İyimser çocuklar ve onları eğitmenin 10 yolu

Yazımızda yer alan günlük ve basit egzersizlerle iyimser çocuğunuzu nasıl eğitebileceğinizi öğrenin.
İyimser çocuklar ve onları eğitmenin 10 yolu

Son Güncelleme: 03 Nisan, 2019

Günümüz kadar zorlu ve hızlı bir toplumda iyimser çocukları nasıl eğitmemiz gerektiğine şaşırmamız oldukça normal. Onları küçük yaştan itibaren doğru şekilde eğittiğimizde elde edeceğimiz sonuçlar etkileyici olacaktır.

Burada temel fikir güçlü, cesaretli ve kararlı çocuklarımızın kendilerinin en iyi halleri haline gelmelerini sağlamak. Fakat bunu nasıl başarabiliriz? Aslında bu görev göründüğü kadar zor değil fakat yine de iyimser çocuklar ve eğitimleri düzenli olarak alıştırma yapmanızı gerektirecektir.

Kötümser birisi her fırsattaki zorluğun farkındadır; iyimser insan ise her zorluktaki fırsatların farkına varır. ”

-Winston S. Churchill-

Öncelikle sizlerle kendi oluşturduğumuz iyimserlik kavramını açmamızda fayda var. Bizler iyimserliği şöyle tanımlıyoruz: Zorluklardan ve engellerden keyif alabilmek, olasılıkların değerini bilmek ve kendi yeteneklerimize güvenmek.

Aslında bu sıraladığımız değerler iyimser bir insanı diğer insanlardan ayıran temel özelliklerden sadece bazıları. Şimdi aşağıda paylaştığımız stratejilerle çocuklarınızın “bardağın dolu yarısını” görmesini öğrenmeleri yönünde adım atabilirsiniz:

İyimser çocuklar: Onları motive etmenin yolları

  1. Meditasyon yapın ve farkında olun. Konuyla ilgili pek bir deneyiminiz olmasa da çocuklarınıza uygulaması kolay meditasyon tekniklerini öğretebilirsiniz. Örneğin onlara nasıl düzgün bir şekilde nefes alıp verebileceklerini öğretebilirsiniz ve her gün 5 dakikalarını düzgün nefes alıp vermeye ayırmalarını öğütleyebilirsiniz. Böylece çocuklarınızın stres ve endişe gibi durumlarla başa çıkabilmelerini sağlarken onların otokontrol duygularının gelişip güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
  2. Çocuklarınızın fiziksel egzersizler yapmasını sağlayın. Çocuklarınızın sık sık fiziksel egzersizler yapması konusunda onları motive etmelisiniz ve bir spor dalı ile ilgilenmelerine olanak sağlamalısınız. Hareket etmek endorfin salgılamak ve çocukların enerjik kalabilmelerini sağlamak için önemlidir. Spor yapmanın diğer faydalarını da şöyle sıralayabiliriz: takım çalışması, disiplin ve önümüze hedefler koyabilme ve onları aşabilme yetisi.
  3. Onlara şükretmeyi ve değer bilmeyi öğretin. Çocuklarınızın hayattan ve diğer insanlardan aldıkları hediyelere ve iyiliklere yönelik teşekkür edebilmeleri ve bu şeyler için şükür duyabilmeleri önemli. Her gün ailece beraber geçirdiğiniz vaktin 5 dakikasını çocuklarınızın gün içerisinde başlarına gelen iki ya da üç olumlu şeyi anlatmaları için ayırabilirsiniz. Böylelikle çocuklarınız günlük hayatları içerisinde mutlu olabilmeleri için gereken sebeplerin değerini anlayıp ileride iyimser çocuklar olarak yetişebilirler.
  4. Onlara sevginizi gösterin. Bir insana onu sevdiğinizi göstermenin en iyi yolu ona vakit ayırıp sevginizi o insan özelinde ifade etmek olacaktır. Her gün çocuklarınızla yeterince ilgilendiğinizden ve onlara kaliteli vakit ayırdığınızdan emin olun. Onların dert edindikleri sorunları ve endişeleri merak edin ve bunların çözümü için çocuklarınıza destek olun.
anne ve kızı
  1. Onların başarının tadına varmasını sağlayın. Bir insan başarının tadını çıkardığında daha fazlası için motive olur. Bu yüzden çocuklarınıza verdiğiniz görevlerin onların yaşına uygun olduğundan emin olun ve çocuklarınızın sarf ettikleri çabayı fark edin.

