Çocuklukta Yeni Bir Dönem: İlkokul Eğitiminin Başlaması

Çocuğunuzun ilkokula başlama zamanı geldi. Bu dönemde psikolojik gelişme diğer dönemlere göre çok daha görünür hale gelir. Artık çocuğunuz hayata yeni bir pencereden bakmaya başlar ve yeni alışkanlıklar ve sorumluluklar edinmelidir.
Çocuklukta Yeni Bir Dönem: İlkokul Eğitiminin Başlaması

Son Güncelleme: 27 Ağustos, 2019

İlkokul eğitiminin başlaması, çocuğunuz için oldukça hareketli ve değişim dolu bir dönemin başlangıcıdır. İlkokul eğitimi, diğer eğitimlere kıyasla daha organize bir yapıdadır. Çocukların bu dönemde öğrendikleri sosyal normlar, onların hayata başka bir pencereden bakmaya başlamalarını sağlar.

İlkokul Eğitiminin Başlaması İle Çocuklarda Motor Gelişim

5 ya da 6 yaş civarında ilkokul eğitiminin başlaması ile motor gelişim konusunda inanılmaz değişimler başlar. Çocukların kolaylıkla hızlı bir şekilde koştuklarını ve koordinasyon konusunda daha iyi olduklarını gözlemleyebilirsiniz. Tırmanmak için el ve ayaklarını kullanabilir, bisiklet sürebilir ve bunun gibi pek çok aktivitede bulunabilirler. Bunlar da, becerilerini tamamen kullanabildikleri ve bu becerilerini daha da geliştirmeye başladıkları anlamına gelir. Bu yaşlardaki çocuklar yeni şeyler denemek ve meydan okuyacakları bir şeyler olmasından hoşlanırlar.

İlkokulda çocuğunuzun becerilerini ölçebileceğiniz şeylerden biri alet kullanımıdır. Bu yaşlarda makas, cetvel, kalem gibi şeyleri daha rahat kullanmaya başlarlar. Bu becerilerin gelişmesinin sebebi motor kontrollerinin ve ellerinin gelişiminin en üst seviyede olmasıdır.

Çocuklar spor yaptıkları ve fiziksel efor gerektiren aktivitelerde bulundukları için becerileri de gelişir. Bu onlara daha aktif olmayı öğretmekle kalmaz, aynı zamanda ekip çalışmasını da öğretir.

İlkokul Eğitiminin Başlaması İle Bilişsel Gelişim

Bu dönemde çocuklar okumaya başlarlar. Bununla birlikte sayılar ve matematik problemleri çözmek üzerine becerileri de gelişir.

Çocuklar mantıklı düşünebilmeyi ve durumları değerlendirmeyi öğrenirler. Bu sayede çözümler üretmek için mantıklı düşünceler geliştirmeye başlarlar. Çevreleri hakkında daha çok fikre sahip olur, fikir üretebilir ve daha güçlü bir hafızaya sahip olabilirler.

Bunlarla birlikte, söylenenlere uymayı ve kuralları kabul etmeyi öğrenirler. Tehlikeli durumları analiz edebilir ve okulda yapmaları gereken işlerle ilgili sorumluluk duygusu geliştirebilirler.

Bu dönemde çocuklar cinsel şeylere de merak salarlar. Cinsel organları, nasıl dünyaya geldikleri, yaşam ve ölümle ilgili sorular sormaya başlarlar.

İlkokul çağındaki çocuklar hayatın genel olarak farkındadırlar. Düşünme yetileri gittikçe gelişir ve yetişkin yaşamına dair şeyleri anlamaya başlarlar.

İlkokul eğitiminin başlaması ile okula gelen mutlu kız

İlkokul Eğitiminin Başlaması İle Duygusal Değişimler

Eskiye göre sınırların daha fazla belli olduğu bir ortamda çevreleriyle iletişim kurmaya başladıkları için, çocuklar bu dönemde duygusal değişimler de yaşarlar. İlkokul eğitiminin getirdiği bazı gereklilikleri karşılamaları gerektiğinden ötürü, hayatlarındaki bazı değişimlerle yüzleşmeyi bilmeliler.

Öğrenmeleri ve sorumluluk duygularını geliştirmeleri için, öğretmenler bu dönemde çocuklara ödevler vereceklerdir . Ebeveynler de çocuklarına ödevlerini tamamlamaları için yardımcı olmalı ve onları kontrol etmeliler. Kontrol ve plan yapabilme bu ödev yapmaya başlama döneminin en önemli gerekliliklerindendir.

Duygusal olgunluk, çocukların gelecekteki gelişimleri için gerekli şeyleri sağlarken, aynı zamanda başarılı bir süreç geçirmelerine de yardımcı olur. Yine de onların hala çocuk olduklarını unutmayalım. Bu yüzden, bu süreci mantıklı bir şekilde yürütmeye çalışalım.

“Eğitim dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silahtır.”

-Nelson Mandela-

Evde Çalışma Alışkanlığı Edinme

İlkokul çağındaki çocuklar çok fazla yeni şey öğrenir ve çok fazla bilgiyi akıllarında tutmaya çalışırlar. Çalışırken daha çok oturmak gerekeceği için, çocukların bazı alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekir.

Bu süreçte sağlıklı bir çalışma alışkanlığı da edinmeliler. İlkokulda başarılı olabilmeleri büyük ölçüde bu alışkanlığı edinmelerine dayanır.

Bu yeni süreçte ebeveynlerin çocuklarının becerilerini görselleştirmeleri ve beklentilerini ölçülü tutmaları önemlidir. Evde bir rutin oluşturulursa, çocukların okul eğitimine daha çok katkıda bulunulabilir.

Ebeveynlerin çocukların edinmesine yardımcı olabileceği en önemli alışkanlıklardan bazıları şunlardır:

Çocuğunuz İçin Bir Çalışma Alanı Hazırlayın

Yalnızca bir masa, sandalye ve raf bile çocuğunuzun ödevlerini yapması için gerekli ortamı sağlamaya yetecektir. Bu alan çocuğunuzun ödevlerini yapabilmesi için her zaman müsait olmalıdır. Böylece burayı çalışma ve ödev yapma ile ilişkilendirebilir.

Makette gezegenleri inceleyen kız

Çalışma Vakti

Çocuğunuz, çok doğal olarak daha çocuk olduğu için, sürekli oyun oynamak isteyecektir. Bu, ödevlerine odaklanmasını epey zorlaştırabilir. Bundan dolayı, önce ödevi aradan çıkarıp ardından çocuğunuza oyun oynaması ve dinlenmesi için zaman yaratmanız sağlıklı olabilir.

Sürekli Olarak Çalışmak

Çocuğunuzu değerli ve sorumlu hissedeceği şekilde yönlendirirseniz, bu onda güven hissiyatı yaratır. Çocuğunuza gereklilikleri yerine getirmeyi öğretin ve bunları başarılı bir şekilde yerine getirdiğinde onu tebrik edin.

Anaokulundan ilkokula geçiş aileler için travmatik olmak zorunda değildir. Her çocuğun geçiş süreci farklıdır, bu yüzden onları diğer çocuklarla karşılaştırmayın.

Bu süreçte rahat olmayı başarabilirseniz, daha mutlu olursunuz. Kendiniz için rahat bir ortam yaratmakla birlikte, çocuğunuzun düzgün bir şekilde gelişebilmesi için de gerekli ortamı sağlayabilmeniz de oldukça önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.