ağlamaya, öksürmeye ve uzun araba yolculuklarının ardından baş dönmesine kadar uzanır.

Birçok yaygın çocukluk çağı hastalığı kusmaya neden olabileceğinden, çocuğunuzun bu problemi bu ilk yıllarda birkaç kez yaşamasını beklemeniz gerekir. Genellikle tedavi olmaksızın hızla sona erer.

-American Pediatri Akademisi (AAP)

Bebeğim neden kusuyor? En yaygın sebepler

Beslenme sorunları

Yaşamın ilk aylarında, tükürme genellikle beslenme sorunlarıyla ilgilidir. Bebeğiniz çok fazla süt aldığında, bu kusmaya neden olur.

Daha az yaygın olan başka bir faktör ise anne sütünde veya bebek formülünde bulunan proteinlere olası bir alerjidir.

Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar

Tıkanıklık ve solunum hastalıkları birçok durumda, özellikle de öksürük olduğunda kusmaya neden olabilir.

Bebeğiniz soğuduğunda biriken mukus, bebeğinizin nefes borusunda bir engel oluşturabilir ve kusma refleksini tetikleyebilir.

kusan bebek


Aşırı ağlama

Uzun süren ağlama dönemleri genellikle bebek kusmalarının yaygın bir nedenidir. Bu meydana geldiğinde ve bebeğiniz başka bir semptom göstermiyorsa, endişelenmenize gerek yoktur.

Arabada seyahat etmekten kaynaklanan kusma

Günlük rutininizde uzun araba yolculukları varsa, bu durum, bebeğinizin kusmasından sorumlu olabilir.

Bu, bebeğinizin gördüğü şeyle vücudunun hareketi arasında bağlantı olmadığı için olur.

Zehirli maddeler

Bir bebeğin kusmasının ardındaki bir başka olası sebep de zehirli bir maddenin yutulmasıdır. En yaygın maddeler ilaç, bitki ve kozmetik olarak sıralanabilir.

Bazı yiyecekler ve kirli su, bir bebeğin vücudunda zehirlenmeye yol açabilir.

Bağırsak tıkanıklıkları

Ani ve sürekli kusma, bağırsak tıkanıklığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın belirtisi olabilir.

Eğer bebeğiniz büyük miktarlarda kusuyorsa, iyi beslenmiyorsa ve başka semptomlar da varsa, güvenilir bir çocuk doktorunu ziyaret etmelisiniz.

Kusma genellikle çok uzun sürmez. Çoğu zaman, ciddi bir hastalığın işareti değildir ve tedavi gerektirmez.

Ancak çocuğunuzun yeterli sıvı tükettiğinden emin olmalısınız. Bebeğiniz sağlıklı görünüyorsa ve ağırlığı normal bir aralıkta ise, endişelenmeniz gerekmemelidir.

Ne zaman doktora gitmeli?

Nadir durumlarda, kusma ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu belirtilerden herhangi birini kusma ile birlikte gözlemlerseniz, bir tıp uzmanına başvurmalısınız:

  • Dehidrasyon belirtileri: Ağız kuruluğu, ağladığında gözyaşı yoktur, normalden daha az idrar yapıyordur.
  • Ateş.
  • İştah eksikliği.
  • 12 saatten fazla süren veya çok fazla olan kalıcı kusma.
  • Garip döküntüler.
  • Uyuşukluk veya sinirlilik.
  • Şişmiş karın.
  • Kusurlu, anormal, kusmuk ve yeşil renkli bir renk veren kan veya safra gibi maddeler.
kusan bebek

Bebeğim kustuğunda ne yapmalıyım?

  • Bebeğinize sıvı tükettirin. Bebeğiniz kustuğunda, çok ihtiyaç duyulan sıvıları kaybeder. İşte bu yüzden bu sıvıları yenilemek önemlidir. Yapay meyve suları ve meşrubatlardan kaçının. Bebeğiniz susuz kalmışsa, küçük çocuğunuz için hangi sıvı tüketimi yönteminin en iyi olduğunu öğrenmek için çocuk doktorunuza danışın.
  • Bebeğinizin ne yediğine dikkat edin. Eğer bebeğiniz çoktan katı yiyecekler yiyorsa, onu rahatsız edebilecek şeker ve diğer yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sindirimi kolay olan sıvıları, tahılları ve diğer yiyecekleri yavaşça tekrar yerleştirin.
  • Çocuğunuzun bolca dinlenmesini sağlayın. Uyku bebeğinizi sakinleştiren en iyi ilaçtır. Bebeğiniz uyurken, bağırsakları boşalır ve bu da kusmayı otomatik olarak azaltabilir. Bebeğinizin uyurken kusmasına yardımcı olmak için her zaman yanında kalın.

Kusma, herhangi bir anne ya da baba için korkutucu bir şey olsa da, genellikle alarm gerektirmez.

Bebeğinizin semptomları devam ederse, bir uzmana danıştığınızdan emin olun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Meyer R. Nutritional disorders resulting from food allergy in children. Pediatr Allergy Immunol. 2018 Nov;29(7):689-704
  • Kim D, Park J, Kim YM, Tchah H. Acute intoxication due to Wisteria floribunda seed in seven young children. Pediatr Int. 2017 May;59(5):600-603.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.