Bebeğin boynuna dolanan göbek bağı

İstatistiklere göre, her üç bebekten birinin göbek bağı boynuna dolanıyor. Elbette bu durumun bebek için bir tehlike oluşturup oluşturmadığını merak ediyorsunuzdur. Yazının devamında, bu durumlarda ne yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.
Bebeğin boynuna dolanan göbek bağı

Son Güncelleme: 23 Temmuz, 2018

Bebeğin boynuna göbek bağı dolanması oldukça yaygın bir durumdur. Ancak bebeğin hayatında ve doğumda oluşabilecek komplikasyonlar hakkında bazı yanlışların ortaya çıkmasına da sebep olmuştur.

Mantıken, bu durumu kontrol edebilecek tek güç doktor, hemşire ve ebelerin elindedir. Annenin bu durumu engelleyebilmesi için yapabileceği somut bir şey yoktur.

Öyle ki, birçok anne göbek bağının bebeğin boynuna dolandığını doğum sırasında öğrenir. Bu vakaların yaklaşık %40’ı doğum sırasında tespit edilir.

Bebeğin boynuna dolanan göbek bağı

Göbek bağı, hamileliğin herhangi bir evresinde ve vücudunun herhangi bir bölgesine dolanabilir. Aslında, kol ve bacaklarına dolanması oldukça yaygın bir durumdur. Peki bunun olmasının ana sebepleri nelerdir?

Ana sebepler

  • Eğer göbek bağı fazla uzunsa: Bazıları 55 cm uzunluğuna kadar ulaşabilir.
  • Rahimdeki hareketlerinin bir sonucu olarak gerçekleşebilir.
  • Annenin karnında çok fazla amniyotik sıvı varsa, bebek daha fazla hareket etme eğiliminde olur ve bu durum da göbek bağının dolanmasına yol açabilir.
fetüs

Göbek bağının çözülmesi için doğumdaki prosedürler

Bebeğin boynuna dolanan kordonun çözülmesi sadece doğum sırasında gerçekleştirilebilir. Bu durumun, sezaryen için ana sebep olmadığının altını çizmek gerek. Bu sorunun çözülmesi için en az üç teknik mevcuttur.

Vakaların %90’ında uygulanan en basit ve en yaygın yöntem doktorun bebeğin başının vajinadan çıkana kadar beklemesi ve göbek bağını tutup kafasından çözmesidir. Böylece, bebeğin kafası serbest kalır.

Bu prosedürün basit olmasının iki sebebi vardır. İlki, çoğu durumda göbek bağının bebeğin boynunu sıkmayacak şekilde gevşek halde olmasıdır. İkincisi ise, jelatinli bir yapıda olduğu için kolayca kayabilmesidir.

İkinci prosedür ise vakaların %9’unda uygulanır. Doktor bebeğin tamamen çıkmasını bekler ve annenin çatal bölgesine yakın tutar. O anda bebek biraz bükülür ve göbek bağı vücudundan çıkar. Bu tekniğe “kedi dönüşü” denir.

Son çare

Bu son prosedür vakaların yalnızca %1’inde uygulanır. Ancak ebeveynleri en çok korkutan durum budur. Göbek bağının bebeğin boynuna dolaşması hakkındaki efsaneler de genelde bu durumdan ortaya çıkmıştır.

Eğer doktor göbek bağının düzeltilemez şekilde dolandığını ve oksijen seviyesini düşürdüğünü tespit ederse, bu durumda göbek bağının vajina içinde kesilmesi gerekir. İki kanca ve makasın dikkatli bir şekilde sokulup kesilmesiyle bebek serbest kalır.

Konuyla ilgili efsaneler

Göbek bağının bebeğin boynuna veya uzuvlarına dolanmasıyla ilgili oldukça fazla efsane vardır. Ancak vakaların sadece %1’inde doğumu tehlikeye atabilecek bir durum görülmektedir. Ancak bu, bebeğin hayatını tehlikeye atmaz. Sezaryen doğum yapılmasını da gerektirmez.

göbek bağı

Önceki paragraflarda açıkladığımız üzere, bebeğin boynuna dolanan göbek bağının çözülmesi için üç farklı zorluk seviyesi, uzmanlar tarafından etkin bir şekilde ele alınır. Hamileyken gidilen kontroller sırasında fark edilebilir veya hamileliğin son günlerinde gerçekleşebilir.

 “Göbek bağı hamileliğin herhangi bir evresinde ve bebeğin vücudunun herhangi bölgesine dolanabilir”

Bebeğin boynuna göbek bağının dolanması hayatı için büyük bir tehlike teşkil etmez. Bu durum doğum anında oldukça yaygındır. Bu nedenle uzmanlar bu konuda eğitimlidir.

Ebeveynlere vereceğimiz son tavsiye yanlış bilgilere kapılmamalarıdır. Onun yerine, bu konudaki en güncel ve doğru bilgiye ulaşmaları daha iyi olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.