Bebeklerin Motor Becerilerini Geliştirmelerine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bebeklerin Motor Becerilerini Geliştirmelerine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Son Güncelleme: 01 Mart, 2018

Küçük bir çocuk yeni yetenekler edinmeye ve kendini geliştirmeye çalışırken ebeveyninden alacağı yardım ile bu süreci hızlandırabilir ve kolaylaştırabilir.

Bebeklerin motor becerilerini erken yaşta tetiklemek psikomotor gelişimlerini kolaylaştırır. Çocuklardaki psikomotor gelişim dünyaya gözlerini açtıkları anda başlar; ancak, devamındaki süreçte tüm çocuklarda aynı hızda ilerlemez.

Birçok çocuk kafasını dik tutmayı öğrenir, yatakta tek başına dönebilir, emekler, objeleri eline alıp çevirir ya da diğer çocuklardan önce yürümeye başlayabilir. Madem öyle, bebeklerdeki motor becerileri nasıl tetikleyebiliriz? Aslında cevap basit, egzersizlerle.

Bebeklerin motor becerilerini geliştirmek için egzersizler

Her bebeğin kendi bünyesine göre çeşitli deneyimlerden geçme süresinin farklılığına rağmen, kendi hareketlerini, kontrol kapasitelerini uyandıracak ya da arttıracak egzersizler mevcut.

Aşağıda bebeklerin motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olacak birkaç egzersiz konusunda açıklamalar yapacağız.

Sefalik (kafa) kontrol için stimuli (uyarıcılar)

Bebeklerin kafalarını kaldırmaları ve sağa sola çevirebilmeleri konusunda cesaretlendirmek için onları nazikçe sert bir zemin üzerine yüzüstü bırakın. İki elinizle ve büyük bir özen göstererek kafalarını hafifçe sağa, sola ve öne doğru çevirin. Bu egzersizi yavaş bir şekilde ve ters istikametlere doğru tekrarlayın.

çocuk oyuncakları fotoğrafı

Bu uygulamaya bebeğinizi teşvik etmek adına yüzünü çevirdiğinizde görebileceği parlak renkli oyuncaklar eklemenizi öneriyoruz. Parlak renkler dikkatini çekeceği için oyuncaklara yönelebilmek adına kafasını kaldırmaya çalışacaktır.

Her uygulama kafalarının kontrolünü arttırmalarına yardımcı olacak, sırtlarını kuvvetlendirecek ve elleriyle kollarının farkına varmalarını sağlayacaktır.

Terse dönme stimulisi

Bebeğin üstesinden gelmesi gereken bir diğer adımsa terse dönmek. Beşiklerindeyken bunu başarabilmeleri için, yüzüstü ya da sırt üstü yatmaları farketmeksizin, kafalarını çevirebilmeleri, kollarını kaldırmaları, tek bacaklarının yardımıyla kendilerini döndürebilmeleri gerekir.

Bu, hayatlarında vücutlarını koordine hareket ettirmeleri gereken ilk egzersizdir ve bu nedenle de oldukça zordur. Fakat denedikçe, bebek bu hareketlerde uzmanlaşacak ve tamamını uygulayabilecektir.

Aynı önceki egzersizde olduğu gibi bebeğinizin etrafına parlak renkli oyuncaklar yerleştirebilirsiniz. Bebeğiniz yine renkli oyuncaklara doğru dönmeye çalışacaktır.

Oturma stimulisi

Bebeğiniz oturur durumdayken onu nazikçe geriye doğru, sert zemin üzerine yatırın. Onu ellerinden tutup gövdesini yavaş yavaş tekrar dikleştirin ve önceki oturma durumuna geri getirin.

Bu aşamada bebeğinizin denge kavramını öğrenmesi gerekiyor. O nedenle onları oturur vaziyete getirdikten sonra kalçalarından tutarak destek olun. Bu oturma pozisyonu gövdelerini, boyunlarını ve sırt kaslarını güçlendirecektir.

Emekleme stimulisi

Her bebek farklı şekillerde emekler. Bazıları alışılagelmiş emekleme şekillerini başaramayıp kendi stillerini geliştirebilirler. Diğer yandan bir yönlendirme aracı gibi kullandıkları küçük ayaklarıyla zeminde çok hızlı emekliyebilirler.

