Çocuğunuzun Etkili Öğrenmesi için Ne Yapabilirsiniz?

Etkili öğrenme nedir? Etkili öğrenme, çocukların zihinsel süreçlerine günlük deneyimlerini de dahil etmesiyle olur.
Çocuğunuzun Etkili Öğrenmesi için Ne Yapabilirsiniz?

Son Güncelleme: 03 Haziran, 2019

Çocuklar, yeni kavramları önceki bilgi ve deneyimlerine katarak öğrenirler. Bu makalede, çocuğunuzun etkili öğrenmesi için başvurabileceğiniz farklı yöntemlerden bahsedeceğiz.

Etkili öğrenme ile çocuklar yeni bilgiyi daha iyi saklarlar. Böylece bilgi işleme süreçleri yaşamları boyunca sürekli aktif ve çalışır halde olur. Anlayacağınız üzere, bu konu göründüğünden de daha önemlidir.

Etkili öğrenme nasıl olur?

Yeni bir bilgiye maruz kaldığımız zaman, beynimiz bu yeni kavramı daha iyi anlayabilmemiz için yararlı olacak bilgilerle ilişkilendirir. Bu, yeni kavramları önceki deneyimlerle ilişkilendirmemize ve böylece bir mantığa ve anlama oturtmamıza neden olur.

Bu tür bir öğrenme çocukların yeni kavramları tam olarak anlamalarını ve onları tam olarak hafızalarında tutmalarını sağlar. Daha sonra gittikçe daha karmaşık hale gelen yeni kavramlar için zihinlerinde bir temel oluştururlar. Farklı bir dizi olayları ele almak için bir çerçeve ve bağlam görevi görürler.

Çocuğunuzun etkili öğrenmesi için ne yapabilirsiniz?

Yaşlarına göre davranın

Her çocuk farklı bir hızda olgunlaşır; buna saygı duymak önemlidir. Genellikle çeşitli şeyleri öğrenmek için belirlenmiş yaş aralıkları vardır. Ancak, bunlar sadece ortalamaya göre alınan tahminler.

Çocuğunuz ortalamaya dahil değilse de endişelenmeyin. Bu, ortada bir sorun olduğu anlamına gelmez. Baskı yapmak, sadece çocuğunuzun doğal gelişimini yavaşlatacaktır.

çocukların etkili öğrenmesi

Hata yapmalarına müsaade edin

Çocuklarınızı sürekli düzeltmeyin ya da üzülecekler diye hata yapmalarını engellemeyin. Hata yaparak öğrenmek gibi etkili bir yöntem yoktur.

Buna güzel bir örnek olarak Montessorri yöntemini gösterebiliriz; çocuklar doğru cevabı veremediklerinde nerede yanlış yaptıklarını kendi kendilerine bulur. Bu durum hatalarından öğrenmelerini ve bunları mantık çerçevesinde açıklamalarını sağlar. 

Etkili öğrenmesi için düşünmeye teşvik edin

Etkili öğrenmenin en önemli noktası, çocuklara sorular yöneltmektir. Hayatı genel anlamda sorgulamalarını sağlayın.

Etraflarındaki her şey için bir açıklama getirmelerini ve sürekli sorgulamalarını öğretin. Bunu onlara sorular sorarak ve zihinlerine merak tohumları ekerek yapabilirsiniz.

Motivasyon kaynağını öğrenin

İnsanlar her durumdan bir şey öğrenir. Özellikle çocuklar. Çocuğunuzun zevklerini yadırgamayın; etkili öğrenmeye yardımcı olan her şey yararlıdır. Süper kahramanlar, futbol, bilgisayar oyunları, hikayeler, oyuncaklar…

Bunlar sadece dikkatlerini çeken ve ilgilerini uyandıran araçlardır. Eğer dinazorlar ilgilerini çekiyorsa, Dünya’yı, evreni, hayvanları vb. öğrenmek istiyorsa her şeyi büyüleyici bulurlar.

Hatta, küçük çocuklara sevdikleri futbolcuların isimlerini okumalarını sağlayarak okuma kabiliyetlerini geliştirebilirsiniz. Onları geliştiren ve heyecandan kıpır kıpır eden noktaları bulmaya çalışın.

Etkili öğrenmesi için başarılarını takdir edin

Hedeflerini başardığını bilmekten daha motive edici bir şey yoktur. Bazen çocuklar ne kadar çok ilerleme kat ettiklerinin farkında olmazlar. Sizin onaylamanıza ihtiyaç duyarlar.

mutlu aile

Tabii, attıkları her adımda kutlama yapın demiyoruz. Çünkü bu durum, onların yaptıkları her şeyde sizden onay beklemelerine neden olur.

Daha ziyade “bütün matematik sorularını doğru çözmüşsün. Aferin!” diyebilirsiniz. Bu tür cümleler daha yararlı olacaktır.

Hayat bir oyundur

Çocuklar için her şey oyundur bu yüzden öğrenmeyi de eğlenceli hale getirmeliyiz. Çocukları motive edecek ve onları yeni bir şey öğrenmeye teşvik edecek hafıza oyunları ya da eğlenceli aktiviteler önerin.

Çocuklar tahmin ettiğimizden de daha hızlı öğrenirler. Tabii bizim de yaşlarını düşünmemiz, yeteneklerini geliştirmeyi teşvik etmemiz ve öğrenmenin hiç bitmeyeceğini göstermemiz gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.