Çocuklarda Konsantrasyonu Artırmak için 6 Eğlenceli Yöntem
Çocuklarda konsantrasyonu artırmak söz konusu olduğunda, yetişkinlerin bu konuda onlara yardımcı olmak için yapabileceği şeyler vardır. Ancak, çocuklarımızın düşük konsantrasyon becerisine sahip olup olmadığını veya dikkat sürelerinin çok kısa olup olmadığını nasıl bilebiliriz? Çok basit. Tek yapmanız gereken belirli işaretleri gözlemlemek ve aramak. Örneğin:
- Çocuğunuz oturduğu yeri durmadan değiştiriyor.
- Kolayca dikkati dağılıyor.
- Organize olmakta zorlanıyor.
- Eşyalarını durmadan kaybediyor.
- Bir şeyler öğrenmek ve hatırlamakta zorlanıyor.
Bu davranışlardan herhangi birini fark ettiyseniz, küçük çocuğunuzun konsantrasyon becerileri üzerinde çalışmak için iyi bir zamandır. Çocuklarda konsantrasyonu artırmanın 6 eğlenceli yolunu inceleyelim.
Çocuklarda konsantrasyonu artırmak için 6 eğlenceli yöntem
1. Yap-Bozlar
Yap-bozlar konsantrasyonu artırmak için harika bir araçtır. Bunları seçerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. İlk olarak, çocuklarınızın yap-bozun üzerindeki resmi seçmesine izin verin. Bu şekilde, tamamlamakla daha fazla ilgileneceklerinden emin olacaksınız.
Bir çocuğun yaşına bağlı olarak, yap-bozlar daha fazla veya daha az parçaya sahip olabilir ve daha yüksek veya daha düşük zorluk seviyesinde olabilir. Biraz yardım ederek destek sunabilirsiniz, ancak çocukların kendi başlarına yap-boz yapmayı öğrenmeleri en iyisidir.
2. Alfabe veya sayı serilerini tamamlama
- 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9…
- A, B, C, Ç, D, E, F, G, Ğ…
3. Çocuklarda konsantrasyonu artırmak için tekerlemeler
Tekerlemeler çok eğlencelidir ve dahası, konsantrasyon ve telaffuzun iyileştirilmesi için mükemmel bir yoldur. Küçük çocuğunuzla tekerleme söylemek için, küçük bir tahtaya veya kağıt parçalarına yazın. Sonra, birini seçmesine izin verin ve sonra size okumasını sağlayın.
Çocuğunuz tekerlemeyi bitirdikten sonra, ona hızlanmasını ve tekrar okumasını söyleyin. Çocuğunuzun bunu tökezlemeden ne kadar yapabildiğini gözlemleyebilirsiniz. Çocuklar tekerlemelere aşinalık kazandıklarında, kendi tekerlemelerini yaratmalarını isteyebilirsiniz.
4. Zamana karşı
Çocuklarınızın yaşına bağlı olarak, bir dakikadan daha kısa bir sürede yapılabilecek belirli etkinlikleri gerçekleştirmeleri için onlara meydan okuyabilirsiniz. Örneğin, oyuncaklarını toplama, matematik bilmeceleri çözme, kitapları bir çantaya koyma vb.
İlk olarak, etkinliği açıklayın ve zaman dolmadan çocuğunuzdan görevi tamamlamasını isteyin. Sonra bir saat kurun ve eğlence başlasın! Bu, çocuklarda farkındalığı en üst düzeye çıkaran çok motive edici bir oyundur.
5. Hafıza kartları
Hafıza oyunu eşleşen kart çiftlerini bulmak ve bir kenara ayırmaktan oluşur. Her oyuncu, eşleşip eşleşmediğini görmek için her turda iki kartı çevirir. Eşleşmezlerse, onları tekrar ters çevirir ve aynı konumda bırakır.
Ancak, bir oyuncu eşleşen iki kartı almayı başarırsa, onları kaldırır ve bir kenara bırakır. Ardından, iki kartı ters çevirme şansı daha yakalar. Eşleşen kartlardan en fazla çifti yapan kişi oyunu kazanır.
6. Çocuklarda konsantrasyonu artırmak için farklılıkları bulma
Burada, çocuklar neredeyse aynı olan iki görüntüyü karşılaştırmalı ve aralarındaki farkları bulmalıdır. Oyunu daha dinamik hale getirmek için nesneleri düzenleyebilir veya belirli bir şekilde giyinebilirsiniz.
Çocukların gözlerini kapatmadan önce değişecek alan ya da nesneyi dikkatlice gözlemlemelerine izin verin. Ardından, kıyafetlerinizdeki nesnelerin düzenini veya başka bir şeyi değiştirin.
Son olarak, çocuklar yaptığınız tüm değişiklikleri belirtmelidir. Bu, oyunun basılı sürümlerine benzer, ancak çok daha yaratıcı ve etkileşimlidir.
Tüm bu aktiviteler eğlencelidir ve aynı zamanda çocuklarda konsantrasyonu arttırmak için yararlı yollardır. Oynarken, çocuklarınız farkında olmadan konsantre olacaklar, ve yavaş yavaş, konsantre olma ve yaptıkları işe odaklanıp devam etme yetenekleri artacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Joe L. Frost, Sue Clark Wortham and Robert Stuart Reifel. (2001). Play and child development. Merrill, Prentice Hall.