Cinsel Eğitim: Çocuklarınıza Cinsellikten Bahsetmek
Cinsel eğitim, yıllardır biraz tabu olan ve ebeveynlerin evde konuşmaktan utandıkları bir konu olmuştur.
Genelikle, çocukların yanında “Seks” kelimesini kullanmaktan tamamen kaçınırız. Her şeyi zaman içinde yavaş yavaş öğreneceklerini düşünürüz.
Ama artık zaman değişti ve cinsellik hakkında özgürce konuşmak biraz daha normal.
Günümüzde çocuklarımızın okuldaki cinsel eğitim dersleri sayesinde bu konuda bilgileneceklerini umuyoruz. Ancak şu soru ortaya çıkıyor: “Ben çocuğuma nasıl cinsellik hakkında bilgi verebilirim?”
Evde cinsel eğitim
Popüler inanışın aksine, çocuklar evde cinsellik hakkında açıkça konuşabilmekten minnettarlık duyacaktır. Ebeveyn olarak verdiğimiz tavsiyeler, onları akranlarından aldıkları tavsiyelerden daha olumlu yönde etkileyecektir.
“Cinsellik gibi konular hakkında konuşulan ailelerde büyüyen çocuklar daha iyi kararlar verir. Eylemlerinin sorumluluğunu üstlenirler ve belki de en önemlisi, potansiyel olarak tehlikeli davranışlardan kaçınırlar ”
-Talk to Me First-
Filmlerde, kitaplarda, şarkılarda vb. cinsel içerikli görüntüler ve ifadelerle çevriliyiz. Bu nedenle, evde açık olursak çocuklar bize sorular sormakta özgür olacaklar. Bilinmeyene dair duydukları merakla yaşamak zorunda kalmayacaklar.
Çocuklarla nasıl konuşulur
Çocuklarımızın seks hakkında bilgisi olması, iyi bir cinsel eğitim aldıkları anlamına gelmez.
Ebeveynler olarak çocuklarımızın eğitimli ve sorumlu olmalarını isteriz. Eylemlerinin sonuçlarını bilmelerini isteriz.
Bu nedenle, onları tıpkı başka konularda olduğu gibi cinsellik hakkında eğitme sorumluluğumuzu görmezden gelemeyiz.
Çocuğunuzla cinsel eğitim hakkında konuşun
Çocuğunuzu eğitmekten sadece siz sorumlusunuz. Diğer insanların çocuğunuzu sizin için eğitmesine izin vermeyin.
Çocuğunuzun yaşı
Çocuğunuzla cinsellik hakkında konuşmak için herhangi bir konuda olduğu gibi yaşlarını da dikkate almanız gerekir.
Çocuk hala çok küçükse, cinsel organlarının adlarını onlara doğru ve uygun şekilde telaffuz edebilmeleri için öğretebilirsiniz.
Ayrıca çocuğunuzu, cinsel saldırganlardan korunması için küçük yaştan itibaren eğitmek de önemlidir.
Evde çocuklarınızla eğitim seansları düzenleyerek biri -bu kişi yakın bir akraba dahi olsa- cinsel organlarına dokunmak isterse nasıl tepki vermeleri gerektiğini öğretebilirsiniz.
Çocuklar bilinçli oldukları takdirde, potansiyel olarak travmatik durumlardan kaçınabileceklerdir.
Seks hakkında doğal bir şekilde konuşun
Çocuklarımıza nutuk atmaktan veya aşırı uzun konuşmalar yapmaktan kaçınmalıyız. Onları utandırmadan doğal bir şekilde konuşmak için gün boyunca farklı anlardan yararlanın.
Cinsel eğitimde iyi değerler
Ebeveynler olarak daima çocuklarımızı doğru şekilde eğitmek için endişeleniriz. Cinsel eğitim söz konusu olduğunda da bu geçerli. Çocuklarımızı dürüst, saygılı ve sağlıklı insanlar olmaları için yetiştirmeliyiz.
Çocuklarımıza verebileceğimiz en iyi eğitim, onlara örnek olmaktır. Çocukların evde gözlemlediği şeyler, onlara tekrar tekrar söylediklerimizden çok daha değerlidir.
“Kelimeler etkiler ama örnekler yönlendirir.”
– Anonim –
Sonuç olarak, toplum içinde ya da evde asla seks hakkında konuşamayan büyük anne ve babalarımız gibi olmamalıyız.
Çocuklarımıza uygun cinsel eğitimi sağlamalıyız. Zamanımız, sevgimiz ve bağlılığımız gelecekleri için yapabileceğimiz en iyi yatırımlardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mañas, A. G., & Martín, C. (2011). La sexualidad en adolescentes y jóvenes. Evidencias en pediatría, 7(2), 1. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5616746.pdf
- Oliva Delgado, A. (2011). Apego en la adolescencia. Acción Psicológica, 8 (2), 55-65. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/16925/file_1.pdf?sequence=1
- Sánchez Jiménez, V., Ortega Rivera, F., Ortega Ruiz, R., & Viejo Almanzor, C. (2008). Las relaciones sentimentales en la adolescencia: satisfacción, conflictos y violencia. Escritos de Psicología (Internet), 2(1), 97-109. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1989-38092008000300011
- Vargas, E., & Barrera, F. (2002). Adolescencia, relaciones románticas y actividad sexual: una revisión. Revista colombiana de psicología, (11), 115-134. https://www.redalyc.org/pdf/804/80401109.pdf
- Montenegro, A. (2000). Educación sexual de niños y adolescentes. Revista médica de Chile, 128(6), 571-573. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872000000600001&script=sci_arttext
- Schonhaut, L., & Millán, T. (2011). La educación sexual debe comenzar en el hogar y continuar en la escuela. Revista chilena de pediatría, 82(5), 454-460. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062011000500012&script=sci_arttext