Bir Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli

Bir Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2018

Çocuğunun tuvalet eğitimi, tüm anne babalar için göz korkutucu bir görevdir. Çocuğunuzu nasıl ve ne zaman eğitmeniz gerektiğini öğrenmek için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

Zaten senede iki binden fazla bez değiştirdiniz ve muhtemelen çocuğunuzu tuvalet eğitimi konusunda eğitmek için sabırsızlanıyorsunuz.

Tuvalet eğitimi bir an önce gerçekleşmesi beklenen bir süreçtir, ancak bu gelişimsel dönem bir dizi soruyu da beraberinde getirir: Tuvalet eğitimine ne zaman başlayacağız?

Çocuğumun hazır olup olmadığını nasıl bileceğim? Bu kişisel hijyen eğitimini ona başarıyla verebilecek miyim?

Çok az anne-baba bu uzun sürece hazırlıklı girer. Bu süreci bazı çocuklar birkaç günde tamamlayabildiği gibi, bazılarında ise aylarca sürebilir.

Şaşırtıcı bir şekilde, bazen eğitime erken başlansa bile çocuğun öğrenmesi çok daha fazla zaman alabilir.

Bu nedenle, temel adımları başarıyla atmak için tuvalet eğitiminin zamanlamasıyla ilgili aşağıdaki ipuçlarına mutlaka göz atın.

Bu yazıdan daha fazla yararlanın!

Ne zaman başlayacağız?

Tuvalet eğitimine başlamak için kesin bir yaş yoktur. Ancak, çoğu çocuk 18 ila 24 ay arasında gerekli fiziksel ve bilişsel becerileri geliştirir. Buna rağmen, pek çok anne-baba, tuvalet eğitimine başlamak için iki buçuk ya da üç yaşına kadar beklemeyi tercih etmektedir.

Tuvalet eğitiminin başlangıcının geciktirilmesi yerinde bir karar olabilir. Çünkü çocuğunuz hazır olmadan başlarsanız, süreç genellikle daha uzun sürer.

Bir yaşından önce çocukların sfinkterlerini kontrol edemediklerini unutmayın. Belirtileri gösterenler olsa bile henüz aslında tam olarak hazır olmayabilirler.

Anne-babalar genellikle tuvalet eğitimine başlamak için yaz aylarını seçerler; bu, bebek için daha pratik ve rahat olur. Çünkü bebekler sıcak havalarda bebek bezi olmadan da gezebilir.

arkası dönük bebekler


Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren belirtiler

Fiziksel belirtiler

  • Yürümek için yeterli denge ve koordinasyona sahip, hatta koşarken bile dengesini koruyor.
  • Artık bir seferde az miktarda idrar yapmıyor, bunun yerine daha büyük bir miktarda ve bütün idrarını birden boşaltıyor.
  • Yumuşak ve şekilli dışkı üretmeye başlıyor.
  • En az üç veya dört saat boyunca kuru kalmayı başarıyor.

Davranışsal belirtiler

  • Oturabiliyor ve iki ila beş dakika boyunca bu pozisyonda kalabiliyor.
  • Kirli bezler onu rahatsız ediyor.
  • Merak ediyor ve tuvalete giderken yetişkinleri taklit etmeye çalışıyor.
  • İhtiyacını giderirken bazı fiziksel davranışlar sergiliyor. (sesler çıkarma veya eğilme gibi)

Bilişsel belirtiler

  • Basit talimatlara uyuyor.
  • Dışkı ve idrarı ifade etmek için bazı ifadeler kullanıyor.
  • Fiziksel işaretleri algılayarak tuvalete ne zaman gitmesi gerektiğini anlamaya başlıyor ve buna ihtiyacı olduğunu hissediyor.
  • Bardak testini geçebiliyor. Çocuğunuza biri su içeren iki bardak verin. Çocuğunuz suyu dökmeden bir bardaktan diğerine boşaltabilirse bu tuvalet eğitimine başlamaya hazır demektir.
anne oğul tuvalet eğitimi

Adım adım tuvalet eğitimi

Gerekli malzemeleri alın

İlk adım, çocuğunuzun doktorundan gelen önerilere göre, iyi bir lazımlık veya banyonuzda onun boyutlarına uygun bir şekilde ayarlanabilir bir klozet koltuğu edinmektir.

Hangisini seçerseniz seçin, bunun daima rahat ve güvenli olup olmadığını ve çocuğun zemine temas ettiğini kontrol edin.

Eğer ayarlanabilir bir klozet koltuğu almayı seçerseniz, çocuğunuzun ayaklarını basabilmesi için bir de tabure almanız gerekecektir.

Bu sadece tuvalete kolaylıkla ulaşabilmelerine yardımcı olmaz, aynı zamanda onlara dışkılarını yaparken itme kabiliyeti vermenin yanı sıra denge de sağlar.

Bu aşamada, ufaklığınızın bol miktarda sabra ve teşviğe ihtiyacı vardır. Bu nedenle, onların lazımlığı çıkartmalarla süslemelerine ve istedikleri zaman onunla oynamalarına izin verin.

