Bebek Odasında Bulunması Gereken 9 Olmazsa Olmaz Şey
Bir bebek odası dekore etmek söz konusu olduğunda, bebeği rahat ettirip ebeveynleri de mutlu eden bazı temel ihtiyaçlar vardır.
Unutmayın ki, çocuğunuzun rahimden sonra sahip olacağı ilk alan bebek odasıdır. Bu, bebeğinizin yatak odasını daha hoş bir hale getirecek ayrıntılara dikkat etmek için yeterli bir sebeptir.
Bebek odasında güvenlik ve konfor bir arada bulunmalıdır. Bu odanın sadece çocuğunuz için olmadığını unutmayın. Siz de burada çokça zaman geçireceksiniz.
Bebeğinizin yatak odasını gereksiz şeylerle doldurmaya gerek yoktur. Ancak elinizin altında bazı olmazsa olmaz şeylerin olması oldukça yararlı olacaktır.
Bebeğinizin yatak odası için gerekenler
Bir yenidoğan beşiği
Bu yeni doğmuş bir bebeğin ilk yatağıdır. Ebeveynlerin çoğu, çocuklarını hemen normal bir beşik içinde uyutmaz. Normal beşiklerden daha küçük olan yenidoğan beşiği, bebek için rahatlık ve koruma sağlar.
Dahası, ebeveynler ufaklığı uyandırmadan bir yerden başka bir yere taşıyabilirler. Bir yenidoğan beşiği her zaman için, tüm tabanı kaplayan sağlam bir şilteye sahip olmalıdır. Bebeğinizin konforu için kenarların kumaşla kaplı olması gerekir.
Bir bebek beşiği
Bu, bebeğinizin yatak odasında bulunması gereken en önemli öğelerden biridir. Beşik, güvenlik ve konfor için belirli bazı özelliklere sahip olmalıdır.
Artık piyasadaki bazı beşikler, çocuk büyüdüğünde yatağa dönüştürülebilecek şekilde tasarlanıyor. Bu şekilde, her ne kadar başlangıç maliyeti yüksek olsa da, ileride daha büyük bir yatak almak zorunda kalmazsınız.
Tüm beşiklerde olması gereken önemli bir özellik, beşik tabanına uygun sağlam bir şiltedir. Bu şilte, bebeğin her zaman düz bir zeminde uyumasını sağlayacak kadar sert olmalıdır.
Beşiğin iskeleti ve şilte arasında boşluk olmamalıdır. Aksi takdirde bu boşluklar yaralanmalara neden olabilir.
Bir gardırop veya sandık
Bebekler, küçük bedenlerinin aksine şaşırtıcı miktarda çok sayıda giysiye sahiptir. Çocuğunuzun kıyafetlerini saklamak için bir gardırop veya sandık kullanmak, odalarını düzenli tutmak için iyi bir yoldur.
Bir dolap veya çekmece setinde; giysileri organize etmek, havlu, kışlık ceket, ayakkabı ve diğer günlük eşyaları ayırmak için separatörler bulunmalıdır.
Oyuncaklara da bir yer ayırın. Bebeğinizin bu dönemde çok oyuncağı olmamasına rağmen, oyuncak sayısı gün geçtikçe artacaktır.
Bir alt değiştirme masası
Günde kaç kez alt değiştirmeniz gerektiğini bir düşünün. Bu görev için ayrılmış özel bir yere sahip olmanın size büyük yardımı olacaktır.
Bazı çok amaçlı beşikler entegre bir değişim masasıyla birlikte gelir. Piyasadaki alt değiştirme masalarının çoğu bebeğinizin kıyafetlerini koyduğunuz sandığın üst kısmına uyum sağlar.
Mobilyayı seçerken ufaklığın altını, eğilmek zorunda kalmadan ayakta durarak değiştirebileceğinizden emin olun. Alt değiştirme rutinini rahatsız edici bir pozisyonda gerçekleştirmek sırt ağrılarına yol açabilir.
Renkli bir dönence
Hayatının ilk birkaç ayı boyunca dikkatlerini çekmek için bebeğinizin beşiğine bir dönence asın. Bu sadece dekorasyon için değil, aynı zamanda duyularını uyarmak içindir. Bebeğinizin odası için doğru olanı seçmek çok önemlidir.
Bir dönence ararken, gerektiğinde açıp kapatabileceğiniz parlak renklere, seslere ve ışıklara sahip olduğundan emin olun. Dönence çok uzun olmamalıdır, çünkü bebeğiniz çok yakında ona dokunmaya yetecek boya ulaşacaktır.
Rahat bir sandalye veya sallanan koltuk
Unutmayın ki, bebeğinizi beslemek ve bezini değiştirmek için bebek odasında çok fazla zaman geçireceksiniz. Bunu göz önünde bulundurduğunuzda, rahat bir sandalye veya sallanan koltuk sizin en büyük yardımcınız olacaktır.
Bebeğiniz kollarınızda uyuyakalırsa, sandalyeden beşiğe kısa bir yürüyüş, onun uyanma olasılığını azaltır. Bebeğinizin yatak odasında oturmak için bir yere sahip olmanın bir diğer avantajı da, onu emzirirken kullanabilmenizdir.
Bu sayede, evdeki diğer insanların verdiği rahatsızlık olmadan, bebeğinizle birebir zaman geçirebilirsiniz.
Bir gece lambası
Normal oda aydınlatmasının dışında, çocuğunuzun odasında gece kullanmak için küçük bir lamba olmalıdır. Yeni doğmuş bebeklerin acıktıkları veya sadece rahatsız oldukları için geceleri birden çok kez uyandığını hatırlayın.
Bebekler parlak ışıkları gündüzle, loş ışığı da geceyle ilişkilendirir. Eğer odasında parlak bir ışık varsa, çocuğunuz gece yeniden uykuya dalmakta zorlanacaktır.
Gerekli parlaklık seviyesini ayarlayabileceğiniz bir gece lambası alın.
Bir sterilizatör
Uzmanlar yaşamın ilk birkaç ayı boyunca tüm biberonları sterilize etmenizi önerir. Bu dönemde çocuğunuzun bağışıklık sistemi, yaygın enfeksiyonlarla mücadele etmek için yeterince güçlü değildir.
Biberonları temizlemek ve sterilize etmek için buhar kullanan cihazlar iyi bir seçenektir. İçinizin rahat olması için bu aletler oldukça gereklidir.
Termometre ve sağlık seti
Bebeğiniz her an bir hastalık geçirebilir. Bu yüzden hazırlıklı olmak en iyisidir. En azından bir termometre ve küçük bir sağlık setiniz olmalıdır.
Bu, bebeğinizin evdeki ilk birkaç gününde göbek bağı bakımı gibi görevlerde de size yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Comité Nacional de Prevención de Lesiones. (s.f.). Consenso sobre mobiliario infantil seguro. Recuperado de https://comunidad.sap.org.ar/uploads/consensos/consenso-sobre-mobiliario-infantil-seguro-nbsp2016.pdf
- Rua, M., & Calucho, M. (2017). Guía de Contenidos- Estimulación temprana de niñas y niños de 0 a 6 años. Consorcio PROCOSI/CEMSE. Recuperado 2021, de https://formaciontecnicabolivia.org/sites/default/files/publicaciones/guia_cuidado_de_ninos_y_ninas_