Çocuklar Kendi Başına Yıkanmaya Kaç Yaşında Başlamalı?
Çocukların kendi başlarına banyo yapmaya başlamaları için doğru yaş nedir? Riski asgariye indirmek için gereken minimum güvenlik önlemleri nelerdir? Aşağıda bu ve buna benzer soruları yanıtlayacağız.
Çocuklarımız kaç yaşındayken yalnız başlarına banyo yapmasına izin vermeliyiz? Bu, çocukların bağımsız hareket etmeye başladıklarını işaret ettiği için önemli bir karardır. Bunu kendi başlarına yapmalarına izin vermeden önce birkaç önemli noktayı göz önünde bulundurmalıyız.
Çocuklarınızı yıkarken, kendi başlarına yıkanmak için oldukça hevesli olduklarını gözlemleyebilirsiniz.
Ancak, motor becerileri tam olarak gelişene kadar kendi hijyenlerini sağlayamayacaklarını biliyoruz. Üstelik bu onlar için tehlikeli de olabilir.
Bütün bunları göz önünde bulundurarak, bu yazıda çocukların en uygun hangi yaşta kendi kendilerine banyo yapmaya başlamaları gerektiğini değerlendireceğiz. Ayrıca, onların iyiliği için gereken güvenlik önlemlerini de ele alacağız.
Çocukların kendi başlarına banyo yapmalarına izin vermek için en uygun yaş nedir?
Çocuklar yaklaşık altı yaşında, gözetim olmadan kendi kendilerine banyo yapmaya başlayabilirler. Bu yaklaşık bir rakamdır. Her çocuğun gelişim sürecinin farklılık gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Dört yaşına geldiklerinde çocukların, kendi başlarına giysilerini çıkarma, hatta sabunlanma ve saçlarını durulama becerisi kazandıklarını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, altı yaşından itibaren kişisel hijyenlerini sağlamak için gereken tüm adımları tamamlayabilecek becerileri kazanmış olurlar.
Bu, bağımsızlıklarının başlangıcını belirleyen önemli bir karardır. Bunu başarmaları için, onlara nasıl yıkanmaları gerektiğini adım adım öğretmeliyiz.
Ayrıca gerekli güvenlik önlemleri hakkında da onları bilgilendirmeliyiz. Bunun normal bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli koşulları sağlamak bizim sorumluluğumuzdadır.
Çocukların yalnız başına yıkanma konusunda bilmeleri gerekenler nelerdir?
Yalnız başına yıkanma konusunda gereken bilgileri çocuklarımıza öğretmemiz önemlidir.
Hiçbir adımı atlamayın. Bazı kavramların artık anlaşılmış olduğunu düşünseniz de, çocukların çevrelerindeki dünyayı hala öğrenmekte olduklarını unutmayın.
Onlara her şeyi nasıl yapmaları gerektiğini adım adım anlatın:
- Temizlenecek tüm önemli alanları belirtin: bunlar arasında boyun, dirsekler, kulaklar, popo, göğüs, bacaklar ve ayaklar bulunur.
- Göz gibi vücudun hassas bölgelerine, sabun veya şampuanın asla temas etmemesi gerektiğini açıklayın. Böylece yüzlerini sabunlarken veya saçlarını yıkarken, bu ürünlerin gözlerine girmesini önlemek adına dikkatli olurlar.
- Onları zıplama, koşma ve diğer tehlikeli hareketleri yapmaktan kaçınma konusunda bilgilendirin.
- Saçlarını temizlemek ve durulamak için kullanmaları gereken doğru ürün miktarlarını öğretin. Çocukların ev ekonomisi hakkında bilgi sahibi olmaları ve israf etmemeleri önemlidir.
“Bu önemli kararı aldıktan sonra başarıya ulaşmak için, onlara kendi kendilerine nasıl yıkanabileceklerini adım adım göstermeliyiz”
Temel güvenlik önlemleri
Çocukları yalnız başlarına yıkanırken, ebeveynlerin belirli bazı güvenlik önlemleri almaları gerekir. Başlıca alınması gereken güvenlik önlemleri şunlardır:
- Çocuğun duş almak için kullanacağı suyun sıcaklığını düzenlemek ebeveynlerin sorumluluğunda olmalıdır. Bu çok önemlidir ve çocuğun sıcak su ile yanmasını önleyecektir.
- Duşta çocuğunuzun düşmesini önlemek için çocuğunuza bir kaymaz sandalet giydirebilirsiniz. Aynı malzemeden yapılmış bir banyo paspasını da duş zeminine koyabilirsiniz. Ayrıca, çocukların oturması ve ayak gibi erişmesi zor alanları yıkamaları için özel duş sandalyeleri de bulundurabilirsiniz.
- Sabun, sünger, şampuan ve saç kremi gibi duş yapmak için gerekli tüm malzemelerin, çocuğun rahatça ulaşabileceği yerde bulundurulması gerekir . Çocuk, bu ürünlere duştan çıkmadan ve gereksiz hareketler yapmadan kolayca ulaşabilmelidir.
Daha fazla güvenlik ipucu
- Banyo ve duş alanından, yetişkinler için tasarlanmış jilet veya eksfolyant krem gibi çocuklar için potansiyel tehlike oluşturabilecek tüm öğeleri kaldırın.
- Banyo kapısını her zaman aralık bırakın. Çocuğunuzun kapıyı kilitlemesine izin vermeyin.
- Çocuğunuz duş alırken, banyonun yakınlarında kalın. Hatta zaman zaman her şeyin yolunda olup olmadığını sorabilirsiniz.
- Çocuğunuzdan, ona yardımcı olabilmeniz için banyosu bittikten sonra size bildirmesini isteyin. Böylece onun kayıp düşmesini önleyebilirsiniz. Banyonuz buna elverişliyse ve çocuğunuz duştan tek başına çıkacaksa, ekstra güvenlik için duş alanı dışına bir banyo paspası koymayı unutmayın.
Son olarak, çocukların kullandıkları, şampuan ve saç kremi gibi banyo ürünlerinin cilt tipleriyle uyumlu olmasına dikkat edin.
Ayrıca, ona kendi banyo süngerinizi kullandırmayın. Bu öğeler kesinlikle şahsa ait olmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- AEPED. (n.d.). Baño en los niños. Asociación Española de Pediatría. https://enfamilia.aeped.es/vida-sana/bano-en-ninos
- Health Children staff. (n.d.). La edad correcta para recibir entrenamiento para el baño. Healthy Children. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/toddler/toilet-training/Paginas/The-Right-Age-to-Toilet-Train.aspx