Çocuklarda Huzursuz Bacak Sendromu

Dünyadaki çocuk nüfusunun %2 ila 3’ünün huzursuz bacak sendromu olduğunu biliyor muydunuz? Daha fazlası için yazımıza göz atın.
Çocuklarda Huzursuz Bacak Sendromu

Son Güncelleme: 22 Ağustos, 2019

Çocuklarda görülen huzursuz bacak sendromu (HBS) türünden haberiniz var mı? Eğer yoksa bugünkü yazımızda detayları öğrenebilirsiniz.

Geçmişte, huzursuz bacak sendromunun sadece 45 yaşından büyükleri etkilediği düşünülüyordu.

Tarihte bu hastalığın çocuklarda görüldüğü kaydedilmiş ilk vaka 1944’te yaşanmış. Bir, dört ve altı yaşlarındaki üç erkek kardeşte HBS belirtileri tespit edilmiş.

Bir sene sonra 1945 yılında Karl Ekbom hastalığı tanımlayan ilk kişi olmuş.

Huzursuz bacak sendromu düşündüğünüzden çok daha yaygın görülüyor. Bu nedenle semptomlarını ve tedavi yöntemlerini bilmek faydalı olacaktır.

Huzursuz bacak sendromu semptomları

Dünyadaki çocuk nüfusunun yaklaşık %2 ila 3’ünün huzursuz bacak sendromu var.

Sendromun belirtileri oturma ya da yatma gibi vücut dinlenme halindeyken kendini gösterir. Yaygın görülen semptomlar şunlardır:

  • Yanma hissi
  • Huzursuzluk
  • Karıncalanma
  • Tedirginlik
  • Bacakların üstünde bir şey yürüyormuş hissi
çocuk terlikleri

Bu hisler, bacakları hareket ettirince azalır ya da tamamen ortadan kaybolur.

Semptomlar genelde, hareket edilmeyen anlarda kendini gösterir. Uzun uçak, tren ya da araba yolculukları, sinemaya gitmek ya da basitçe uzanıp yatmak bile huzursuz bacak sendromu semptomlarını tetikleyebilir.

Bu nedenle dinlenmek imkansızlaşır. Hatta HBS hem yetişkinlerde hem de çocuklarda insomnia hastalığının başlamasında ana nedenlerden biridir.

Çocuklarda huzursuz bacak sendromu neden olur?

Çocukların ya da yetişkinlerin bu semptomu geliştirmelerinin birden çok nedeni olabilir. Ancak genetiğin önemli oranda bir etkisi var. Teşhisi konarken de aile geçmişi en çok dikkat edilen unsurlardan biridir.

Huzursuz bacak sendromu olan çocukların %80’inin ailesinde bu hastalıktan muzdarip bir kişi var.

Beyindeki nöronlar arasında iletişimi sağlayan nörotransmitterlerde bir farklılık olması da sendromu tetikleyebilir.

HBS ile demir eksikliği arasında da bir bağlantı olduğu düşünülüyor. Birçok araştırmaya göre hastalıkla ilişkili nörotransmitterlerin sağlıklı çalışması için demir çok önemli.

Demir seviyesinin düşük olmasıysa hem çocuklarda hem de yetişkinlerde huzursuz bacak sendromu riskini arttırıyor. Bu nedenle vücuda daha fazla demir alınması HBS’nin etkilerini gözle görülür ölçüde azaltabilir, hatta bazı durumlarda tamamen ortadan kaldırabilir.

Çocuklarda HBS tedavisi

HBS belirtileri, ilk ortaya çıktığı andan itibaren artarak devam eder. Ancak doğru teşhis ve düzenli tedaviyle hasta, hayat kalitesinde bir düşüş olmadan yaşamaya devam edebilir.

Çeşitli kan testleri yapılıp başta demir seviyesi olmak kan değerleri kontrol edilir. Genelde HBS, değerlerde normalin dışında değişikliklere neden olur. Eğer bu durum yaşanıyorsa doktorunuz vitamin yazacaktır.

Demir takviyesi haricinde, günlük hayatta yapılacak bazı değişikliklerin de hastalıkla mücadelede oldukça faydalı olduğu tespit edildi. Özellikle de her gün spor yapmanın büyük yararı olacaktır.

huzursuz bacak sendromu

Önerilen sporlardan bazıları şunlardır:

  • Yüzme
  • Koşma
  • Yoga
  • Futbol, basketbol benzeri sporlar

Huzursuz bacak sendromuyla mücadelede fizik tedavinin de faydalı bir etkisi olabilir. Fizik tedavi hem hastanın eklem ve kaslarını çalıştırmasını sağlayacak hem de bir rahatlama etkisi yaratacaktır. Uzun vadede fizik tedavinin büyük faydası olur.

Çocuğunuzun rahatlaması ve uyuyabilmesi için alternatif tedaviler de deneyebilirsiniz. Yatmadan önce sıcak suyla banyo yapmak, masaj yaptırmak ve aromaterapinin faydalı olduğu gözlemlenmiştir.

Tabii ki bir çocuk doktoruna danışmayı ihmal etmeyin. Çocuğunuzun rahat uyuması için nane, papatya gibi bitkisel çay önerileri olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Merino-Andreu, M. (2011). Trastorno por déficit de atención/hiperactividad y síndrome de piernas inquietas en niños [XIII Curso Internacional de Actualización en Neuropediatría y Neuropsicología Infantil]. Revista de Neurología52(Supl. 1), 85-95.
  • Miranda, M., & Venegas, P. (2001). Síndrome de piernas inquietas: actualización clínica. Revista chilena de neuro-psiquiatría39(2), 140-148.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.