Kolik Ağrısı Olan Yenidoğanları Sakinleştirmenin Yolları

Kolik Ağrısı Olan Yenidoğanları Sakinleştirmenin Yolları

Son Güncelleme: 29 Aralık, 2018

Bebeğinizin uzun süren ağlamaları ve keskin çığlıkları, onu sakinleştiremediğiniz durumlarda sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Bu nedenle, size kolik ağrısı olan yenidoğanları sakinleştirmeye yarayan bazı ipuçları vermek istiyoruz.

Yenidoğan krampları ve mide rahatsızlıkları ebeveynlerin temel endişelerinden birkaçıdır. Semptomları tanımak ve kolik ağrısı olan yenidoğanları yatıştıracak şekilde hareket etmek önemlidir.

Yaşamın ilk üç ayında bebekler, fazlaca mide sıkıntısı çekerler. Ne yazık ki, bilim dünyası buna neyin sebep olduğunu henüz tam olarak açıklayamamaktadır.

Yenidoğan kramplarını ayırt etmenize ve onları yatıştırmanıza yardımcı olmak için size aşağıda bazı yöntemler sunuyoruz.

Kolik ne demektir?

Çocuk doktorları, üç aylıktan küçük bebeklerde belirgin bir nedeni olmayan ve uzun süreli ağlamaları kolik ağrısı olarak adlandırır. Sindirim sisteminin muhtemelen yeterince olgunlaşmamış olması, bu mide ağrıları ile bağlantılıdır. Öte yandan, alerjiler ve besin intoleransı da buna sebep olabilir.

Kolik hakkında yapılan araştırmalar, hala durumu açıklamak için yeterli değildir. Araştırmacılar vakaların sadece %5’inde altta yatan bir neden bulabildiler. Bu belirsizliğe rağmen, bazı olası sebepler vardır:

  • Mide gazı
  • Süt proteinlerine karşı intolerans
  • Anksiyetenin ebeveynden çocuğa geçmiş olması gibi psikolojik nedenler. Ek olarak, sadece çocukta görülen bir problem de olabilir.

Kolikli yenidoğanlarda görülen semptomlar

Kolikle bağlantılı sindirim sistemi semptomları şunlardır:

  • Yüksek sesli ağlama nöbetleri. Genellikle günün sonunda başlar ve haftada en az üç kez tekrarlar.
  • Bebekler genellikle vücutlarını tuhaf bir şekilde hareket ettirirler. Yumruklarını sıkıca kapatırlar ve yüzleri kızarır. Karın bölgesi sertleşir ve bacaklarını gövdeye doğru çekerler.
ağlayan yenidoğan

Kolikli yenidoğanları sakinleştirmek için ipuçları

Aşağıdaki ipuçları, çocuklardaki mide-bağırsak problemlerinden kaynaklanan olası krampları gidermeyi amaçlamaktadır. Ancak, kesin çözüm her zaman için bir doktora danışmaktır.

Bebeğinizin ağlamasının gerçek nedenini bulmak amacıyla bir çocuk doktoruna danışmanızı öneririz.

Emzirme

Bebeğinizi emziriyorsanız; brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve lahana gibi yiyeceklerden uzak durmanız iyi olur. Bu sebzeler mide inflamasyonu ile ilişkilidir ve gaz yapar. Benzer şekilde, tükettiğiniz baharat miktarını da azaltın.

“Kolik mide ağrısı, sindirim sisteminin muhtemelen yeterince olgunlaşmamış olması ile ilişkilidir.”

Diğer taraftan, bebeğinizi mamayla besliyorsanız, toz ve su miktarlarını iyi ayarlamanız gerektiğini unutmayın. Miktarları çocuk doktorunuzun size tarif ettiği şekilde ayarlayın.

Doktorunuz, çocuğunuzun yaşı ve ihtiyaçlarına göre ne kadarının uygun olacağını bilir. Ayrıca, doktorunuza danışmadan süt markanızı da değiştirmemenizi öneririz.

Atabileceğiniz bazı adımlar mevcuttur. Aerofaji (hava yutma) ile mücadele eden anti-reflü markaları bulabilirsiniz. Gördüğünüz gibi, çocuklarınıza yardımcı olacak bilgileri bulmak için kullanabileceğiniz birçok kaynak var.

Diğer eylemler

Bebeğinize yardım etmek için yapabileceğiniz başka şeyler de var. Kolikli yenidoğanlarda rahatsızlığı hafifletmek için bazı yollar bulunur:

  • Bebeğinizi besledikten sonra daima gazını çıkarın. Yeterli sayıda gaz çıkardığından emin olun.
  • Karnına yavaşça saat yönünde masaj yapın. Bebek yağı kullanabilirsiniz. Ellerinizi masaja başlamadan önce biraz ovuşturursanız, bebeğinize dokunurken sıcak olurlar. Bu onu daha sakin ve mutlu hissettirecektir.
uyuyan yenidoğan
  • Sıcak su banyosu yaptırın. Bu bebeğinizin daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir. Suda olmak sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Sıcak su, çocukları ve yetişkinleri sakinleştirmeye yardımcı olur.
  • Özel bir sandalye yardımıyla bebeğinizin dik konumda olmasını sağlayın. Onu kollarınızda da tutabilirsiniz. Bu pozisyon, bebeklerin gazı çıkarmasına ve asiditenin azalmasına yardımcı olur.

Son olarak, farmakolojik ilaçlar kullanmanın tehlikeleri konusunda sizi uyarmak istiyoruz. Etkilerinin kanıtlanmamış olmasına ek olarak, ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilirler. Bu nedenle, herhangi bir ilaca başlamadan önce doktorunuza danışmak her zaman için en iyisi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zeevenhooven J., Brown PD., L’Hoir MP., Weerth C., et al., Infant colic: mechanisms and management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2018. 15 (8): 479-496.
  • Gelfand AA., Infant colic. Semin Pediatr Neurol, 2016. 23 (1): 79-82.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.