En sevdikleri karakterlerin bulunduğu iç çamaşırları almayı da unutmayın.

Ebeveynler genellikle iç çamaşırı, giysi bezleri ya da iç çamaşırı gibi yukarı ve aşağı hareket ettirilebilen yeni nesil tek kullanımlık bebek bezleri arasında bir tercihte bulunurlar. Tek kullanımlık bebek bezi gibi olan çamaşırlar, çocuğun kendi kendisine giyip çıkarmasını kolaylaştırır.

İşlemi ona açıklayın, ona nasıl yapıldığını gösterin ve bebek bezlerine veda edin

Ve şimdi, harekete geçme zamanı!

İlk olarak, lazımlığı rahat ve kolay erişilebilir, tercihen de çocuğun gün içinde çokça zaman geçirdiği bir yere yerleştirin.

Çocuğun her kullanması gerektiğinde ona erişebilir olduğuna dikkat edin.

Çocuğunuza yetişkinlerin bez kullanmadığını, ihtiyaçlarını gidermek için tuvaleti kullanması gerektiğini izah edin. Bağırsak hareketleri ile tuvalet arasındaki bağlantıyı vurgulayın.

Bezini kirlettiğinde bile onu tuvalete götürüp, oturtun ve tuvaleti kullanması gerektiğini hatırlatın.

Oturmak istemiyorsa da endişelenmeyin ve kızmayın. Asla oturması veya zaman gerektiren bir işlemi acele bir biçimde yapması için baskı oluşturmayın. Eğer çocuk baskı hissederse, bu süreç daha da yavaşlayacaktır.

arkası dönük bebek lazımlık

Bu aşamada çocuğunuza, tıpkı anne ve babası gibi onun da ihtiyacını nasıl kendisi giderecebileceğini öğretin. Çocuklar yetişkinleri taklit ederek öğrenir, bunu unutmayın. Bu nedenle onlara bir şey öğretmenin en etkili yolu, ona nasıl yapılacağını göstermektir.

Çocuğa tuvaleti nasıl kullanacağını gösterirken, yaptıklarınızı açıklayıp; ona nasıl silindiğinizi, sifonu çektiğinizi ve nihayetinde ellerinizi yıkadığınızı göstermek iyi bir seçim olacaktır.

Bunu nasıl yaptığınızı görmek onun işlemi daha iyi anlamasını sağlar.

Çocuğunuzun cinsiyetine bağlı olarak şunları da aklınızda bulundurun: Eğer bir erkek çocuğunuz varsa ayakta işemeden önce oturarak işemeyi öğretin.

Şayet bir kız çocuğuna sahipseniz, idrar yolu enfeksiyonunu önlemek açısından tuvaletini yaptıktan sonra önden arkaya doğru silindiğinden emin olun.

Onları tuvalet eğitimine özendirin

Çocuğunuza, tuvalet veya tuvalet adaptörünü kullanmada, pantolon veya iç çamaşırını giyip çıkartmada yardımınıza her ne zaman ihtiyaç duysa size gelebileceğini hatırlatın.

Ayrıca, lazımlığını ne zaman isterse kullanabileceğini de söyleyin.

Unutmayın ki, çocuğunuz bebek bezi olmadan ne kadar çok zaman geçirirse, tuvalet eğitimin öğrenmesi de o kadar kısa sürer. Evet, ne yazık ki bu bazı tatlı kazaları temizlemeniz gerekeceği anlamına geliyor.

Sakin olun ve ona eşlik edip hikayeler okuyarak en az bir dakika kadar oturmalarını teşvik edin.

Lazımlığını her kullandığında ona övgülerde bulunmaktan çekinmeyin. Böylelikle bunun bir başarı olduğunu kavrayacaktır.

Bununla birlikte, kutlamalarınızda aşırıya kaçmamaya da özen gösterin, çünkü bebeğiniz endişelenmeye ve fazla dikkatten dolayı utanmaya başlayabilir.

“Kazaları” sakin ve esprili bir şekilde karşılayın

Hiçbir çocuk, ufak tefek “kazalar” atlatmadan tek başına tuvalete gitme sanatında ustalaşamaz.

Her kaçırma olayından sonra, ona kızmaktan, cezalandırmaktan veya azarlamaktan kaçının. İdrar yapma ve bağırsak hareketleri için gerekli kasları henüz tam olarak gelişmemiş olabilir.

Riski en aza indirmek için çocuğunuza kolay ve çabuk giyip çıkarılabilen giysiler giydirin. Önleyemediğiniz kazaları temizlerken de ona karşı hep pozitif olun, sevgiyle davranın ve tuvaleti kullanması gerektiğini hatırlatın.

Kısacası, er ya da geç çocuğunuz tuvalet eğitimini alacak ve tek başına tuvalete gitmeye başlayacak. Bu yaşanılan zorlukları da kararlı ve verdiği her mücadeleden alnının akıyla çıkmış bir anne olarak elde ettiğiniz yeni bir zafer şeklinde hatırlayacaksınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.