Hamilelik problemleri: Ne zaman endişelenmeliyiz?

Her hamile kadın hamileliğin beraberinde getirdiği problemlere endişe ile tepki verir. Çünkü yaşanan farklı türdeki rahatsız edici durumlar hamile kadını yorar. Fakat hangi durumda dikkatli olmalıyız ve hangi durumu çok da kafamıza takmamız gerekmiyor?
Hamilelik problemleri: Ne zaman endişelenmeliyiz?

Son Güncelleme: 18 Mart, 2019

Hamilelik problemleri zamanla ortaya çıkan ufak ya da büyük çaplı birçok rahatsızlık getirse de tüm bu belirtileri görmeden önce hamile kadının korku yaşaması normaldir.

Genellikle, hamileliğin belirtileri ilk aylarda ortaya çıkar ve uygun tedavi ile bu belirtiler kontrol altına alınabilir. Mide bulantısı, baş dönmesi ya da sırt ağrısı gerçekten can sıkıcı olabilir fakat bu belirtiler hamilelik problemleri açısından büyük bir risk teşkil etmez.

Hamilelik problemleri kapsamında gördüğümüz birçok hastalık işaretinin bilimsel bir açıklaması bulunmaktadır. Hatta riskli sayılabilecek rahatsızlıkların da birer bilimsel açıklaması bulunur. Öncelikli olarak bu tip belirtilerle karşılaştığımızda sakinliğimizi korumalıyız.

Bunun yanında doktorumuzla mutlak iletişim halinde olmalıyız çünkü birçok durumda aslında endişelerimizi basit bir telefon aramasıyla da çözebiliriz. Doktorumuz bize uzaktan da yardımcı olabilir.

Dikkat etmemiz gereken hamilelik problemleri

muayenede hamile kadın

Belli rahatsızlıklar endişe verici olabilir fakat her zaman bu rahatsızlıklar ciddi bir durum teşkil etmez. Bazen gayet normal bir belirti ya da rahatsızlıkken bazen de belli rahatsızlıkların acilen tedavisi gerekmektedir.

Panik olmanıza gerek yok ama bazen muayene olmak ve kendi güvenliğiniz için bir doktora görünmeniz gerekebilir. Ne acele etmeniz gereken ne de tepkisiz kalmanız gereken, dikkat etmemiz gereken temel rahatsızlıkları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sırtta, göğüslerde ve karın bölgesinde yoğun bir acı
  • Kramp girmesi
  • Bacaklarda ve ayaklarda yanma hissi
  • Bulanık görüş
  • Kabızlık
  • Alışılmışın dışında vajinal akıntı
  • Ani duygusal değişimler

Endişelenmemiz gereken hamilelik problemleri

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler dışındaki diğer belirtiler ise daha ciddi bir sorunun olduğu konusunda uyarıcı görev görür. Bu noktada bir uzmana görünmek kaçınılmaz hale gelir.

Fakat tam olarak neler bize endişe vermeli? Sizler için aşağıda başlık başlık nelerin hamilelik sürecinde sizi endişelendirmesi gerektiğini derledik.

Vajinal kanama

Alışılmışın dışında gerçekleşen herhangi bir kanama durumunda endişelenmemiz gerekir. Özellikle hamilelik problemleri açısından bu kötüye işarettir. Hamilelik başlangıcında kanama yaşandığında bu kendiliğinden düşük anlamına gelebilir.

Diğer sebepler ise enfeksiyon kapmak ya da dış gebelik olabilir. Vajinal kanamanın sebeplerini belirlemenin en güvenilir yolu aslında tıbbi bir muayeneden geçip ultrason üzerinden durumu değerlendirmek olur.  

Fakat hamileliğin ilk üç aylık döneminde yaşanan kanama düşündüğünüz kadar ciddi olmayabilir çünkü bazen bu kanamaların yaygın olduğunu görürüz. Bu zaman diliminde belirtiler tedavi edilebilir durumdaysa ve erken tedavi edilirse, hamilelik normal seyrinde devam edebilir.

gebelik problemleri

Eğer vajinal kanama hamileliğin son üç aylık döneminde gerçekleşiyorsa bu erken doğumun işareti olabilir. Ya da plasenta previa denilen tıbbi soruna işaret olabilir.

Bu durumun bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Genellikle dinlenerek durumu kontrol altına alabiliriz ve olası kasılmaları engellemek için de bu kanamaların tedavi edilmesinde fayda vardır.

Hamileliğin sonunda eğer ki kanama gözlemlersek bu durum retroplasental hematom kaynaklı olabilir. Bu tıbbi durum bazen acil sezaryen ameliyatla bebeğin doğumunu gerektirebilir.

Anne karnındaki bebekte hareketsizlik

Gebeliğin dördüncü ayından itibaren normal olan şey anne karnındaki bebeğin hareketlerinin hissedilmeye başlaması olur. Fakat zamanla bebeğin hareket alanı daralmaya başlar ve bebeğin hareketleri de buna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Yalnız eğer bebek aniden hareket etmeyi bıraktıysa bu endişe sebebidir. Böyle bir durumda bir an önce doktorunuza danışmanız  ve gerekli muayenelerden geçmeniz gerekir.

Plasentada yırtılma

Zamanından önce gerçekleşen plasenta yırtılması durumunda amniyotik sıvı kaybı yaşanabilir. Eğer yırtılma 24. haftadan önce gerçekleşmişse bu oldukça karmaşık ve hassas bir soruna işaret edebilir.

Bir uzmanın bu durumda sizi kontrol etmesi şarttır. Çünkü böyle bir durumda anne karnındaki bebeğin enfeksiyon kapma riski olmakla beraber annenin vaktinden önce doğum yapması gerekebilir.

Eklampsi

Eklampsi yani hamile kadınlarda plasentadan gelen zehirlerle meydana gelen bilinç kaybı rahatsızlığı oldukça riskli olabilir ve bu rahatsızlığın acilen tedavisi gerekir.

Bu durumun belirtileri oldukça göze çarpıcıdır: Şaşırtıcı bir kilo kazanımı (her hafta iki kilogramdan fazla kilo almak), baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma.

Kasılmalar

Gebelik sürecinde kasılmalar yaşanması normal olabilir fakat bu kasılmalar nadir gerçekleşiyorsa yani günde 20 kasılmanın üzerine çıkmıyorsa bu durum normaldir. Fakat bu kasılmalar beraberinde vajinal kanama, sıvı kaybı ile nüksediyorsa ya da çok sık gerçekleşiyorsa ve acılıysa bu durum risk teşkil eder.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.