Çocuğunuza Cinsel Tacizden Korunmak İçin Öğretmeniz Gereken 10 Şey
Gerçekte cinsel taciz vakaları düşündüğümüzden daha çok gerçekleşir. Çok ciddi ve hassas bir konu olan bu vakalar sevdiklerimizin başına asla gelmemelidir.
Birçok çocuk bu korkunç tecrübeyle ne yazık ki her gün karşılaşır ve ebeveynlerin yapacakları en kötü şey konuyu göz ardı etmektir.
Cinsel tacizler hem ev içerisinde hem de dışarıda gerçekleşirler ve cinsel tacizin tanımı; cinsel aktivitede bulunan taraflardan en az birinin isteği ya da iradesi dışında gerçekleşmesi olarak açıklanabilir.
Bu anlamda, güç kullanma, kandırma ya da baskı eylemin parçalarıdır. Cinsel taciz, tacize uğrayan kişi üzerinde çeşitli şekillerde denenmiş güç içerir.
Yapılabilecek bir diğer tanımlama ise bir yetişkinle bir çocuk, hatta bazen iki çocuk arasında gerçekleşen ve bir tarafın zorlamasını içeren yakın temas olabilir.
Eğer siz de kendi ailesi içerisinde bu tarz bir davranış olamayacağını düşünen yüksek yüzdeli ebeveynler arasındaysanız sadece şunu bilin, cinsel taciz çok sık yaşanılan bir vakadır ve her sosyal sınıftan, her eğitim düzeyinden insan arasında vuku bulabilir.
Cinsel taciz aynı çocuklar gibi yetişkinleri de etkileyen ve önlenmesi gereken bir durumdur.
Bir suç
On sekiz yaşından küçük kişilerle yapılan her türlü cinsel aktivite yasalarca cezalandırılır. Birçok kişi tacizin ne zaman gerçekleştiği, ne olduğunda ya da hangi koşulda olduğunda taciz denilebileceği gibi konularda saptama yapmakta zorlanır.
Bu özel durum içerisinde, oyun gibi gözüken her hangi bir fiziksel aktivite suç içerebilir.
En önemli nokta, çocuğun, aynı cinsiyetten olsun ya da olmasın, hiç kimseyle, hatta aileden biriyle bile cinsel bir teması olan herhangi bir oyun oynamaması gerektiğini netleştirmektir. 19 yaşından küçük çocukların böyle bir eylemde bulunmaya psikolojik olarak hazır olmadığı da bir gerçektir.
Çocuğun rıza göstermesi de kanunu değiştirmez ve olayı bir suç yapmaktan alıkoymaz, çünkü kanunlar çocukların cinsel rıza göstermesinin kanunen tanınmayacağını belirtirler.
Bu vakaların ebeveynleri içerdiği durumlarda, ebeveynin çocuk üzerinde hakkı olduğu için bunun bir suç olmadığını düşünüyor olabilirsiniz; ama yasa bir yetişkinin, hiçbir koşulda cinsel gücünü başka biri üzerinde kullanamayacağını açıkça belirtmiştir.
Benzer bir yasa ihlali de aynı tarz cinsel aktivitenin iki çocuk arasında gerçekleşmesidir. Bu durum daha da karışıktır ama belirleyici bir anahtar unsur içerir: olaya karışan taraflar arasında birinin zorlama yapıp yapmadığını değerlendirebiliriz. Baskı, ne tarz olursa olsun, eğer var ise, bu vakayı da taciz olarak nitelendirebiliriz.
Sonuç olarak, çocuklardan biri diğerini zorlamış, kandırmış ya da şiddet uygulamışsa, vaka taciz olarak ele alınabilir; ve tacizci yasal işleme tabii tutulur.
Çocuğunuzun cinsel tacizden korunmak için bilmesi gereken 7 şey
İletişim son derece önemlidir. Tacizi engellemede iletişim avantajını kullanmak eşsiz değerdedir.Cinsel tacizi tamamen sonlandırmanın başlıca yoludur. O nedenle çocuklarımızla bu konu hakkında konuşup sık sık uyarmayı asla bırakmamalıyız.
