Çocuğunuzla Birlikte Sesli Kitap Okumanın Faydaları
Sesli kitap okumak çocuğunuz için büyük bir adımdır. Çocuğunuz yüksek sesle kitap okuyarak akıcı bir şekilde okuyabilme alışkanlığı kazanabilir. Bu alışkanlığın akademik anlamda da pek çok faydası vardır.
Çocuklar bir dili okuyarak anlamaya kıyasla, dinleyerek çok daha iyi anlarlar. Bu yüzden yüksek sesle okuyarak okuduklarını daha kolay anlayabilirler.
Sesli kitap okumak çocukları eğitir ve kitaplarla, bir şeyler okumakla ilgili olumlu bir ilişki kurmalarını sağlar. Ayrıca, onları motive eder, meraklarını tetikler ve hafızalarını güçlendirir.
Destek ve Motivasyon
Okumayı öğrenmekte zorlanan çocuklar için, okuması iyi olan kişilerden yüksek sesle kitap dinlemek oldukça faydalı olabilir. Bu sayede akıcı bir şekilde kitap okuma becerilerini geliştirebilir ve böylece genel olarak daha iyi okuyabilirler.
Bazen çocuklar kendi başlarına okumaları gereken bir metinle karşılaştıklarında donup kalabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, sabırlı olup çocuğunuza destek olmalısınız.
Çocuğunuza desteğinizi ve onu motive etmek için çaba sarf ettiğinizi göstererek ona bu sorunları aşması için yardımcı olabilirsiniz. Motivasyon çocukların okumaya olan tutkularını artıracağı için, bunu çocuklara sağlayabilmek çok önemlidir.
Sesli Kitap Okumanın Faydaları
Sesli kitap okumanın çocuklara sayısız faydası vardır:
- Anne ile çocuk arasındaki bağın güçlendirilmesine yardımcı olur.
- Telaffuzu geliştirir ve çocuğun kelime dağarcığını artırır.
- Çocuğun bir şeyler öğrenmesini ve ezberlemesini kolaylaştırır.
- Dil bilgisine katkı sağlar.
- İlgi ve konsantrasyonu artırır.
- Korkularını aşmalarına ve özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Çocuğunuzun Sesli Kitap Okumasına Yardım Etmeniz İçin Tavsiyeler
Çocuğunuzun sesli kitap okumasına yardımcı olmak için tavsiyeye ihtiyacınız varsa, doğru yere geldiniz!
1. Yankılayarak Okuma
Çocuğunuzun okumasına yardımcı olacağınız metinlerden ilki, kendileri okumakta zorlandıkları bir metin olabilir. Yardımcı olmak adına, çocuğunuzun okuyamadığı kısmı önce siz okuyun. Siz okurken çocuğunuz da her bir kelimeyi dikkatli bir şekilde parmağıyla takip etsin.
Okumayı bitirdiğinizde, rolleri değişin; şimdi de çocuğunuz okusun. Üzerinde baskı hissetmemesi için o okurken sizin göreviniz yalnızca dinlemek ve onun yanında bulunmak. Bu yönteme yankılayarak okuma adı verilir.
Bu yöntemde, çocuğunuz sizi taklit ettiği için daha akıcı okumayı başarabilir. Nerelerde nefes aldığınızı ve tonlama yaptığınızı gözlemler. Aynı zamanda, daha dikkatli ve hızlı okumayı da başarır.
2. Aynı Anda Okuma
Anne ile çocuk birlikte aynı anda kitap okuyabilirler. Bu, iki taraf için de oldukça eğlenceli bir etkinliktir. Anne olarak, okuma ritminizi çocuğun ritmine uydurmalısınız.
Çocuğunuz okurken gerçekten zorlanabilir. Bu yüzden, onu yüreklendirmeli ve rahat hissetmesini sağlamalısınız.
Bu ikinci yöntemin de yankılayarak okuma yöntemine benzer faydaları vardır. Yani, çocuk yine taklit edebileceği, okurken onu destekleyebilecek örnek bir kişi ile beraberdir. Bu sayede çocuğunuz okuma hızını artırabilir, daha doğru okuyabilir ve ifadesi daha fazla güçlenebilir.
“Bazı çocuklar okumada zorlanırlar ve kendi başlarına okumaları gereken metinler karşısında donup kalabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sabırlı olmalı ve onlara destek olmalısınız.”
3. Çocuğunuzun Sesli Kitap Okumasına Yardımcı Olmak İçin Onlara Eşlik Edin
Bu üçüncü etkinliğimizde, çocuk metni okurken anne de metni takip etmeli, çocuğu dinlemeli ve gerekirse yorum yapmalıdır. Böylece çocuğunuz, özellikle hissettiği destek ve aldığı geri bildirimler sayesinde daha akıcı bir şekilde okuyabilir.
Sizin yaptığınız yorumlarla birlikte çocuğunuz okumasını düzeltebilir. Bu sayede daha düzgün okuyabilir ve kitap okuma konusunda oldukça motive olabilir.
4. Yaratıcı Okuma
Bu son önerimiz çocuğunuzu sesli kitap okumaya motive etmek için oldukça faydalı olacak. Bu kez, çocuğunuzla yaratıcı bir şekilde okuma yapmanızı öneriyoruz. Sesinizi kitapta anlatılanlara göre değiştirebilirsiniz.
Örneğin, farklı karakterler konuşurken sesinizi değiştirebilir ya da yabancı bir karakterin aksanını taklit etmeyi deneyebilirsiniz.
Eğer hikayede ses efektleri varsa bunlardan da mümkün olduğunca yararlanın. Özellikle hayvan seslerini taklit etmek çok etkili olacak ve çocuğunuzun ilgisini çok daha fazla çekecektir.
Son olarak, çocuğunuzla sesli kitap okumanızın, uzun vadede onun daha geniş bir hayal gücüne, okuma tutkusuna sahip olması gibi pek çok faydası olduğunu belirtmek istiyoruz. Tabii bunun oldukça keyifli bir etkinlik olduğundan da bahsetmemize gerek yok sanırım!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cova, Y. (2004). La práctica de la lectura en voz alta en el hogar y en la escuela a favor de niños y niñas. Sapiens. Revista Universitaria de Investigación, 5(2), 53-66. https://www.redalyc.org/pdf/410/41050205.pdf
- Viquez, Z. U., López-Tejeda, S. I., Rivas, M. C. V., Mendoza-Barrera, G., & Durand-RiveraII, A. (2013). Leer: Un proceso complejo del neurodesarrollo. Rev Mex AMCAOF, 2(2), 89-92.