Bebeklerdeki Kulak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Kulak enfeksiyonları erken çocukluk döneminde oldukça yaygındır. Bu yazımızda, bebeklerdeki kulak enfeksiyonlarını önlemek için bazı temel tedbirleri ele alacağız.
Kulak ağrısı, insan vücudundaki muhtemelen en akut ve acı veren duygulardan biridir. Aynı zamanda kulak enfeksiyonu olarak bilinen otitin ana belirtisidir.
Kulak enfeksiyonu nedir?
Öncelikle otit, kulağın herhangi bir bölgesinde mikroorganizmaların sebep olduğu bir enfeksiyondur. Şiddetli ağrıya yol açarak iltihap oluşturur.
İki tür otit vardır:
- Otitis media veya orta kulak enfeksiyonu: kulak zarının arkasındaki kulak kanalını etkiler. Bu tip kulak enfeksiyonu, Östaki borusunu ve mastoid kemiğini de etkileyebilir. Erken bebeklik döneminde çok yaygındır ve genellikle bulaşıcı enfeksiyonlardan kaynaklanır. Dolayısıyla, kreşe gitmek, sıcaklık değişimlerine ya da sigara dumanına maruz kalmak risk faktörü oluşturabilir.
- Otitis eksterna: Bu tip kulak enfeksiyonu dış kulak kanalındaki iltihaptan kaynaklanır. Genellikle kulağa su kaçması sebebiyle ortaya çıktığı için diğer adı “yüzücü kulağı”dır. Otitis eksterna, kulağa kulak pamuğu sokmak gibi lokalize travmalar sebebiyle de oluşabilir.
Belirtiler
En bariz belirtisi kulak ağrısıdır. Bunun yanında kulak tıkanıklığı, kaşıntı ve hatta kulak sıvısının akması gibi belirtiler de görülebilir.
Oluşabilecek diğer belirtiler şunlardır:
- Genel halsizlik hissi
- Ateş
- Kusma
- Kulakta sıvı salgılanması
- Küçük çocuklarda sık sık sinirlilik ve ağlama
- İştah kaybı
Otitin sonuçları
Genel olarak, kulak enfeksiyonları, herhangi bir kalıcı sonuç yaratmaksızın tamamen iyileştirilebilen küçük hastalıklardır.
Yaygın tedaviler arasında antibiyotikler ve anti-enflamatuar ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar sadece bir sağlık personelinden reçete ile alınmalı ve kullanılmalıdır.
Aşırı durumlarda, kulak enfeksiyonları ve iltihabı kalıcı etkilere neden olabilir. En ciddi olmayan durumlarda kronik bir enfeksiyon ya da iltihap olabilir.
Erken çocukluk döneminde kulak enfeksiyonu geçiren çocuklar daha sonraki yaşamlarında duyusal işitme kaybına daha eğilimli olabilir. Bu durumun olasılığı, mukoza zararının ve kemikçiklerin ne kadar kötü etkilendiğine ve kulak zarının delinip delinmemesine bağlıdır.
Bebeklerde kulak enfeksiyonlarını önlemek için öneriler
Yukarıda belirtildiği gibi, bebeklerde otitis oldukça yaygındır. İspanyol Pediyatri Derneği’ne göre, çocukların% 80 ila% 90’ı 2 yaşına kadar en az bir kulak enfeksiyonu geçiriyor.
Aşağıdaki öneriler ağrılı ve rahatsız edici bir kulak enfeksiyonundan kaçınmak için yardımcı olabilir:
- Doktorlar en az ilk altı ay boyunca bebeklerin emzirilmesini öneriyorlar. Anne sütü bebeğin vücudu için en iyi bağışıklık savunma kaynağıdır. Bu nedenle emzirmek, bebeğinizi otitis ve diğer enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olacaktır.
- Mukusun temizlenmesi. Bu öneri neredeyse ilki kadar önemlidir. Çocuğunuza burnu doluyken nefes almasını önlemek için sümkürmesini öğretin.
“Çocukların% 80 ila% 90’ı 2 yaşına kadar en az bir kulak enfeksiyonu geçiriyor”
Yukarıdaki önerilerden daha az önemli olsalar da, aşağıdaki koruyucu önlemler de kulak enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olabilir:
- Bebeğinizin kulağını temizlerken kulak pamuğuna dikkat edin. Garip gelse de, kulak sıvısının kulağı korumak için orada olduğunu unutmayın. Aslında, pek çok sağlık uzmanı, bebeğinizin kulağını en azından 2 yıl boyunca kulak pamuğu ile temizlememeniz gerektiğini söylüyor.
- Banyo yaparken bebeğinizin kulağına su kaçmasını önlemek için başını eğin. Kulağa su kaçması hem yetişkinler de hem de çocuklarda otit oluşmasının ana sebeplerinden biridir.
- Çocuğunuzu sıcak, nemli ve dumanlı yerlerden uzak tutun.
- Bebeğinizin acı çektiğini görür görmez kulak muayenesi için bir uzmana görünün.
Ne yazık ki, çocuğunuzu kulak enfeksiyonlarına karşı korumak için güvenli bir yol yoktur. Otit belirtilerine dikkat edin böylece mümkün olan en kısa sürede harekete geçebilirsiniz.
Bir kulak enfeksiyonu, ağırısını dile getirebilen ve durumu kontrol altına almak için ilaç kullanan yetişkinler için bile rahatsızlık veriyorsa; hissettiklerini dile getiremeyen bebeklerin ne kadar ağrı çektiklerini siz düşünün.
Tüm bunları aklınızda bulundurarak bebeğinizi gözlemleyin. Yukarıdaki önerilerle sık yaşanan ve rahatsızılık veren bu hastalığın riskini azaltabilirsiniz.