Çocuklara Dürüstlüğün Değerini Öğretmenin Önemi

Çocuklara Dürüstlüğün Değerini Öğretmenin Önemi

Son Güncelleme: 08 Mayıs, 2018

Çocukların yalan söylemesini önlemek için ceza vermek ve kızmak her zaman etkili bir yöntem değildir. Ebeveynler olarak, onlara dürüstlüğün önemini erken yaşlardan itibaren öğretmemiz gerekir.

Eğer çocukların davranışlarını ceza yoluyla düzeltmeyi seçersek, onlar da ceza almaktan kaçınmak için yalan söylemeyi tercih edeceklerdir. Ebeveyn olarak görevlerimizden biri de çocuğumuza dürüstlüğün değerini öğretmektir.

Bu konu göründüğü kadar kolay değildir. Çocuğumuza dürüst olmayı öğretmek, ayakkabısını bağlamayı öğretmek gibi değildir. Bir çocuğun, değerleri öğrenmesini etkileyen birçok faktör vardır.

Bir çocuğa erdemli olmayı öğretmek çok önemli bir görevdir. Bunu başarmak için sabırlı olmamız gerekir. Ebeveynlerin çocuklarına dürüst olmanın değerini öğretmesi için birçok faydalı ipucu vardır.

Çocuklar neden yalan söyler?

Çocukların, yetişkinlerle aynı sebeplerden dolayı yalan söylemediğini ebeveynlerin bilmesi gerekir. Çocuk psikolojisi uzmanları, çocukların neden yalan söylediğiyle ilgili bir liste yapmışlardır.

Bir şey elde etmek ya da ilgi çekmek, yalan söylemenin iki önemli sebebidir. Çocukların yalan söyleme sebeplerinden bir diğeri de cezadan kaçmaktır – ebeveynler bu konuda dikkatli olmalıdır. Fazla katı olmak, çocukların daha sık yalan söylemesiyle sonuçlanabilir.

Yalan Söyleyen Çocuk

Çocuklar çoğunlukla gerçeklikle hayalleri karıştırdığı için ya da taklit yapmak için yalan söylerler. Eğer çocuğa örnek olan kişi yalan söylerse, şüphesiz, çocuk da yalan söylemeye başlayacaktır.

Onlara yalan ve gerçek arasındaki farkı ne zaman öğretmeye başlamalıyız?

Çocuğunuza 3 yaşından önce değerler hakkında bir şeyler öğretemeyeceğinizi bilmeniz gerekir. 3 yaşından küçük bir çocuk değerlerin önemini anlamak için yeterli kapasiteye henüz sahip değildir.

Öte yandan, 3 yaşına girdikleri andan itibaren, ebeveynler onları iyi gözlemlemelidir. Sadece öğretmek yeterli değildir, aynı zamanda çocuğumuzun davranışlarını gözlememiz de gereklidir.

Bunu yapmak, çocuğumuzun yalan söylemesine neyin sebep olduğunu anlamamızı sağlar. Ancak objektif bir şekilde analiz yaparak bu sorunla başa çıkabiliriz.

Dürüstlüğü ödüllendirmek yalan söylemeyi cezalandırmaktan daha önemlidir

Çocukları ödüllendirmek, onların öğrenmeleri için kanıtlanmış iyi bir yöntemdir. Eğer onları ödüllendirirsek, çocuklar da dürüstlüğü olumlu bir şey olarak kabul edecektir. Bu da evde güven dolu bir ortam yaratmamıza yardımcı olur.

Ayrıca, yalan söyledikleri durumlarda da ölçülü ve iyi düşünülmüş cezalarla kınamalıyız. Bir çocuğa yalancı demek çok yanlış olabilir. Sonuçta amacımız çocuğumuzun da bize güvenmesini sağlamak değil mi?

Gerçek ve yalanla ilgili tüm konunun kapsamı sadece disiplin ya da ahlaktan çok daha büyüktür. Bu, karşımıza çıkacak zorluklarla birlikte başa çıkmak için güven ve ortak bir destek sağlamakla ilgilidir.

Yalan Söyleyen Çocuklar

Çocuklara dürüstlüğün değerini öğretmek

Çocuklarımız büyüdükçe, doğru söylemenin değerini anlamaları çok önemlidir. Öncelikle, yalan söylemenin, onlara doğru şekilde yardım etmemizi engellediğini fark ettirmek gereklidir.

Ayrıca, güven de çok önemli bir kavramdır. Eğer güven duygusuyla gurur duyduğumuzu gösterirsek ve dürüst oldukları için onları ödüllendirirsek, mesajı alacaklardır.

Eğer biz dürüst olursak, onlar da dürüst olur. Bu, evde başlar, çocuklarımızın bizim yalan söylediğimizi duymamaları gerekir. Ebeveynler, çocukların örnek aldığı kişilerdir, bu yüzden birçok şey, ebeveynlerin davranışlarına bağlıdır.

Çocuklara dürüst olmayı öğretmek kolay değildir. Tolerans, sabır, analiz ve güven evimizde dürüstlüğü sağlamak için en iyi araçlardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.