Çocuğunuzla Olumlu Tartışmanın Avantajları
Tartışma kelimesi çoğu insan için olumsuz bir anlama sahiptir. Bu, özellikle çocuklarıyla konuşmayı düşünürken ortaya çıkan bir durumdur. Ve birçok evde, ebeveynler çocuklarıyla bir şeyler tartışmaktan kaçınırlar, bu şekilde onlarla yüzleşmekten ve çatışmalardan kaçınacaklarını düşünürler. Bununla birlikte, çocuklarla olumlu tartışmanın birçok avantajı vardır.
Bu tartışma bir diyalog ve fikir alışverişini içerdiği ve diğer kişiye sözlü olarak saldırmak veya onu incitmek için bir fırsat olmadığı sürece, çok faydalı olabilir.
Tartışmanın olumlu anlamı
İki veya daha fazla kişi arasındaki tartışma, aralarında bir konu veya konu hakkında konuştukları veya bunları inceledikleri zamandır. Bu amaçla, dahil olan kişiler, söz konusu konuyla ilgili konumlarını, görüş veya fikirlerini açıklamak veya gerekçelendirmek için argümanlar ve akıl yürütme kullanırlar.
İnsanlar genellikle sadece fikir alışverişinde bulunmak için tartışırlar. Bununla birlikte, çoğu durumda, bir tartışmanın amacı, bir sorunu çözebilmek ve üzerinde bir anlaşmaya varabilmektir.
Bu nedenle, herhangi bir bağlamda ve özellikle bir aile ortamında, anlaşmazlıkları olumlu tartışmalar yoluyla çözmek çok faydalıdır. İlişkiler kurmanın ve birbirimizi daha iyi anlamanın bir yolu.
İş arkadaşınız, arkadaşınız veya akrabanız olsun, biriyle tartışma veya anlaşmazlık yaşamanın olumsuz bir şey olması gerekmez. Aksine, tartışma doğal olmalıdır. Diğer insanlarla ilişkileri güçlendirmenin ve ilerlemenin bir yoludur. Kendini ve bize yakın olanları büyütme ve öğrenme şansı var.
Bununla birlikte, bir tartışmanın olumlu bir etkisi olması için, olayların pozitif bir şekilde nasıl tartışılacağını öğrenmek önemlidir. Tartışma, tartışmanın benimsemesi gereken biçimler, tarzlar ve özellikler açısından belirli gereksinimleri karşılamalıdır.
Olumlu bir tartışmanın özellikleri
- Her iki taraf da bir konu üzerinde tartışmaya ve anlaşmaya istekli olmalıdır. Bu, insanların farklı olduğunu ve dolayısıyla farklı fikirlere ve düşünme biçimlerine sahip olduklarını kabul etmek anlamına gelir. Bu nedenle, bir tartışmaya dahil olan insanlar birbirlerine saygı duymaya, sakince konuşmaya ve uygun kelimeleri kullanmaya istekli olmalıdır. Birbirlerine saldırmamalı, hakaret etmemeli ve seslerini yükseltmemelidirler.
- Tartışma birkaç konuyla ilgiliyse veya konunun birkaç yönü varsa, en iyisi her seferinde tek bir konuyu veya noktayı ele almaktır. Bu durumlarda, bu şekilde ilerlemeyi kabul etmek çok yararlıdır. Önceki konu üzerinde bir anlaşmaya veya çözüme ulaşılana kadar başka bir noktaya veya konuya geçmemelisiniz.
- Tartışma için uygun bir yer bulun. Bu, sessizce konuşabileceğiniz, gürültü ve kesintilerden uzak bir yer bulmak anlamına gelir. Söz konusu konuyu tartışmak için zaman ve yer konusunda randevulaşmak bile iyi bir seçenek olabilir.
- Tartışılacak ana konuya odaklanın. Her iki tarafın da “konuya varmaya” çalışması önemlidir. Bu nedenle, tartışmaya dahil olan kişiler dosdoğru olmaya çalışmalı ve (belki de utançtan) teğet geçmekten kaçınmalıdır. Ayrıca, insanlar bu şekilde tartışırken, hem fikirlerinde hem de düşünce ve duygularında olabildiğince dürüst olmaya çalışmalıdırlar.
“Tartışmanın veya müzakerenin amacı zafer değil, ilerleme olmalıdır.”
– Joseph Joubert –
Çocuklarla olumlu konuşmanın avantajları
Çocuklarla olumlu tartışmanın eğitimlerinin bir parçası olmasını sağlamak çok önemlidir. Bunun nedeni, çocuklarımız büyüdükçe çatışmaların çıkmasının kaçınılmaz olmasıdır. Bununla birlikte, onlara olumlu yaklaşırsak, bu doğal bir konuşma ve sorunlarla başa çıkma yolu olacaktır. Özetlemek gerekirse, çocuklarınızla olumlu bir şekilde konuşmanın avantajları şunları içerir:
- Onları daha iyi tanımak. Çocuklarınızla konuşmak ve bir şeyler tartışmak, onların nasıl hissettiklerini ve ne düşündüklerini öğrenmenin bir yoludur. Düzenli olarak ihtiyaçlarının ne olduğunun farkında olmak hayati derecede önemlidir. Bu şekilde, ilk başta tartışılmış veya hakkında konuşulmuş olsaydı kaçınılabilecek bir sorunla ilgili tartışmalardan veya daha büyük çatışmalardan kaçınabiliriz.
- Daha iyi bir uyum ve aile ortamı sağlamak. Çocuklarla herhangi bir konuda diyalog kurmak, konuşmak, müzakere etmek ve tartışmak – önemli konular ya da normal günlük olaylar – tüm ailenin ruh halini iyileştirir. Başkalarının tutumları veya hoşlanmadığımız davranışları hakkındaki olumsuz görüşleri saklamak iyi değildir. Uzun vadede, her şey ortaya çıkar. Ve bir şeyler anın sıcağında söylendiğinde, bu düşünceler olabilecek en kötü şekilde ortaya çıkar. Ve neredeyse her zaman, sevdiklerimize zarar veririz.
- Onlara şefkat gösterin. Çocuklarımızla olumlu tartışmalar yapmak, onlara ebeveyn olarak sevgimizi göstermenin bir yolu olabilir. Tartışma, çocukların korkularını, endişelerini, arzularını ve hayallerini açıp paylaşmalarını sağlamanın iyi bir yoludur. Ebeveynler için, çocuklarıyla sakin ve keyifli bir sohbet etmek onlara şunu söylemenin bir yoludur: “Koşulsuz olarak ve ihtiyacınız olan her şey için buradayız.”
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ferreiro, M. L. P., Santos, E. J. y Ferreira, J. A. (2007). Afecto parental y conducta de los hijos en situaciones de discusiones cotidianas. Psychologica, (46), pp. 167-195. Recuperado de https://estudogeral.sib.uc.pt/bitstream/10316/12999/1/Afecto%20parental%20y%20conducta%20de%20los%20hijos%20en%20situaciones%20de%20discusiones%20cotidianas.pdf
- López, S. T., Calvo, J. V. P., Menéndez, M. D. C. R., García, C. M. F. y Martín, S. M. (2010). Hacia la corresponsabilidad familiar:” Construir lo cotidiano. Un programa de educación parental”. Educatio Siglo XXI, 28(1), pp. 85-108. Recuperado de https://revistas.um.es/educatio/article/view/109741/104431