İyimser çocuklarınızı eğitirken kullanabileceğiniz diğer alışkanlıklar

  1. Pozitif bir rol model olun. Çocuklar hayranlık duydukları insanların davranışlarını taklit etmeye bayılırlar. Eğer çocuklarınızın hayatı iyimser bir tavırla yaşamalarını istiyorsanız onlara sorunlara karşı daha yapıcı yaklaşmaları gerektiğini göstermelisiniz. Onlara her zor durumdan ortaya çıkan farklı hayat derslerini ayırt edebilmelerini öğretin.
  2. Çocuğunuz için alakasız endişeleri ona yüklemekten kaçının.. Küçük çocukların yetişkin dünyasının endişelerine sahip olmamaları gerekir. Yetişkin konularda konuşmanız gerektiği zaman çocuklarınızın bunun için uygun yaşa ve olgunluğa eriştiklerinden emin olun.
  3. Eğlenmek için alan tanıyın. Yetişkinlikte rutinlerimiz genellikle iş hayatı ve evdeki işler üzerine kurulu olur. Şunu unutmamak lazım: ailenizle geçireceğiniz mutlu vakit de diğer yetişkin görevlerine ayırdığınız vakit kadar önemli. Beraber eğlenceli etkinlikler yapan ailelerin daha birlikte olduklarını gözlemleriz.
  4. Onlara olumlu bir dil kullanmalarını öğretin. İnsanların kendileriyle ilgili olumsuz ifadeler kullanma eğilimleri olduğunu görürüz. “Matematik çok zor ve algılayamıyorum” demek yerine “Matematik öğrenmek bol bol pratik gerektirir” diyebilmeliyiz.
mutlu kız çocuğu
  1. Onlara gerçeklerle nasıl başa çıkabileceklerini öğretin. Hayatta zor şeylerin de başımıza geleceğini inkar edemeyiz ve bu değişmez bir bilgi olarak karşımıza çıkar. Değiştirebileceğimiz tek şey ise bu noktada olaylara karşı verdiğimiz tepki ve onlarla nasıl başa çıktığımız olacaktır. Bir insanın ya da olayın farklı yüzlerini görebilmeleri çocukların kurban rolüne bürünmelerinin önüne geçmelerini sağlarken iyimser çocukların galip olarak kendilerini görebilmelerine olanak tanır.

Sonuç

İyimserlik çocuklarınızın daha mutlu ve daha iyi insan evlatları olmalarını sağlayabilecek bir hayatla başa çıkabilme yeteneğidir. Çocuklarınızın mutlu ve özgüvenli olması onların çevrelerini de olumlu yönde değiştirebilmelerine olanak tanır.

Bu yüzden yukarıda bahsettiğimiz stratejileri hayata geçirin ve sizler de her durumun iyi yönlerini görebilen insanlar haline gelin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Conversano, C., Rotondo, A., Lensi, E., Della Vista, O., Arpone, F., & Reda, M. A. (2010). Optimism and Its Impact on Mental and Physical Well-Being. Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health : CP & EMH, 6, 25–29. http://doi.org/10.2174/1745017901006010025
  • González Arratia López Fuentes, N. I. (2011). Resiliencia y personalidad en niños y adolescentes. Universidad Autónoma del Estado de México.
  • Sánchez Hernández, Ó., & Méndez Carrillo, F. X. (2009). El optimismo como factor protector de la depresión infantil y adolescente. Clinica y salud, 20(3), 273-280. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-52742009000300008&script=sci_arttext&tlng=en
  • Seligman, M. E. (2014). Niños optimistas. DEBOLS! LLO.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.