Çocuğum Okula Gitmemek için Bahaneler Üretiyor
Sürekli geri çevirme ve bahaneler bir çocuğun bir aktivite veya sorumluluğunu reddetmesi altındaki endişe verici ve ciddi sebepleri gizliyor olabilir.
Çocuğunuzun okula gitmemek için bahaneler üretip üretmediğini öğrenin ve bunu neden yaptığına dair sebepleri keşfedin.
Okula gitmemek için bahaneler arasında en sık karşılaştıklarımız
Okula gitmeden hemen önce çocuklar karın ağrısından, baş ağrısından veya boğaz ağrısından şikayet edebilirler. Bu görünürdeki hastalık eğer çocuğun evde kalmasına izin verirseniz iyileşir, fakat ertesi sabah yine ortaya çıkar.
Ayrıca çocuklar ağlayarak veya öfke krizi geçirerek de rahatsızlıklarını gösterebilirler. Yaşca daha büyük çocuklarda ebeveynlere karşı zorlayıcı ve agresif davranışlar, uyanmayı veya okula hazırlanmayı reddetme, okul veya evden kaçma ya da kötü ruh hali dönemleri olabilir.
Bazı çocukların bahane üretmesinin sebebi
Okula gitmemek için bahanelerin içsel veya dışsal sebepleri olabilir. Sonrasında her bir tipin nedenlerini inceleyeceğiz.
İçsel kökenleri olan bahaneler
Öncelikle çocuğunuz ebeveynleri ve evinin güvenliğini bırakmaktan anksiyete veya felç edici bir korku yaşıyor olabilir. Örneğin çocuğunuz evde sizinle birlikte değilse başına kötü bir şey geleceğini düşünüyor olabilir.
Kaybolacağını ve sizi nasıl bulacağını bilemeyeceğini düşünüyor olabilir. Hatta o dışarıdayken ebeveynlerinin öleceğine bile inanıyor olabilir.
Aynı şekilde bu, ailevi durumlardan ötürü gerçekleşiyor da olabilir. Bir boşanma, suistimal veya aile içi şiddet söz konusu ise çocuklar evi bırakma korkusu geliştirebilirler. Ebeveynlerinin kavga etmesinden kaçınarak onların ilgisini çekmek için bahaneler ararlar.
Diğer vakalarda bazı çocuklar teşhis edilmemiş bir öğrenme bozukluğuna sahip oldukları için okula gitmekten kaçınırlar.
Ayrıca, yaşça büyük çocuklar evde durmanın okula gitmekten daha hoş bir deneyim olduğunu düşünebilir. Uyumak, internete girmek, televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak veya diğer sevdiği aktiviteleri yapmak isterler.
Dışsal kökenleri olan bahaneler
Diğer sebepler sosyal faktörleri içerir. Bu vakalarda çocuklar otobüse binmek, tahtaya yazmak veya öğretmenleri ve sınıf arkadaşları önünde konuşmak gibi durumlarla yüzleşmekten korkarlar. Başarısızlıktan korktukları için bundan kaçınmak adına bahaneler üretirler.
Bir diğer sebep kişiler arası sorunları içerir. Daha küçük çocuklar, kendilerini çirkin veya kötü olarak değerlendirip kimsenin onlarla oynamak istemediğini düşünür.
Buna ek olarak, bazı tehditler ve küçümseyici muamelelere maruz kalıyor olmaları da muhtemeldir. Bu, ergenlik çağındaki gençler arasındaki en yaygın sebeptir. Hem öğretmenler hem de ebeveynler zorbalığı durdurmak için işbirliği yapmalıdır.
Ayrıca, fiziksel değişimler de gerçekleşir. Genç insanlar, fazla kilolu olmak veya fazla zayıf olmak gibi fiziksel görünümlerinden endişe duyar. Bu da onların düşük özgüvenli olmalarına yol açar.
Kızlar söz konusu olduğunda erken veya fark edilebilir gelişme acı çekmeye neden olur. Hormonal değişimler de bu güvensizliklere katkıda bulunur. Ayrıca, bu yeni evrede artık daha yaşı büyük ve deneyimli çocuklar olmaktan çıkarlar; genç ve daha deneyimsiz gençler olurlar.
