Çocuğunuza Bağırmaktan Kaçınmak: 9 Alternatif

Çoğunlukla iş, yorgunluk ve diğer sorunlar sizi rahatsız eder ve bunu çocuklarınıza yansıtabilirsiniz, ancak bu sadece durumu daha da kötüleştiriyor.
Çocuğunuza Bağırmaktan Kaçınmak: 9 Alternatif

Son Güncelleme: 10 Ekim, 2020

Genellikle içinde bulunduğumuz yorgunluk, sabırsızlık ve öfke gibi durumlar çocuklara bağırmamıza sebep olur. Bazen bu, otoriter görünmenin ve çabucak dikkat çekmenin en kolay yolu gibi görünür. Ancak, kimse kendisine bağırılmayı sevmez ve bağırmak da bir işe yaramaz. Şimdi, çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak için bazı alternatiflere bakacağız.

Bağırmadan yapıcı bir şekilde onlarla tartışır, konuşursanız çocuğunuz her zaman daha iyi öğrenecektir. Eninde sonunda, bağırmak çocukta sadece stres ve korku yaratır ve aradığınız şey bu değildir. Bazen (tüm ebeveynlerin bazen başına gelir!), yapmamanız gerektiğini bilseniz bile soğukkanlılığınızı kaybedebilir ve bağırabilirsiniz.

Aşağıda çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak için bazı ipuçlarını açıklayacağız.

Çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak için ipuçları

Çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak için aklınızda bulundurmanız gereken ilk şey, bağırmanın yararlı olmadığı ve yapmamanız gerektiğidir. Örneğin, bağırmanın çocuğu disipline sokmak için faydalı olduğunu düşünüyorsanız, bu ipuçları size pek yardımcı olmayacaktır.

Öfkeye kapıldığınızın ve anlamsızca bağırdığınızın farkında olun

Bazen gergin, kızgın veya yorgun hissettiğinizde bağırmaya başvurduğunuzu fark etmek, bağırmaktan kaçınmanın ilk adımıdır. Bu şekilde, her bağırmak üzere olduğunuzda, bunu önlemek için üzerinize düşeni yapabilirsiniz.

baba çocuğa bağırıyor Çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak

Duygularınızı kontrol edin

Bağırmak öfke ve hiddetin bir ifadesidir. Kendinizi bu duyguya kaptırırsanız, sonunda bir volkan gibi patlayacak ve bağırmaya başvuracaksınız.

Bundan kaçınmak için ne yapabilirsiniz? Bu öfkeyi başka bir şeye yöneltmelisiniz. Örneğin, farkındalığı, gevşeme tekniklerini veya meditasyon yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak için sabırla uğraşın

Evet, daha sabırlı biri olmak için çalışabilirsiniz. Sabır, doğuştan gelen bir şey değildir. Sabır, her şey gibi, duygularınızı kontrol ederek ve kararlı olarak uygulayabileceğiniz bir şeydir. Bunu uygularsanız, her gün daha fazla sabırlı biri olacaksınız.

Sorunlarınızın acısını çocuklarınızdan çıkarmayın

Bazen işten eve yorgun veya sinirli olarak gelebilirsiniz ve sonunda, yapmamanız gerektiği halde, bunun acısını başka birinden çıkartabilirisiniz.

İşte uzun bir günün ardından genellikle çocuklar bu olumsuz durumlara maruz kalırlar. Sonuç olarak, eve girmeden önce rahatlamaya çalışmalısınız. Örneğin, sakinleşmeye yardımcı olmak için bazı nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

Çocuğunuzun seviyesine inmeyin

Kendi yaşınızı ve çocuğunuzun yaşını hatırlayın. Asla çocuğunuzun seviyesine inmeyin. Çocuklar da herkes gibi çocukça şeyler ve hatalar yapar. Sizin işiniz bu hataları düzeltmelerine yardımcı olmak ve onlara rehberlik etmektir.

Kaplumbağa tekniğini tıpkı çocuğunuz gibi uygulayın

Bu teknik genellikle çocuklarda kullanılır, ancak siz de kullanabilirsiniz. Kızgın hissettiğinizde veya bağırmanın eşiğinde olduğunuzda, kabuğunun içine çekilen bir kaplumbağayı düşünün. Sonra sakinleşene kadar 10’a kadar sayın.

Alternatif disiplin seçeneklerini arayın

Kullanabileceğiniz çok etkili bir teknik de sandviç tekniğidir. Bu teknik, önce çocuğunuza neyi iyi yaptığını söylemenizi ister. Sonra onlara neyi yanlış yaptıklarını veya hangi değişiklikleri görmek istediğinizi söyleyin ve sonra denedikleri için teşekkür edin.

anne kızına kızıyor

Özür dileyin

Ebeveynlerin çocukları için rol model olduklarını asla unutmamalısınız, bu nedenle gerektiğinde çocuğunuzdan af dilemeniz önemlidir. Bu şekilde onlara da bunu öğretmiş olursunuz.

Çocuklarınıza olan saygınızı asla kaybetmeyin

Çocuklarınızla kötü bir şekilde konuşur ve onlara bağırırsanız, bu durumu etkin bir şekilde düzeltmeye çalışmazsanız onlara olan saygınızı kaybedersiniz.

Neden çocuğunuza bağırmaktan kaçınmalısınız

  • Eğer bağırırsanız çocuklar size korkudan itaat edecekler. Ancak uzun vadede bu etkisini yitirecektir. Otoriter bir kişi ile beraber büyüdükleri için büyüdüklerinde, otoriter rol modelleri aramaya başlayacaklar.
  • Eğer bağırırsanız, çocuklara işlerin bağırarak çözüleceğini ve onların da aynı şeyi yapmayı öğrenmelerini öğretmiş olursunuz.
  • Bağırmanın yetki yarattığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Aslında, bağırmanın sebep olduğu tek şey, sonunda ebeveynlerinden uzaklaşan çocuklardır.
  • Bağırmak bir çocuğun özgüvenine zarar verir ve birçok farklı korkuya sahip olan bir yetişkin olmasına neden olur. Ayrıca çocuk otoriter ve saldırgan birine dönüşebilirler.

Çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak hakkında

Gördüğünüz üzere, bağırmak herhangi bir olumlu sonuç getirmiyor. Bağırmak tam aksine, bir çocuğun özgüvenine zarar verir, onları korkutur ve hatta onları saldırgan hale getirebilir. Sonuç olarak, çocuğunuza bağırmaktan kaçınmak önemlidir.

Çocukların özgüvenlerine saygı duyarken mutlu ve sağlıklı bir çocuk yetiştirmeye yardımcı olabilecek birçok alternatif var. Disiplin, bağırmaya ve korkuya değil saygıya dayalı olmalıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.