Kreşe Yazılacak Çocuklar İçin Öneriler
Çocuğumuz büyürken bizi endişelendiren şeylerden bir tanesi de, kreş ortamına uyum sağlayıp sağlamayacağıdır. Kreşe yazılacak çocuklar için verdiğimiz bu önerileri kaçırmayın!
Zor kararı verip çocuklarını kreşe yollayan çoğu anne, çocuklarının durumları hakkında, kreşte öğrenecekleri konular hakkında ve korumacı içgüdüleri yüzünden nasıl muamele görecekleri hakkında endişelenirler.
Çocuğunuzun kreşten zevk almasını sağlamak için sihirli bir iksir yaratamazsınız. Çocuklarınızın kreşe gitmek istemeyeceklerini ve ortama hızlıca ayak uyduramayacaklarını unutmayın.
Gizli bir formül vermesek de, bu yazımızda kreşe yazılacak çocuklar için önerilerin yanı sıra kendiniz için de faydalı olacak bilgiler bulabilirsiniz.
Kreşe Yazılacak Çocuklar İçin Öneriler
Olacakları anlatın
Başına gelecek şeyleri çocuğunuza önceden anlatırsanız, o zaman süreci daha kısa sürede kavrayabilecektir. Kreş yaşamını evde onun oyuncakları ile taklit edebilirsiniz ya da siz kendiniz canlandırabilirsiniz.
Kendiniz gözetmenmiş ya da öğretmenmiş gibi davranabilir ve çocuğunuzla her şeyi konuşabilirsiniz. Onunla ne kadar sık aktivite yaparsanız, kreşte de o kadar rahat edecek ve çevreye daha rahat uyum sağlayacaktır.
Zaman tanıyın
Kreşe uyum sağlama sürecinde iki şey gerçekleşebilir. Birincisi, öğretmenler çok katı olur ve çocuklara uyum sağlamaları için yeterli zamanı tanımazlar ya da ikincisi, işlerinden dolayı ebeveynler çocuklarına vakit ayıramazlar.
Genel olarak, çocuklar tamamen yabancı bir ortama birkaç saat ya da gün içerisinde alışamayabilirler. Bu sebeple, yeni öğretmenlerini ve yeni arkadaşlarını tanımaları için ve yeni ortamda güvende hissedebilmeleri için çocuklarınıza ihtiyaç duydukları zamanı tanımalısınız.
Mutlaka uğurlayın
Çocukların çoğu, kreşte kendilerini terk edilmiş gibi hissederler. Eğer çocuğunuzu orada bırakır ve ortadan kaybolursanız, terk edildiklerini düşünebilirler.
Bu yüzden, onlara veda etmeli ve ilerleyen saatlerde onlar için geri geleceğinizi söylemelisiniz. İlk önce ağlasalar bile, daha sonra sizleri tekrar görecekleri için sakinleşeceklerdir. Çocuklarınıza her zaman veda edin.
Çoğu anne ve baba, çocukları onları giderken görmesin diye ortadan kaybolurlar. Ancak, bu durum çocukların daha da üzülmelerine yol açar. Asla çocuğunuza veda etmeden ortamı terk etmeyin.
Anlayışlı olun
Bu durumda olabileceğimiz kadar anlayışlı ve empatik olmalıyız. Kendimizi onların yerine koymamız, ne hissettiklerini ve nasıl radikal bir değişiklik geçirdiklerini anlamamız gerekir.
Eğer eve döndüğümüzde bizden daha fazla sevgi ve ilgi bekliyorlarsa, bunu onlardan esirgememeliyiz. Hala sevildiklerini hissetmek isteyeceklerdir.
Bu süreç boyunca onları desteklememizin önemli olduğunu unutmayın. Düzgün bir şekilde uyum sağlayabilmesi için size bu süreçte ihtiyaç duyacaklardır.
Öğretmenleri ile iyi ilişkiler kurun
Çocuklarımız için, öğretmenleri ile iyi ilişkiler kurduğumuzu görmeleri önemlidir. Öğretmenlerine güvendiğimizi ve onlarla iyi geçindiğimizi görmeleri gerekir.
Bizim onlarla dostane bir tavırla konuştuğumuzu gördüklerinde, öğretmenlerini artık yabancı olarak görmezler. Tüm bunlar çocukların daha rahat hissetmelerini sağlar. Ayrıca, çocuğumuzla ilgilenen kişileri daha yakından tanıdıkça bizim de içimiz rahat edecektir.