Bebeğiniz hangi stile adapte olmuş olursa olsun emeklemek büyük bir gelişimdir. Onları önce çarşafta sonra da zeminde dört ayak üzerine bırakarak emeklemeleri konusunda cesaretlendirebilirsiniz.

Onları yere, sert zemin üzerine oturtun. Uzanabilecekleri mesafede etraflarına oyuncaklar yerleştirin. Bebeğiniz oyuncakları eline alabilmesi için ekstra çaba sarf etmesi gerektiğini fark edip öne doğru uzanacaktır.

Bebekler emeklemeye başladıklarında vücutlarının kontrolünü ele almaya başlamış olurlar ve evin içinde dolanıp içinde yaşadıkları mekanı tanımaya çalışırlar.

Yürüme stimulisi

Bebeğiniz emeklemede ustalaştıkça ve siz onun ufak tefek becerilerinin yavaş yavaş geliştiğini fark ettikçe, bir şekilde, evdeki eşyaları da kullanarak doğrulmaya, ayağa kalkmaya çabaladığını göreceksiniz.

Bizim tavsiyemiz mi? Aynı önceki aşamalarda olduğu gibi meraklarını beslemeniz ve onların kafa hizalarının üstünde bir yerlere parlak renkli oyuncaklarını koymanız. Uzanmaları, doğrulup oyuncakları bulundukları yerden ya da sizin elinizden almaları konusunda sevgi dolu cümlelerinizle onları cesaretlendirin.

Bebeğiniz ayağa kalkıp dengede durmayı bir kere başardığı anda, ilk adımlarını atmaya da hazır hale gelecektir.

Bu amaca ulaşmak içinse arkalarına geçip ellerinden tutmanızı tavsiye ediyoruz. Kendi ayaklarınızla vereceğiniz ufak ipuçlarıyla, onun topuklarını çok hafifçe ittirerek yürümeleri için gerekli hareketler silsilesi için onları teşvik edebilirsiniz.

Arzu ederseniz “bir, iki, bir, iki, bir, iki” diye yüksek sesle sayarak her bir ayağını diğerinin önüne atmasına yardımcı olabilirsiniz. Sizi temin ederiz ki bu son derece etkili bir tekniktir ve bebeğinizin tekrar tekrar yürüme isteği duymasına sebep olur. Bu sayede kısa süre içerisinde yürümeyi öğrenmiş olurlar.

oyuncak tünelden geçen bebek

Hayatının ilk birkaç yılı içerisinde, insanoğlu kendini şekillendirecek olan becerileri edinir ve bu becerilerle dünyaya adapte olmaya çalışır. Ve aynı şekilde bu temel beceriler diğer, daha sofistike yeteneklerin giriş kapısı olurlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salinas, Z. B., & Alvarado, J. M. (2015). Estimulación temprana para potenciar la inteligencia psicomotriz: importancia y relación/Importance and relationship in early stimulation to enhance psychomotor intelligence in infants. Ciencia Unemi, 8(15), 110-118. http://181.188.214.100/ojs/index.php/cienciaunemi/article/view/205
  • Cano, G. I. (2014). Estimulación temprana en el desarrollo infantil.
  • Evangelista Sánchez, C. (2014). Estimulación temprana en la práctica psicomotriz.https://www.recercat.cat/handle/2072/243603
  • Cabrera, M.C. y Sánchez C. (1982). La estimulación precoz; un enfoque práctico. Editorial Siglo XXI: España.
  • Dorance, S. y Matter, P. (2001). Juegos de estimulación para los más pequeños. Madrid: AKAL.
  • Gallahue, D. (1982). Understanding motor development in children. New York: John Wiley and sons.
  • Guerrero, A. M., & Primaria, I. Y. (n.d.). La estimulación temprana. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/AMALIA_MORENO_1.pdf
  • Moreno, J. A. (1999). Motricidad infantil. Aprendizaje y desarrollo a través del juego. Murcia: Diego Marín.
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2006). Estimulación de los reflejos en el medio acuático. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y técnicas corporales, 6(2), 193-206. https://www.um.es/univefd/reflejos.pdf
  • Ordoñez, M. y Tinajero, L. (2012). La importancia de la estimulación temprana en la etapa infantil. Madrid, 208-240.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.