4-6 Aylık Bebeğinizin Uyku İhtiyacının Farkında Olmalısınız
Bebekler kontrol edilemeyen içsel bir zaman mefhumuyla doğarlar. Gündüz ile gece arasındaki farkı algılayamazlar.
İlk birkaç ayın sonunda, sizin yardımlarınızla sağlıklı bir uyku düzenine kavuşabilirler. Bebekler dört aylık olduklarında günde ortalama 14 saat uyurlar.
Yine, dört aylık bir bebek, beslenmek için uyanmadan aralıksız sekiz saat uyuyabilir. Beş aylık olduğunda aralıksız uyuma süresi on ila on bir saate çıkabilir.
Bebekler altı aylık olduklarında, günde ortalama 11 saatlik kesintisiz uykuya ihtiyaç duyarlar. Altı aylık bebeklerin günde iki ya da üç kere olmak üzere, üç ila beş saatlik kısa kestirmeleri de olur.
Bebekler birbirlerinden farklıdırlar. Eğer bebeğiniz bu ortalama rakamlardan biraz daha az ya da çok uyuyorsa endişelenmenize gerek yoktur.
Herkesin, kendi enerji durumuna ve yorgunluğuna göre az ya da çok uyku ihtiyacı olabilir. Sizin bebeğinizin gece, yemek için uyanmadan, aralıksız sekiz saat uyuması, diğer bebeklerin de aynı şekilde uyuduğunu göstermez.
Her bebek eşsizdir, bu nedenle kendi bebeğinizin biyolojik saatine saygı göstermelisiniz.
Kendi odaları olması için doğru zaman mı?
Bazı ebeveynler, bebekleri dört ila altı aylık olduğunda, onlara kendilerine ait bir oda vermeyi tercih ediyorlar. Bu uygulama sayesinde bebekler, kendilerine ait özel bir alanda uyuyabiliyorlar ve sağlıklı bir uyku düzeni geliştirebiliyorlar.
Bu uygulama, tabii ki göreceli bir tercih, çünkü diğer bazı ebeveynler bebeklerine oda vermek konusunda daha uzun bekleyebiliyorlar. Bebeğe oda verip vermemek çok kişisel bir tercih olduğu için seçeneklerinizi kendi başınıza ve doğru bir şekilde tartmalısınız.
Evin oda sayısı, ebeveynlerin kişisel ihtiyaçları ve bebeğin ihtiyaçları, bu kararı verirken görüşünüzü etkileyecek etkenlerdir.
Bazen ebeveynler, yorgunluktan ve uykusuzluktan tükenmiş hissettikleri için bebeğin odasını ayırmaya karar verebilirler. Bu süreçte, gerekli olduğu durumlarda ebeveynlerden sadece biri bebekle aynı odada uyur.
Bununla birlikte, bazen bu tükenmişlik duygusu sabah uyanmanızda zorluklara neden olabilir. Devam eden tükenmişlik duygusu, kişiyi depresyona sokacak bir etken olma riskini taşır.
Bebeğiniz için sağlıklı rutinler yaratın
Bebeğinizin iç saati bir kere düzene girdikten sonra, onun günlük hayatında belli bir rutini oturtmanız çok önemlidir. Bebekler kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve gün içerisinde ne zaman ne olacağını bilmek isterler. Bir rutin oturtmanız, onlara ne zaman uyumaları gerektiğini öğretir.
Bu nedenle, bebeğinizin oturmuş bir uyku düzenine sahip olması önemlidir. Çocuğunuzun günlük rutinleri bebekliklerinden itibaren bir düzene girmiş olmalıdır.
Bebeğinizin zaman mefhumu normale döndüğünde, ne zaman uyuması gerektiğini bildiğini fark edeceksiniz. Hatta gözlerini ovuşturmak ya da esnemek gibi bazı davranışlar ve işaretlerle size uyku vaktinin gelip gelmediğini sorabilirler.
Kısa uyku (kestirme) ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun
Bebekler, gün içi kestirmelerinde tamamen karanlık bir ortamda uyumamalıdırlar. Gündüz vakti karanlıkta uyumak zaman algılamalarında karışıklığa neden olur. Bebeklerin gündüz uykuları sırasında evin sessiz olmasına gerek yoktur.
Gün ışığı ve normal sesler sayesinde uyudukları anın gündüz olduğunu, kesintisiz uzun saatler boyunca uyudukları “yatak vaktinin” henüz gelmediğini fark ederler.
Bebeğiniz ne kadar küçük yaştaysa o kadar uykuya ihtiyacı olduğu için onun bu günlük kestirmelerine saygı göstermeniz son derece önemlidir. Emzirmek için onları asla uyandırmamalısınız.
Bırakın ihtiyaçları olduğu kadar uyusunlar. Hayatlarının ilk birkaç ayında sık sık kestireceklerini göreceksiniz. Acıkmaları ve doymaları gibi kavramlar da zamanla bir düzene girecektir.
Uykuları geldiğinde gösterdikleri işaretleri fark edin
Dört ila altı aylık bebeklerde, uykuları geldiğinde verdikleri işaretleri fark etmeniz çok önemlidir. Bu işaretler, bebeğinize sağlıklı bir uyku alışkanlığı sağlamanıza yardımcı olurlar ve sonuçta bebekler kendilerini daha mutlu hissederler.
Bebeğinizin uykusu geldiğinde gösterebileceği bazı işaretler aşağıda belirtilmiştir:
- Gittikçe boş bakmaya başlarlar ve gözlerini bir noktaya dikerler
- Esnerler
- Gözlerini ovuştururlar
- Etraflarındaki insanlara ve oyuncaklara ilgilerini kaybetmeye başlarlar
- Hırçınlaşabilirler
- Ağlarlar
- Öfke nöbeti gösterebilirler
Yukarıda saydığımız tüm bu işaretler bebeğinizin uykusunun geldiğini ve en kısa zamanda dinlenmesi gerektiğini gösterir. Gün içerisinde bu işaretleri aklınızda tutmak çok önemlidir.
Onların kendilerine özgü uyku sinyallerini anlamanız, onlara sağlıklı bir uyku düzeni sağlamanız konusunda size yardımcı olacaktır.
Onların ne zaman yorulup uyumak istediklerini bilmek aynı zamanda ne zaman uyanmak isteyeceklerini de bilmenizi sağlayacaktır.
Dolayısıyla, yatağa kaçta gitmek istediklerini tahmin edebileceksiniz.