Hatasız Öğrenme Nedir?

Sağlıklı her çocuk hatalarından ders çıkarabilir. Bununla birlikte, belirli durumlarda, hatalardan kaçınmak ve hatasız öğrenmeye odaklanmak tercih edilir.
Hatasız Öğrenme Nedir?

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2020

Şu anda, hem resmi hem de gayri resmi eğitim sistemi, deneme yanılma yöntemine dayanmaktadır. Hem okullarda hem de evlerde çocuklar bir şeyler denemeye ve hatalarından ders almaya teşvik edilir. Ancak, başlangıçtan itibaren daha doğru bir bilgi edinimini teşvik eden bir yöntem var. Adı hatasız öğrenmedir.

Uzmanlar hata yapmanın öğrenmeyi çok daha zor hale getirdiğini gösterdiği için, bu metodoloji beyin hasarı olan yetişkinlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine de bu, çocuklar için de geçerli bir alternatif olabilir.

Deneme yanılma yöntemi neden uygun olmayabilir?

Her eylemde bulunduğumuzda, beynimizin belirli nöronal bağlantılar kurduğunu unutmamalıyız. Eylemi ne zaman tekrarlarsak, bu tür birlikler güçlenir ve bizim için daha erişilebilir hale gelir.

Örnek vermek gerekirse, bir çocuk her çemberi gösterip “çember” dediğinde, nesne ve kelime arasındaki zihinsel ilişkiyi yeniden onaylıyor. Bu şekilde, bu geometrik şekli tanımaları ve tanımlamaları daha kolay hale gelir.

Ama çocuk bir hata yaptığında ne olur? Kafaları karışırsa ve daireyi gösterdiklerinde “kare” derse ne olur?

Annesi ile oyun oynayan çocuk

Prensip olarak, hatalı bir nöronal bağlantı kurulacaktır. Bununla birlikte, aynı hata tekrarlanmazsa, o zaman bu bağlantı gücünü kaybeder ve bir sorun olmaz.

Bununla birlikte, aynı hata sık sık yapılırsa, hatalı ilişkilendirme daha da güçlenir ve tekrar tekrar ortaya çıkması daha olasıdır.

Ayrıca deneme yanılma yönteminin çocuk üzerinde olumsuz bir duygusal etkisi olabilir. Aynı egzersiz veya görevde defalarca başarısız olmak, bir çocuğun benlik saygısını ve yetenekleri hakkındaki algısını azaltabilir. Çocuk ayrıca bu belirli etkinliği reddedebilir veya öğretmen veya sınıfla ilişkili olumsuz duygular geliştirebilir.

Örneğin, bir matematik probleminin nasıl çözüleceğini en başından öğrenemeyen bir çocuk, özellikle de yanlış yöntemi kullanarak birkaç kez yapmaya çalıştıysa, muhtemelen ilk hataları her zaman tekrar edecektir. Bu sadece onların bu konudaki hayal kırıklıklarını artıracak ve motivasyonlarını azaltacaktır.

Hatasız öğrenme nedir?

Hatasız öğrenme ise en başından itibaren doğru öğrenme yöntemlerinin kurulmasını savunur. Bu şekilde sadece doğru sinir bağlantısı kurulur ve güçlendirilir. Bu şekilde hatayı tekrar etmekten kaçınırız ve çocuk hayal kırıklığı ve olumsuz duygulardan kaçınır. Başlangıçtan itibaren doğru bir performans elde etmek için belirli yönergelere uymanız gerekir.

Hatasız öğrenme nasıl uygulanır?

Çocuğa hatalara yol açabilecek açık uçlu sorular sormaktan kaçının. Örneğin, ona üç farklı renkli boya gösterip sarı olanı göstermelerini istemeniz uygun olmaz. Onlara belirli bir nesnenin adını da sormamalıyız. En azından, çocuk yeterli bilgiyi geliştirene kadar.

Oyun kartları ile oynayan anne ve çocuk
  • Bunun yerine, onlara en başından itibaren yalnızca doğru yanıtları ve yapılacak doğru eylemleri ve sıraları öğretmemiz tercih edilir. Bu şekilde, onlara sarı boyayı göstermemiz ve çocuk çağrışımı güçlendirene kadar “sarı” kelimesini tekrar etmemiz gerekir. Şüphesiz, hataya yer yoktur; yöntem, tek geçerli ilişkiyi kurmaya odaklanır.
  • Aynı şey, eylemler dizisi gibi daha karmaşık bir şey öğretmek istediğimizde de olur. Başından itibaren bunu net ve yavaş bir şekilde göstermeye odaklanmalıyız. Örneğin, bir matematik problemini çözmek için, onların yanına oturmalı ve yanlış cevabı almalarına izin vermeden tüm süreç boyunca adım adım onlara rehberlik etmeliyiz. Doğru sırayı tekrarlayarak, istenen öğrenme gerçekleşecektir.
  • Hataları olabildiğince önlemek önemlidir, ancak meydana gelirlerse, onları görmezden gelip doğru şekilde yapmalıyız. Bu yöntemin temel amacı, öğrenmeye yönelik uygun yaklaşımları pekiştirmektir.
  • Son olarak, görevlerin çocuğun yeteneklerine uygun olmasını sağlamak çok önemlidir. Onlara kişiselleştirilmiş bir şekilde öğretmeniz ve motivasyonu ve olumlu pekiştirmeyi teşvik etmeniz de tavsiye edilir.

Eğitim alternatifi

Kısacası, sağlıklı bir çocuk kendi hatalarını tespit etmek ve onlardan ders almak için gerekli bilişsel becerilere sahiptir. Yine de, bu alternatif Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) olan çocuklar için ve genel olarak çocuklarımızda hayal kırıklığı ve motivasyon kaybından kaçınmak istediğimizde çok etkilidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Melo, R. M. D., Hanna, E. S., & Carmo, J. D. S. (2014). Aprendizaje sin error y la discriminación aprendizaje. Temas em Psicologia22(1), 207-222.
  • Briceño, M. T. (2009). El uso del error en los ambientes de aprendizaje: una visión transdisciplinaria. Revista de teoría y didáctica de las ciencias sociales, (14), 9-28.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.