Anemiyi önleyen gıdalar

Anemiyi önleyen gıdalar

Son Güncelleme: 06 Mayıs, 2018

Belli minerallerin eksikliği, çocuklarda anemi görülmesine sebep olabilir. Hangi gıdaların bu hastalığı engellediği bilmeli ve bunları çocuklarımızın beslenme düzenlerine dahil etmeliyiz.

Her türlü beslenme düzeni için uygun ve anemiyi önleme özelliği olan gıdalar vardır. Bu hastalık genelde, kanda oksijen taşınmasından sorumlu bir molekül olan hemoglobin eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Beslenme düzeninde belli gıdaların eksikliği veya kansızlık çocuğunuzu hasta edebilir. Bu nedenle, bu gibi durumlarda ne yapmanız gerektiğini bilmeniz oldukça önemlidir.

Anemi belirtileri

Anemiden muzdarip çocuklarda farklı semptomlar olabilir. Bu yüzden, eğer aşağıdaki listede yer alan belirtilerden bazılarını çocuğunuz da taşıyorsa, o halde pediyatri uzmanınızı ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.

  • Sinirli davranmaya başlar.
  • Nefes almada güçlük çeker.
  • İştahı azalır.
  • Sürekli olarak kendini zayıf ve yorgun hisseder.
  • Dili şişer.
  • Baş ağrısı veya baş dönmesi yaşar.
  • Eğer durumu daha ciddiyse: tırnakları kolay kırılabilir ve cildi mavimsi veya soluk bir renge dönebilir.

“Anemi ayrıca B12 vitamini veya folik asit eksikliği temelli de olabilir”.

 Anemiyi önleyen gıdalar

Anemiyi önlemek için farklı gıdalar mevcuttur. Yazının bu kısmında, çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarına hangilerinin dahil edilmesi gerektiğini açıklıyoruz.

Meyve

Meyve, çocukların sağlığı için en faydalı gıdalardan biridir. Elma ve domates demir açısından zengindir. Bu yüzden de, anemiyi önlemek için idealdirler.

Beslenme düzenine dahil edebileceğiniz diğer meyveler ise, erik, muz, limon, üzüm, incir, havuç ve kuru üzümdür. Özellikle büyük miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir.

Bal

Bal, demir ve manganez bakımından zengin bir kaynaktır. Bu kombinasyon, hemoglobin sentezini arttırarak anemiye karşı güçlü bir silah haline gelir. İster kahvaltıda ister atıştırmalık olarak verebilirsiniz.

süt içen kız çocuk

Et çeşitleri

Kuzu, sığır ve diğer kırmızı etler demir bakımından zengindir. Ayrıca, vücuttaki hücreler tarafından hızlıca sindirilen hemo-demir açısından da zengindirler. Aynı zamanda, B12 vitamini açısından da zengindirler.

Deniz ürünleri

Balık, anemiyi önlemek için harika bir yardımcıdır. Çünkü yüksek miktarda demir içerir. En yaygın olanları, somon, ton balığı ve midye ve istiridye gibi bu minerali yüksek miktarlarda içeren deniz ürünleridir.

Yumurta

Yumurta zengin bir protein kaynağı olmasının yanı sıra yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu, vitaminlerin depolanmasına yardımcı olur. Büyük boy bir yumurta, 1 mg demir içerir. Bu nedenle, günlük olarak tüketilmesi aneminin oluşmasının önüne geçer.

Sebze

Ispanak, marul, brokoli, kereviz, pancar kökü ve lahana gibi sebzelerin yüksek demir içeriği enerji verir.

Ayrıca, B12- folik asit ve vücudun anemiden hızlıca kurtulmasına yardımcı olan diğer besin ögelerini içerir.

sebzelerle oynayan çocuk

Baklagiller ve kuruyemiş

Mercimek, bezelye, fasulye ve soya fasulyesi çocukların beslenme düzenlerinde mutlaka yer almalıdır. Özellikle de anemi şüphesi varsa.

Bunların dışında tahıllar, kurutulmuş hurma, yer fıstığı, ceviz ve badem gibi gıdalar da mutlaka bulunmalıdır. Çünkü, bu hastalıkla başa çıkmak ve önlemek için gereklidirler.

Yulaf

100 gr yulafta 4.7 mg demir vardır. Bu oran, yaklaşık 3 mg demir içeren etten fazladır. Bir bardak yulaf, günlük demir ihtiyacının %60’ına karşılık gelmektedir.

Kırmızı pancar

Anemiyle başa çıkan bir diğer gıda da kırmızı pancardır. Bu sebze, yüksek oranda demir, C ve B vitamini, kalsiyum ve folik asit içermektedir. Bu yüzden anemiye karşı güçlü bir silahtır. Ayrıca, kemik iliğinde kan hücrelerinin üretimini uyarır.

İyi bir beslenme düzeni ve beslenme düzenine bu gıdaların eklenmesi çocuğunuzun bu ve bunun gibi birçok hastalıktan korunmasını sağlayacaktır.

Eğer çocuğunuz anemiden muzdaripse ve durumu ağırlaşmışsa, yapmanız gereken atılacak adımları belirlemek ve durumu değerlendirmek için pediyatri uzmanınızın görüşünü almaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vieth J., Lane DR., Anemia. Hematol Oncol Clin North Am, 2017. 31 (6): 1045-1060.
  • Wang M., Iron deficiency and other types of anemia in infants and children. Am Fam Physician, 2016. 93 (4): 270-8.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.