Diğer bir önemli anahtar da güvendir. Çocuklarımıza, bize tamamen güvenebileceklerini öğretmek, çocukluklarını yaşamalarını engelleyebilecek birçok kötülüğü baştan engeller, güçlü bir şekilde büyüyüp uzun ömürlü ilişkiler kurmalarını sağlar.
Şu gerçeğin farkına varılması gerekir ki cinsel tacize uğramış çok sayıda çocuk başlarına gelen şeyle ilgili kimseyle konuşmazlar. Bu, zayıf iletişimin ve güven kaybının neticesidir.
Tacize uğrayan bir çocuk kesin ve güçlü bir değişim yaşar, o nedenle konu hakkında sessiz kalmak ciddi kişilik problemlerini tetikler. Konuyla ilgili en kötü senaryo ise tacizin tekrarlaması ya da sürekli devam etmesidir.
Cinsel tacizi engelleyebilmek için çocuğunuza şunları öğretin:
- En yüksek risk grubu onlara en yakın olan insanlardır.
- Kendilerini rahatsız eden her konuyu büyük bir güvenle konuşmalılar.
- Yabancılarla asla yalnız kalmamalılar.
- İnternet üzerinden gelebilecek tehlikeler hakkında bilgilendirilmeliler.
- Onlara cinsel aktivitelerin sadece yetişkinler için olduğunu öğretmelisiniz, yani bu tarz içeriklere sahip “oyunların” da normal ya da yasal olmadığını bilmeliler.
- Kafalarını karıştıracak herhangi bir durumda acilen ebeveynleri, öğretmenleri ya da kendilerini seven diğer kişilerle konuşmalılar.
- Bu konuyla ilgili bilmek istedikleri her şeyi ebeveynlerine sorabileceklerini ama yabancılara ya da aile dışındaki insanlara bir şey sormamaları gerektiğini bilmeliler.
- Ebeveynlerinin yaşadıkları problemi bilmelerinin bir zorunluluk olduğunu, korkmamaları gerektiğini anlamalarını sağlayın. Tacizciler bu durumun bilinmesini istemezler, kısaca ailelerin bilgisi tacizi önlemede anahtar unsurdur.
- Tacizciden asla korkmayın. Tacizciye karşı duyulan korku, tacizcinin daha da serbest davranmasını ve çocuğu her şekilde zorlamasını kolaylaştırır.
- Çocuğunuzun yakınındaki kişiler ne kadar yakınınız olurlarsa olsunlar şüpheci olun. Bu konuyu başkalarının kişisel bütünlüğünü tehlikeye atabilecek yanlış anlamalardan kaçınarak nasıl ele alabileceğinizi bulabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martínez, J. (2011). Prevención del abuso sexual infantil: Análisis crítico de los programas educativos. Psykhe, 9(2). http://psykhe.cl/index.php/psykhe/article/view/443
- Deza Villanueva, S. (2005). Factores protectores en la prevención del abuso sexual infantil. Liberabit, 11(11), 19-24. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?pid=S1729-48272005000100003&script=sci_abstract&tlng=es
- Higareda-Almaraz, M. A., Higareda-Almaraz, E., Higareda-Almaraz, I. R., Barrera-de León, J. C., Gómez-Llamas, M. A., & Benites-Godínez, V. (2011). Aptitud de padres para prevenir abuso sexual en menores después de una intervención educativa participativa. salud pública de méxico, 53(2), 134-140. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=s0036-36342011000200006&script=sci_arttext
- Morillo, B., Montero, L., & Colmenares, Z. (2012). Conocimiento de los padres en la prevención del abuso sexual infantil. Enfermería global, 11(25), 1-7. http://scielo.isciii.es/pdf/eg/v11n25/clinica1.pdf