“Yaşça büyük çocuklar evde durmanın okula gitmekten daha hoş bir deneyim olduğunu düşünebilir.”
Bahaneler yaygın olduğunda
Okula gitmekten kaçınmak için bahaneler üretmek oldukça yaygındır ve her zaman gerçekleşebilir. Fakat 5 ila 7 yaşındaki çocuklar ile 10 ila 13 yaşındaki çocuklar arasında daha sık gerçekleşmektedir.
Hatta, okul çağındaki çocukların %25’ine kadarlık bir kısmı bir noktada okula gitmemek için bahaneler üretecektir.
Küçük çocuklarda bu durum tatilden veya kısa bir hastalıktan sonra ortaya çıkabilir. Bunun sebebi ise hatırı sayılır bir süre boyunca aile bağı kurulmuş olmasıdır. Bir akrabanın vefatı, okul değişimi ve yeni bir eve taşınma vb. sonrasında da bahaneler üretilmesi mümkündür.
Ebeveynler için 9 pratik tüyo
Çocuğunuzun sözlerini basit bir bahane olarak değerlendirmeden önce şunları düşünün:
- Bahanelerinin kaynağını belirlemeye çalışın
- Ateş, baş ağrısı, mide ağrısı, mide bulantısı ve/veya kusma gibi bahane olarak kullanılan en yaygın semptomları eleyin. Bu şikayetlerin yoğunluğu ve sıklığını gözlemleyerek gerçek olup olmadıklarını belirleyin.
- Sabırlı olun ve kızmayın.
- Aceleci davranıp negatif tepki vermeyin veya korkularının yersiz olduğunu söylemeyin. Sebeplerini öğrenmeden okula gitmeye zorlamayın.
- Sabit korkuların gelecekte anksiyete bozukluklarına, fobilere ve panik ataklara neden olabileceğini unutmayın.
- Okulun, ev gibi korunan bir çevre olmamasından ötürü çocuklarda anksiyeteye neden olduğunu unutmayın. Bu da onların okula gitmemek için bahaneler üretmelerine neden olur.
- Azarlamadan ve hislerini küçümsemeden sorunla baş edin. Bu sorunun daha da kötüleşmesini engellemeye yardımcı olur.
- Öğretmenler, okul arkadaşları ve kardeşlerle birlikte çalışarak sorunla en iyi şekilde başetmeye çalışın.
- Bir psikolog veya bir başka uzman, durumunuza özel olarak size pratik önerilerde bulunabilir. Yalnız olmadığınızı unutmayın.
Sürekli bahaneye neden olabilecek sorunlar
Bir çocuk okula gitmemek için bahaneler üretmekte ısrarcı olursa bu endişe verici bir durum haline gelir. Bu vakalarda bir ruh sağlığı uzmanından destek almanızı öneririz. Bunun çocuğunuzun genel gelişimi için oldukça önemli olduğunu unutmayın.
Korku ve anksiyete nedeniyle okulu bırakmak ciddi akademik ve sosyal soruna neden olur. Uzun vadede sabit bir işi elinde tutma zorluğu nedeniyle eğitimin tamamen bırakılması, suç işleme ve ekonomik zorluklara bile neden olabilir.
Sosyal izolasyon ve evlilik sorunları da olası sonuçlar arasındadır. Bir yetişkin olarak bu durum anksiyete, depresyon, panik ve kişilik bozukluklarına neden olabilir.
Okula gitmemek için bahaneler üretmek okul çağındaki çocuklarda yaygınca görülen bir şey olsa da kökenini bulmaya çalışmalısınız. Durumla başarılı bir şekilde baş ettiğinizde çocuğunuz okul deneyiminin keyfini çıkarabilecek ve kendini çok daha sakin hissedecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Araujo, N. I. Mi hijo ya no quiere ir a la escuela, solo quiere estar en esta sesiones…¡ Esto también es escuela¡. http://www.alasru.org/backup/congreso2014/ponencias/20_480_0266.pdf
- Butler, C. (2008). Talk and social interaction in the playground. Aldershot: Ashgate.
- Ginsburg, K. R. (2007)”The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds” (PDF). American Academy of Pediatrics. 119(1).