Çocuklarda İyimserlik Nasıl Teşvik Edilir?

İyimserlik, dayanıklıkla yakından ilişkilidir. Bu nedenle, iyimser çocuklar yetiştirmek, gelişebilen insanları yetiştirmekle eş anlamlıdır.
Çocuklarda İyimserlik Nasıl Teşvik Edilir?

Son Güncelleme: 19 Ocak, 2020

Çocuk yetiştirmek sadece onlara yiyecek, güvenlik ve sevgi sağlamayı içermez. Ayrıca iyimserliği teşvik etmek ve onlara hayatta geliştirmek için ihtiyaç duyacakları değerleri ve becerileri öğretmek sizin sorumluluğunuzdadır. Kuşkusuz, iyimserlik çocuk yetiştirme sırasında en gerekli ve ihmal edilen özelliklerden biridir.

Ebeveynler genellikle bu değerin ikincil ve önemsiz olduğunu düşünür. Başka bir deyişle, pek çok insan iyimserliği “Kendinize inanın” veya “Hayalleriniz için savaşın” gibi klişeler ile ilişkilendirilir. Bununla birlikte, bu kavramın psikolojik etkileri çok daha ötesine geçer ve çocukların mutlu ve başarılı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir.

İyimserlik ve dayanıklılık

Dayanıklılık, insanın sıkıntı ile başa çıkma, sorunların üstesinden gelme ve günün sonunda daha güçlü hale gelme yeteneğidir. Çünkü er ya da geç tüm insanlar zorluklarla karşılaşacaktır. Böylece, bu beceriye sahip olmak onları hayatlarında çok fazla acıdan kurtarabilir.

Sınavda başarısız olmaktan, bir arkadaşın ihanetine uğramaktan ya da bir ayrılık ya da kayıpla karşılaşmaktan kurtarabilir. Tüm bu günlük durumlar, onlarla başa çıkacak duygusal araçlara sahip olmayanlarda çok fazla rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle, çocuklarınızın dayanıklılık geliştirmesine yardımcı olmak için çaba sarf etmek önemlidir.

mutlu kız çocuğu

Bununla birlikte, bu yetenek onu oluşturmak için teşvik etmeniz gereken diğer değerlerle ilişkilidir. Bunlar içinde iyimserlik çocuk yetiştirme konusunda, diğerleriyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğu için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Başka bir deyişle, çocuklarınızda iyimserliği teşvik ederseniz, diğer önemli becerileri geliştirmelerine de yardımcı olacaksınız.

İyimserlik nedir?

İyimserlik her durumun olumlu ve faydalı yönlerini bulma eğilimidir. Böylece, bir iyimser, yaşamlarında neyin iyi gittiğinin farkında olur ve iyi gitmeyeni de iyileştirmek için çalışmak adına engellerle cesaret ve azim ile baş edebilir.

İyimser insanlar günlük yaşamlarında birçok avantaja sahiptir. Umutlu kalma ve daha iyi benlik saygısı ve daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olma eğilimindedirler. Buna ek olarak, daha başarılı eylemlerde bulunurlar ve zorluklarla karşılaştıklarında kendilerine duygusal bir destek ağı sağlamak için önlemler alarak daha aktif olurlar.

Aksine, kötümser insanlar daha düşük benlik saygısına sahiptir, umudunu kaybeder ve daha kolay vazgeçerler. Sorun çıktığında depresyona girme eğilimindedirler. Bu nedenle, harekete geçmezler ve alıngan olabilirler. Ayrıca, daha sık öfke yaşama eğilimindedirler.

Bu nedenle, iyimserlik saf bir eğilimden veya motivasyonel bir ifadeden çok daha fazlasıdır. İnsanların başarıya ulaşmak ve zorlukların üstesinden gelmek için kendi yeteneklerine güvenmelerini sağlayan mükemmel bir psikolojik kaynaktır. Bu nedenle, bazen entelektüel eğitime daha fazla odaklanmak cazip gelse de, duygusal eğitim de ihmal edilmemelidir.

imkansız değil mümkün yazısı

Yetenekli bir çocuk yetiştirme amacıyla iyimserlik nasıl teşvik edilir?

İyimserlik yaşamla güven ve özerklikle yüzleşmenin anahtarıdır. Bu nedenle, çocuklarda iyimserliği teşvik etmek için bazı yönergelere uymak önemlidir:

  • Örnek olun. Aktif ve azimli bir tutum modeli olun. Sıkıntıya maruz kaldığınızda çocuğunuzun olumlu ve umutlu tutumunuzu gözlemlemesine izin verin.
  • Minnettarlığın değerini iletin. Etrafınızdaki tüm iyi şeyler için müteşekkir olmak, her zaman şanslı olduğunuzu ve her şeyin iyi sonuçlanacağını hatırlamanıza yardımcı olur.
  • Çocuğunuz zorlukla karşılaştığında, olumlu yönleri ve olası çözümleri bulmalarında onlara rehberlik edin. Onları pasiflik içinde takılı kalıp acı çekmesi yerine harekete geçmeye teşvik edin.
  • Buna ek olarak, başarılarını pekiştirin ve çabalarını ödüllendirin. İyimserlik için bize bir iç kontrol duygusu sağlamak esastır. Olumlu durumların rastlantı veya şans eseri olduğuna inanmak işe yaramaz. Ayrıca, çocuğunuzun koşullarını etkileme yeteneğine sahip olduğunu görmesine yardımcı olun. Benzer şekilde, eylemlerinin gelişme ve başarıya yol açabileceğini; eğer denerse bir şey yapabileceğini de görmesine yardımcı olun.
  • Onları sevin ve onlara sevginizi gösterin. Sevildiğini hissetmek, benlik saygısını, olumlu benlik imajını ve özgüvenini artıracaktır. Ayrıca, koşulsuz desteğe sahip olmak, dünyayı korkusuzca keşfetmek için ihtiyaç duydukları güvenlik ağı olabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bragagnolo, G., Rinaudo, A., Cravero, N., Fomía, S., Martínez, G., & Vergara, S. (2002). Optimismo, esperanza, autoestima y depresión en estudiantes de Psicología. Recuperado de http://www.fpsico.unr.edu.ar/congreso/mesas/Mesa_15/bragagnolo_optimismo. pdf
  • Martínez-Correa, A., Del Paso, G. A. R., García-León, A., & González-Jareño, M. I. (2006). Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamiento del estrés. Psicothema18(1), 66-72.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.