Gün içinde bebeğinizi yüzüstü yatırmak için sebepler
Bebeği, omurgası üzerine veya sırtüstü yatırmanın önemi yıllardır vurgulanmaktadır. Bu, Ani Bebek Ölümü Sendromu’ndan (ABÖS) kaçınmak için yapılmaktadır.
Ancak, gün içinde bebeğinizi sırtüstü yatırmak için de birçok sebep vardır. Buna yüzü koyun pozisyon da denir. Bunun için size 3 farklı sebep sunacağız. Ayrıca, bebeğiniz için bu durumu kolaylaştırmak adına bazı pratik tavsiyeler de vereceğiz.
Gün içinde bebeği neden yüzüstü yatırmalıyız?
1.- Motor fonksiyonlarının gelişimi
Karnı üzerinde yeterince vakit geçiren bir bebeğin, denge, görsel ve işitsel becerileri gelişir.
Ayrıca, kafasının, boynunun, omuz ve sırt kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Bütün bunlar, ittirme, oturma, ayağa kalkma ve emekleme gibi günlük eylemler için gereklidir.
Hayatının ilk aylarında, bebekler vücut hareketlerini öğrenmeli ve bunda beceri kazanmalıdır. Böylece, oturmak ve emeklemek gibi gerekli fiziksel becerileri edinebilirler. Bu, eğer bebek sadece bebek koltukları veya hareketi kısıtlayan diğer yerlerde çok vakit geçiriyorsa gerçekleşemez.
Ayrıca, bütün vaktini oturur pozisyonda geçiren bebekler nesneleri tepeden ve iki yandan görürken yüzüstü yatan bebekler etrafı görmek için kafalarını kaldırır ve etrafındakileri daha dikkatli bir şekilde inceler.
2.- Kafanın normal bir şekilde gelişimi
Ani Bebek Ölümü Sendromunun önlenmesi için başlatılan kampanyaların bir sonucu olarak, placiyosefali – yani yamuk kafalı çocuklarda artış gözlendi.
Peki bu nedir? Bebeklerin küçük darbelere dayanmalarına yardımcı olan kranyal kemikleri tamamen kaynamamış olduğundan, uzun bir süre aynı pozisyonda kalırlarsa kafaları deforme olabilir.
Bebekler, sırtları üzerinde, bebek sandalyelerinde veya beşiklerinde çok uzun bir süreyi uyuyarak geçirirler. Bu da, kafalarının arkalarının düzleşmesine sebep olur. Bu nedenle, uyanıkken ve oyun oynuyorken, bebeklerin gün içinde karınlarının üzerinde de yeterli vakit geçirmeleri gerekmektedir.
3.- Sosyal becerilerin gelişimi
Bebeği gün içinde yüzüstü yatırmanız için bir diğer sebep ise, duyusal ve algısal becerilerdir. Ayrıca, sosyal-duygusal beceriler, problem çözme, öğrenme ve zorluklarla başa çıkma gibi becerilerin de gelişimine katkıda bulunur.
Bebek yüzüstü pozisyondayken, tetiktedir ve dünyayı farklı bir şekilde algılar. Böylece, etrafındakilerle etkileşim halindeyken sürekli olarak uyarılmaktadır.
“Yüzüstü yatırılan bebekler kafalarını kaldırırlar ve etrafındakileri daha dikkatli incelerler.”
Gün içinde bebekleri yüzüstü yatırma şekilleri
Eğer bebeğinizi doğru şekilde nasıl yüzüstü pozisyonda yatıracağınızı bilmiyorsanız veya öte yandan, sanki bu pozisyonda olmaktan hoşlanmıyor gibiyse, bu pratik ipuçlarını izleyebilirsiniz:
0 ila 2 aylık:
Bebeği bir battaniye üzerine yüzüstü koymayı deneyin. Eğer kafasını kaldıramadığını görürseniz, elinizi sırtına koyun ve ağırlığı aşağıya doğru çekin. Eğer hala kafasını kaldıramıyorsa, o zaman göğsünün altına veya bacaklarının üzerine katlanmış bir havlu yerleştirin.
Diğer bir seçenek ise, bebeği göğsünüz üzerine almak. Böylece, kendini daha güvende hissedebilir ve onu kafasını kaldırıp size bakması için cesaretlendirmiş olursunuz. Bu aktivite ile, kafasının kontrolünü ele almaya başlayacak ve vücudunun üst kısmı güçlenecektir.
3 ila 5 aylık:
Sırtı çokan yeterli kuvvete ulaştığından, kendi başına dirsekleri üzerinde durabilir. Vücudunun ağırlığını desteklemek ve daha ileriye uzanabilmesini uyarmak için oyuncaklar ve aynalarla denemeler yaparak bebeğinizle vakit geçirebilirsiniz.
Artık, çevresiyle göz hizasında etkileşime girebilir. Çok daha fazla uyarana maruz kalacak ve onlara tepkiler verecektir.
Oğlunuz veya kızınız daha fazla kuvvet kazandıkça, nesnelere ulaşıp onlarla oynamak için kollarını ileriye doğru uzatmaya başlayacaktır. Bu, oturma ve emekleme için birer hazırlık görevi görmektedir.
“Bebeğinizi yüzüstü yere koymak, kafa, omuz, boyun ve sırt kaslarını güçlendirir.”
6 ila 9 aylık:
Bebeğiniz daha güçlü olduğu için, onu belinden kavrayarak “uçak” gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise, bükülmüş bacakları üzerinde onu destekleyip yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirmek.
Bu sayede, bütün vücudunun kuvvetini arttırabilir. Bu apaçık bir şekilde, emeklemesini ve becerilerinin gelişmesini sağlayacaktır.
Bu ve diğer rutinleri bebeğinizle günlük olarak yapmanız gerektiğini unutmayın. Bu, gelişimini desteklemek ve ona yardım etmek için en iyi yol olacaktır.