Ayrıca bakınız: Okul Değiştirmek Çocukları Nasıl Etkiler
Neşenizi ve iyimserliğinizi koruyun
Sizin için de zor bir süreç olsa da, çocuğunuz kreşe gitmeden önce mutlu ve iyimser olmalısınız.
Eğer çocuğunuz sizin normalden daha endişeli ya da güvensiz hissettiğinizi anlarsa, o da rahatsız ve güvensiz hissedebilir.
Bağlı oldukları eşyalar
Çocuğunuzun kreşe uyum sağlamasına yardımcı olmanın en iyi yolu, en sevdikleri oyuncağı yanlarına almalarına izin vermektir. Böylece ellerinde onları evlerine bağlayan bir şey olduğunu hissederler.
Bu tür bir nesne, kreşe yazılacak çocuklar için geçiş sürecinde güven ve güvenlik sağlayacak ve kısa sürede onların kreşte mutlu ve rahat hissetmesini sağlayacaktır.
Kreşe uyum sağlayamama belirtileri
Çocuğunuzun kreşe uyum sağlayamaması muhtemeldir. Bu yüzden, uyumsuzluk belirtilerine dikkat etmeli ve çocuğunuzu daha rahat hissetmesi için desteklemelisiniz.
Bunu yaparken, çocuğunuzun gerçekten uyum sorunu yaşayıp yaşamadığını anlamak için davranışlarını izlemelisiniz. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:
- Size fazlasıyla bağımlıysa. Eğer uyum sağlayamıyorsa siz kreşten ayrılırken sizi bırakmak istemeyebilir. Eğer bu durum uzun süre boyunca devam ederse, bu tepkiyi düzeltmeye ve azaltmaya çalışmalısınız.
- Gün boyunca üzgünse. Öğretmeni size bütün gün ağladığını, oyun oynamadığını ve siz geldiğinizde sadece sizin kucağınızda olmak istediğini söyler.
- İlk haftalarda uyuyamıyorsa. Tüm bu süre boyunca, çocuğunuz uyumakta zorlanabilir. Bu, gün içinde yaşadığı deneyimleri iyi özümseyemediği anlamına gelir.
- Ruh hali değişiklikleri yaşıyorsa. Ruh halinde sık sık değişiklikler yaşar ve daha çok yaramazlık yapar.
- Olması gerektiği gibi gelişmeyebilir. Tekrardan biberonunu isteyebilir, kötü bir şekilde yemeğini yiyebilir ya da bebekkenki davranışlarına geri dönüş yapabilir.
Çocukların yeni bir ortama uyum sağlamasıyla ilgili en önemli şey, ebeveynler olarak çocukları bu süreçte anlamamız, yönlendirmemiz ve desteklememiz gerektiğidir.
Ayrıca bakınız: Kreşlerden Yayılan Bulaşıcı Hastalıklar
Harika bir öğrenme deneyimi
Sizin ya da onun için uyum sağlamak kolay değildir, ancak iş ya da kişisel sebepler yüzünden buna mecbur kalabilirsiniz. Ayrıca, bu durum çocuğunuzun yabancılar ile olan ilk teması olabilir.
Ancak, olumlu bir yönden bakarsanız ve bu süreç boyunca bu tavsiyeleri uygularsanız, o zaman bu süreç hem sizin hem de çocuklarınız için harika bir öğrenme deneyimi haline gelecektir!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Clarke-Stewart, A. (1984). Guarderías y cuidado infantil (Vol. 15). Ediciones Morata.
- De la Torre Naranjo, D. K. (2011). Guardería para niños de 6 meses hasta 4 años de edad, enfocada al desarrollo creativo e innato de cada niño (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2011). http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/619
- Lorena, S., & Oñate, V. (2014). LA ESTIMULACIÓN TEMPRANA EN EL DESARROLLO PSICOMOTOR DE LOS NIÑOS Y NIÑAS DE 0 A 5 AÑOS DE LA GUARDERÍA DE LA UNIDAD EDUCATIVA DE FORMACIÓN ARTESANAL “CRUZADA SOCIAL”, DE LA PARROQUIA VELASCO, CANTÓN RIOBAMBA, PROVINCIA DE CHIMBORAZO, PERÍODO 2011-2012 (Bachelor’s thesis, Riobamba, UNACH 2014). http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/2670