Çocuklara okumayı öğretmek için 7 egzersiz

Eğer çocuğunuza okumayı öğretiyorsanız, evden öğrenmelerini kolaylaştıracak 7 basit egzersiz sunuyoruz.
Çocuklara okumayı öğretmek için 7 egzersiz

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2018

Okumayı öğrenme egzersizleri çocukların daha kolay öğrenmesini sağlayacak güzel bir yol. Unutmayın ki, oyunlar onları teşvik edecek ve dikkatlerini dağıtacaktır ve böylece farkında olmadan okumada büyük adımlar atmış olacaklar.

Sabrınızı korumalısınız, çünkü bu önemli bir rolünüzün olduğu uzun ve heyecan verici bir süreçtir. Bir anne olarak, biraz yaratıcılığınızı kullanmanız ve çocuğunuzla çok fazla zaman geçirmeniz gerekecek.

Ama endişelenmeyin, çünkü eğer bir fikriniz yoksa, çocuğunuza okumayı öğretecek 7 egzersiz sunuyoruz.

Okumayı öğrenmek için 7 egzersiz

1.- Harflerin olduğu kartlar

Size sunacağımız ilk egzersiz oldukça kolay. Farklı harflerin olduğu kartlar yapacaksınız. Bu kartlar yoluyla çocuğun seçtiği harfler üzerinden kelimeler oluşturmasını isteyeceksiniz.

Biraz eğlence istiyorsanız, kağıtları bir kovaya koyabilir ve içinden kendisinin seçmesini isteyebilirsiniz.

Seçimini yaptıktan sonra, sıra o harfi sert bir şekilde telaffuz etmekte. Daha sonra, çocuğunuzun hayal gücüyle sizi şaşırtması için durmalısınız.

alfabe çorbası

2.- Alfabe çorbası

Alfabe çorbaları okumayı öğrenen çocuklar için oldukça faydalıdır. Bu fırsatı değerlendirip alfabe çorbası içindeki ünlü ve ünsüz harfleri bulmasını isteyebilirsiniz.

Ayrıca, deneyiminizi zenginleştirecek renkli kalemlerle harfleri renklendirebilirsiniz. Eğlenerek öğrenmesi daha kolay öğrenmesini sağlayacak ve bu eylemi bir oyun olarak görmesine neden olacaktır. Bu da öğrenimi olumlu yönde etkileyecektir.

3.- Kelimeler oluşturun

Bu üçüncü egzersiz çocuğunuzu zorlayacak. Alfabedeki bütün harfleri küçük birer kağıda yazın ve aynı boyutta kesin.

Daha sonra, kestiğiniz parçaları masaya koyun ve çocuğunuzun erişmesine izin verin. Çocuğuna hangi harfleri seçtiğini sorarak başlayabilirsiniz.

Çocuğunuz daha iyi bir seviyeye geldiğinde, harfleri seçmesini ve onlarla kelime oluşturmasını isteyebilirsiniz. Okumayı öğretmek için en pratik egzersizlerden biri.

4.- Kelimelerle posterler hazırlayın

Bu egzersiz çocuğunuza okumayı öğretmek için en etkili yöntemlerden biri. Bu egzersizde, posterler hazırlayacak ve kelimeler yazacaksınız. İster elle ister bilgisayarla. Ancak, harflerin büyük olması gerekiyor. İşinizi kolaylaştırmak için kelime gruplarını kullanabilirsiniz.

Oyuna göre, her hafta bu posterlere yeni kelimeler ekleyeceksiniz. Bunu yapmak için, çocuğunuzun tam önünde durun ve üzerlerindeki isimleri arkası arkasına hızlıca telaffuz ederek ona posterleri gösterin.

Bu şekilde, çocuğunuz hafta hafta öğrettiğiniz kelimeleri tanımlayacak. Daha sonra, bu o yuna resimleri de dahil edebilirsiniz.

5.- Görsel kullanın

Görseller, çocukların yeni kelimeler öğrenmesi için faydalı bir kaynaktır. Bu egzersizde, çocuklarınızın ünsüz harfleri öğrenebileceği bir oyun sunuyoruz.

Yapmanız gereken, 5 ünsüzün her birini temsil edecek 5 kağıt sepet yapmaktır. Daha sonra, adları ünsüz harfle başlayan farklı hayvan görselleri yazdırın.

Fotoğraftaki hayvanın ne olduğunu ve hangi ünsüz harf grubuna dahil olduğunu sorun.

6.- Kelimeleri evinize yapıştırın

Bu aktivite posterler yoluyla evdeki farklı nesneleri ve yerleri öğrenmekle ilgili. Bu posterleri çocuklarınızın göz hizalarına göre yapıştırarak oradan her geçtiklerinde kelimeyi düzgün bir şekilde görmelerini sağlayın.

Daha sonra bu posterleri kaldırabilir ve kendi kendine yapıştırmasını isteyebilirsiniz.

Eğer biraz zorlaştırmak isterseniz, çocuğunuzu kandırabilir ve posteri yanlış bir nesne üzerine yapıştırabilirsiniz. Eğer çok zor gelirse, kelimelere eşlik edecek görseller ekleyebilirsiniz.

Bu, onun için oldukça eğlendirici ve öğrenmeye teşvik edici bir aktivitedir.

kelime kartları

7.- Paylaşımlı okuma

Son olarak, çocuklarınıza kitap okumanızı öneriyoruz. Çünkü, çocukların okumayı öğrenmesi için en etkili ve açık yöntem.

Paylaşımlı okumanın bilişsel ve dil gelişimleri, kelime dağarcığının zenginleşmesi, okuma öncesi becerileri kazanması ve kavramsal gelişimleri için faydaları vardır.

Ayrıca, paylaşımlı olarak kitap okumak ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkiyi de güçlendirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.