İlişkideki Anlaşmazlıkları Çözmek İçin İpuçları
Hayatınızı birisiyle paylaşmaya başladığınızda er ya da geç tartışmalarınız olacak ve bu durum oldukça doğal. Farklı bakış açıları, yanlış anlaşılmalar, günlük rutinlerdeki uyuşmazlıklar ve günlük problemlerden kaynaklanan stres gibi faktörler, kavgalar çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle, ilişkideki anlaşmazlıkları çözmek için ipuçlarını bilmeniz gerekir.
Göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey, genellikle en sevdiğimiz insanlara patlıyor olduğumuzdur. Bu, sabah trafiğinin verdiği stresin, patronunuzla ettiğiniz kavganın veya çocuklarla zor bir gün geçirmiş olmanızın faturasını eşinize kesebildiğiniz anlamına gelmektedir.
Bu sıkıntılı sürecin sonrasında sorunu çözmek için yapmanız gereken ilk şey, sizi sinirlendiren şey üzerine düşünmeyi bırakmaktır. Aşırı tepki vermeyin ve konuşmadan önce düşünmeye çalışın.
İlişkideki anlaşmazlıkları çözmek için ipuçları
Sakinleşmeyi bekleyin
Olaylar hakkında sıcağı sıcağına konuşmak her zaman iyi değildir. Aslında, söz konusu uyuşmazlık olduğunda öfkeyle hareket etmek çok daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Öfkeliyken durumları partnerinizin bakış açısından görmeniz imkansız hale gelir. Bu nedenle sorunu görmezden gelmek yerine, bir süre sakinleşmeyi bekleyip daha sonra partnerinizle konuyu konuşmalısınız.
Aktif dinleyici olun
Daha önce bunu duymuş muydunuz? Karşıdaki kişiyi dinlemeyi öğrenmek çok önemlidir. Kulağa kolay geliyor, değil mi? Aslında karşımızdaki kişiyi doğru bir şekilde dinlemeyi öğrenmek hiç de kolay değildir.
Biri karşımızda konuşurken, çoğu zaman söylediklerini anlamaya çalışmak yerine kendi vereceğimiz cevaplara odaklanıyoruz.
Aktif dinleyici olmak, tüm dikkatimizi konuşan kişiye vermek ve yargılamadan ve bir şey beklemeden dinlemeyi öğrenmektir. Bunu bir alışkanlık haline getirene kadar her gün alıştırma yapmalısınız. Ayrıca, çocuklarınızla iletişim kurarken de aktif dinleyici olmak çok önemlidir.
Saygının önemini unutmayın
Ne olursa olsun, hem fiziksel hem de sözlü olarak partnerinize saldırmaktan ve saygısızca davranmaktan kaçının.
Ruh hali değişken olan kişilerin tartışmalarda öfke patlaması yaşaması daha kolaydır ve bu kişiler genellikle sonunda söylemek istemedikleri şeyleri söyledikleri için pişman olurlar.
Bununla birlikte, karşıdaki kişi çoktan kırılmıştır ve zarar görmüştür ve bu yüzden de pişmanlığın bir faydası olmayacaktır. Bunun yanı sıra, bu öfke patlamaları bir alışkanlık haline de dönüşebilir ve her tartışmada kişinin aynı şekilde tepki vermesine yol açabilir.
Bu yazımızı da okuyun: Çocuğunuza Uyuşmazlıkları Çözmeyi Öğretecek Üç Oyun
Başladığınız şeyi bitirin
Eğer bir sorununuz varsa, tartışmanın ortasında konuyu kapatmayın. Bu, diğer kişinin sizin umursamaz olduğunuzu düşünmesine yol açar ve öz saygısını zedelemiş olursunuz.
Aksine, partnerinize uzlaşmak istediğinizi ve ilişkinizin sizin için önemli olduğunu hatırlatın.
Herkesin hata yapabileceğini unutmayın
Alçak gönüllü olun çünkü hiçbir hata yapmadığınızı düşünseniz bile, istemeden de olsa partnerinizi kırmış olabilirsiniz. Bir kez daha, dinlemenin ve sabırlı olmanın önemini hatırlayın.
Genelleme yapmayın
İster partnerimiz olsun ister bir başkası, herhangi bir tartışmanın ortasında genellikle “ Sen hep böylesin” veya “Sen hiç böyle yapmazsın” gibi genelleme cümleleri kurma eğiliminde oluyoruz. Ancak bu tür genellemeler doğru değildir. Bu yüzden, önceki kavgalarla veya sorunlarla ilişkilendirmeden mevcut olan soruna odaklanmak daha iyi olacaktır.
Kendi açınızdan konuşun
İlişkilerdeki uyuşmazlıkları çözmek için bir diğer önemli nokta ise, ne hissettiğinizden bahsetmektir. Sadece partnerinizi suçlamamalısınız. Öte yandan, partnerinizle ben dilinde konuşmayı deneyin. Böylece partneriniz kendisinden beklenenlerden ziyade sizin hislerinizi daha dikkatli bir şekilde dinleyebilir.
“Bu yaşandığında, ben şu şekilde hissettim…”gibi cümleler kullanmak, partnerinizi suçlamadan kendinizi açıklamanın mükemmel bir yoludur. Buna ek olarak, sadece kendi ihtiyaçlarınız ve kendi duygularınızdan bahsedin. Böylece partneriniz belirli davranışlarının sizde nasıl bir etkiye yol açtığını daha iyi anlayabilir.
Sunamayacağınız şeyleri talep etmeyin
Pek çok insan, kendisinde olmayan özellikleri ve karşısındakine sunamayacağı şeyleri partnerinden talep ediyor. Eğer bir şey istiyorsanız, talep ettiğiniz şeyi karşınızdaki kişiye verebilmeniz gerekir. Böylece eşit derecede fedakarlık yapılan bir ilişkiye sahip olabilirsiniz.
Partnerinizden çok fazla şey talep etmeniz ve bütün ihtiyaçlarınızı karşılamasını beklemeniz yaygın bir hatadır.
Sonuçta, hiç kimse hayatınızdaki tüm boşlukları dolduramaz. Bunu sadece kendiniz yapabilirsiniz. Bu beklenti zaman zaman öfkeye neden olabilir ve ilişkinizi zedeleyebilir.
Tartışmak normaldir ancak önemli olan uyuşmazlıkları çözebilmek için sağlıklı yollar bulmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Moreno Martín, F. (1999). La violencia en la pareja. Revista Panamericana de Salud Pública. https://scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49891999000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
- Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings. http://www.escritosdepsicologia.es/descargas/revistas/vol4num1/vol4num1_5.pdf
- Morón Gaspar, R. (2006). Terapia integral de pareja. EduPsykhé. https://doi.org/10.1109/CVPR.2013.167