Çocuklarınızı Yemek Yemeye Zorlamamak İçin 6 Sebep

Çocuklarınızı Yemek Yemeye Zorlamamak İçin 6 Sebep

Son Güncelleme: 20 Nisan, 2018

Uzman, bebeklerin 6 aylıktan sonra katı yiyecekler yemeye başlaması gerektiğini tavsiye etmektedir. Bu yeni aşama, tamamlayıcı beslemeye giriş olarak bilinir. Ancak, çocuklarınızın bu yeni tatlara alışması her zaman kolay değildir.

Bebeklerin yeni yiyecekler yemeye başlama süreci, bizim için çok fazla sabır gerektiriyor. Çünkü bunu görevimiz olarak görüyoruz. Bir şekilde, katı yiyecekler yemeleri ”gerektiğine” ikna olduk. Sonuç olarak, bazı ebeveynler çocuklarını yemeye zorluyor.

Bazen anneler bu konuya ilgi duyarlar, çünkü emzirmeyi bırakmak isterler. Bununla birlikte, buradaki problem, bebeklerin genellikle yeni yiyecekleri denemek için acele etmemeleridir. Hepimiz onlara yemek yedirmenin ne kadar karmaşık olabileceğini biliyoruz. Bu, beslenme süresini günün en zor anı yapar.

Çocuklarınızı yemek yemeye zorlamamanızın nedenleri

Yerden temizlememiz gereken tüm “küçük uçaklar” ve “trenler”, çocukların tamamlayıcı beslenmeye alışmasının ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Beslenmelerinde daha fazla besin maddesi bulundurmaları gerektiği doğru olsa da, onları zorlamak da uygun değildir.

Doktorunuz, çocuğunuzun tahıl ve sebze yemeye başlama zamanının geldiğini söylemişse, bu bunun bir gecede gerçekleşeceği anlamına gelmez. Çocuğun kendi istediği gibi yemesine izin vermemiz önemlidir; diğer her şey gereksiz bir yükümlülüktür.

elinde ekmek yemek yiyen çocuk

Tamamlayıcı besleme sadece bir tamamlayıcıdır. Bu onların bütün beslenmelerini bir kerede değiştirmemiz gerektiği anlamına gelmez. Sadece birkaç yeni unsur eklememiz gerektiği anlamına gelir.

Ebeveynlerin yaptığı yaygın bir hata, çocuklarının yetişkinlerle aynı yiyecekleri yemesi için uğraşmaktır. Bunu yapmazlarsa, çocuklarının gerekli besin maddelerinden mahrum kalacağına ve bunun da bir hata olduğuna inanırlar.

Çocuklarımızı yemek yemeye zorlamamamızın nedenlerinden bazıları:

Yaşlarına göre günlük gereksinimler.

Bazen çocuk doktorları günde belirli bir miktar gıda tavsiye eder. Ancak, bu ölçüm birçok farklı nedenden dolayı başarısız olabilir. Bunun bir nedeni, yiyecek konsantrasyonunun değişebilmesidir, örneğin çok seyreltilmiş lapası yapabilir veya konsantre olarak verilebilir.

Ayrıca, bir çocuk her şeyi yiyip bitirmezse, çocuğun hala ne kadar yemeye ihtiyacı olduğunu hesaplamak zordur. Ayrıca verdiğiniz anne sütünü hesaba katmazsanız, çocuğunuzu aşırı besliyor olabilirsiniz. Bütün bebekler farklıdır ve farklı günlük ihtiyaçları vardır.

Çalışmalara göre, yaklaşık beslenme gereksinimleri aşağıdaki gibidir:

  • 6 aylık kız çocuğunun yaklaşık 819 kalori, erkek çocuğun maksimum 779 kalori alması gerekir.
  • 9 aylık bir kız çocuğunun maksimum 859 kalori, erkek çocukların 924 kalori alması gerekir.
  • 1 yaşındaki erkekler 479-1169 kalori gerektirirken, 1 yaşındaki kızların 500-1000 kalori alması olması gerekir.
  • 18 aylık çocuklar yaklaşık 1200 kalori almalıdır.
  • 24 aylık erkek çocuklar için yaklaşık 1300 kalori ve kız çocuklar için 1273 kalori gerekir.

Tamamlayıcı gıdalar adı üzere tamamlayıcıdır

yemek yemek istemeyen çocuk

Çocuklarımızın temel besinleri olarak tamamlayıcı yiyecekler yemelerini zorunlu tutarsak, besin maddelerinin konsantrasyonunu değiştirebiliriz. Bu onların sağlığı için zararlı olabilir.

“İhtiyaç olmadan yenen her şey fakirlerin midesinden çalınır” – Mohandas Gandhi

Bebeklerin ekstra besinlere ihtiyaç duydukları doğrudur, ancak beslenme ihtiyaçları kademeli bir şekilde artmaktadır. Çocuğun cinsiyeti de, ne kadar kaloriye ihtiyaç duyulduğunda önemli bir rol oynar.

Bazen onları gerekenden daha fazla yemeye zorlama hatasını yaparız. Örneğin, aynı yaştaki iki çocuğun mutlaka aynı miktarda yemek yemesine gerek yoktur. Ayrıca, çocuklarımızı küçük kardeşleri ya da daha fazla yiyen arkadaşlarıyla karşılaştırma hatasına da düşüyoruz.

Anne sütü beslenmelerinde ana besin olarak kalmalıdır. Püreler, lapalar vb. tamamlayıcıdır. Yemek isteyip istemedikleri önemli değil. Ne kadar yemeleri gerektiğini biliyorlar, bu yüzden zorlanmamalılar.

Eğer katı yiyecekleri istemiyorlarsa

Tarif ne kadar çekici gözükse de, bebekler hala katı gıdalara aşina değildir. Ayrıca, onları nasıl yiyeceklerini bilmiyorlar; kaşıklar veya bardaklar hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Tek bildikleri annelerinin göğüsleri. Uyum süreci yavaş olmalı ve onları acele ettirmemeye çalışmalıyız.

Çocukların kendi yaptığınız yeni yiyecekleri keşfetmelerine izin vermemiz önerilir. Hazırladığınız şeyleri yemeye karar vermeden önce tabaklarında gördükleri şeyler konusunda rahat ve kendinden emin hissetmeliler. Yiyecekleri elleriyle incelemelerine izin vermeli ve yeni kokularla ilişki kurmaları için zaman tanımalısınız.

Ezilmiş gıdalar yerine bütün gıdalarla deney yapmalarına izin vermek yararlı olabilir. Onlara küçük çubuklar halinde kesilmiş meyve verebilirsiniz. Onlara ayrıca bir sebze de verebilirsiniz. Yemek zamanı geldiğinde baskı hissetmemeleri önemlidir. Şu anda yemek istemiyorlarsa, sorun değil.

Onlara yiyecekler sunmak da yeni şeyleri denemelerini sağlamak için bir yol olabilir. Bir parça meyve gösterip isteyip istemediklerini, ona dokunup tatmak isteyip istemediklerini sorun. Tat duyuları zamanla gelişecek ama hemen bir gecede değil. Hoşlanmadıkları yiyecekler olacak ve hiç kimse sevmediği bir şeyi yemeye zorlanmamalıdır. Kendinizi onların yerine koymaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.