Yapılandırılmamış Oyun Nedir Ve Neden Önemlidir?

Formatı olmayan oyunlar çocukların gelişimi için çok önemlidir. Küçüklere beklenmeyen şeylerle başa çıkmayı ve başkalarıyla pozitif etkileşimler kurmayı öğretir. 
Yapılandırılmamış Oyun Nedir Ve Neden Önemlidir?

Son Güncelleme: 14 Şubat, 2021

Yapılandırılmamış oyun nedir? Kısaca, önceden belirlenmiş kurallar olmadan oyun oynamak anlamına gelir. Organize olmuş takımlar, üniformalar, koçlar veya antrenörler yoktur. Spontanedir. Genellikle o anda icat edilir ve o gün, zaman geçtikçe değişir.

Küçüklerin bir bahçenin içinde sonsuz sayıda daire çizerek birbirlerini kovaladıklarını görürsünüz. İşte yapılandırılmamış oyun budur. Ya da bir grup çocuk, eski kutularla yaptıkları bir kalede saatlerce oynayabilir.

Yapılandırılmamış oyun, doğal olarak eğlencelidir ama araştırmalar bize çocukların vücutlarının ve beyinlerinin gelişimi için hayati önem taşıdığını da söyler.

Yapılandırılmamış oyunlar oynamaları için küçük çocukları teşvik etmenin en iyi yollarından biri, onlara ‘değiştirilebilir’ oyuncaklar vermektir. Bir başka deyişle çeşitli şekillerde kullanabilecekleri oyuncaklar.

Yapılandırılmamış oyun nedir: Çocukluk çağında önemi

Yapılandırılmamış oyun nedir sorusunu cevapladıktan sonra çocuklar açısından çok önemli olmasının nedenlerinden bazılarını aşağıda sıraladık. Bunları okuduktan sonra, çocuklarınızın günlük rutinlerine bu tür bir oyunu dahil etmek için onları cesaretlendirmenizin neden önemli olduğunu anlayacaksınız.

park çocuk

Yapılandırılmamış oyun beynin yapısını önemli şekillerde değiştirir

Oyun, gelişmekte olan beynin yapısını önemli şekillerde değiştirir. Ayrıca prefrontal korteksteki nöronların (sinir hücrelerinin) aralarındaki bağlantıları güçlendirir. Beynin bu alanı, sorunların çözümünden, plan yapmadan ve duyguların düzenlenmesinden sorumlu yönetici kontrol merkezi olarak kabul edilir.

Yapılandırılmamış oyun, belirli hedefler veya ciddi sonuçlar olmadan farklı stratejileri denemeyi içerdiğinden, çocuklar ve hayvanlar oyun boyunca neler olacağını görmek için farklı aktiviteler yapabilirler.

Yapılandırılmamış oyun, onlara, bugünün belirsiz dünyasında büyük önem taşıyan bir beceriyi -beklenmedik bir şeyle başa çıkma becerisini- öğretir.

Oyun, neokorteksin tamamını aktif hale getirir

Hayatımızdaki pek çok farklı şey, gen ekspresyonunu etkiler (bir gen aktif olsun ya da olmasın). Bu faktörler çevremizi ve katıldığımız aktiviteleri içerir. Washington Üniversitesi’nde profesör olan Jaak Panksepp, farelerde oyun üzerinde çalıştı.

Yarım saat oyun oynamanın bile birçok farklı genin aktivitesini etkilediğini ve farenin beyninde neokorteks olarak bilinen dış kısmı aktif hale getirdiğini buldu. Bu, beynin, düşünme, dil ve mekansal akıl yürütme gibi daha yüksek işlevler için kullanılan alanıdır.

Aynı şeyin insanlarda da gerçekleşip gerçekleşmediğinden emin değiliz ancak bazı araştırmacılar muhtemelen öyle olduğuna inanıyorlar.

Çocuklara birbirleriyle pozitif bir şekilde etkileşim kurmayı öğretin

Başlangıçta hayvanların oyun oynamalarının onları sadece daha etkili avcılar yapabileceği düşünülmüştü. Ancak Dr. Panksepp’in fareler üzerinde yaptığı çalışma, onu, oyunun tamamen farklı bir işlevi olduğu sonucuna götürdü.

Oyun, genç hayvanlara başkalarıyla olumlu bir şekilde etkileşim kurmayı öğretiyordu. Dr. Panksepp, oyunun, prososyal beyinleri geliştirmeye yardımcı olduğuna inandı.

Oyun oynayan çocuklar genellikle daha iyi öğrenciler olurlar

Oyun yoluyla kazanılan sosyal beceriler, çocukların daha iyi öğrenciler olmalarına yardımcı olabilir. Araştırmalarda, akademik performansın en iyi belirleyicisinin bir çocuğun sosyal becerileri olduğu ortaya konmuştur.

Dr Pellis, “Teneffüs süresinin daha fazla olduğu ülkelerde, sürenin daha kısa olduğu ülkelere kıyasla daha yüksek akademik performans görülme eğilimi olduğuna” dikkat çekiyor.

koşan kelebek kostümlü çocuklar

Yapılandırılmamış oyun çocukları harekete geçirir

Zamanlarının çoğunu elektronik cihazlara yapışık halde gecirdiklerinden hepimiz, çocuklarımızın çok az fiziksel aktivite yapıyor olmalarından endişe ediyoruz. Egzersiz yapan tek uzvuları başparmakları.

Yapılandırılmamış oyun, ister bahçede koşmak, ister ağaçlara tırmanmak, ister okullardaki ya da parklarda oyun alanlarında oynamak olsun, tüm vücudun hareket edeceği anlamına gelir.

Fiziksel aktivite, çocukların sağlıklı bir kiloda kalmayı sürdürmelerine yardımcı olur ve insülin hormonuna karşı vücudun hassasiyetini artırarak çocuklarda çok yaygın görülen bir durum olan tip 2 diyabetin gelişimiyle savaşır.

Günümüzün koşuşturmacalı dünyasında, ebeveynlerin ve çocukların günlerinin her dakikasını yapılandırılmış etkinliklerle doldurmaları caziptir.

Bu etkinlikler okul öncesi dil sınıflarından futbol ve basketbol antrenmanlarına kadar geniş bir yelpazeye yayılırlar. Ayrıca çocukların hafta sonlarında ve yaz tatillerinde katılabilecekleri çeşitli özel sınıflar ve kamplar vardır.

Sıklıkla yapılandırılmamış oyun için zaman ayırmanın önemini hafife alıyoruz. Çocukların hiçbir şey planlamadan ve akıllarında eğlenmek dışında başka belli bir amaçları olmadan bir araya geldikleri zaman dilimi.

Çocukluk döneminde tüm bunlar çok önemlidir. Hatta akademik içerikleri öğrenmek kadar önemli oldukları söylenebilir. Bu yüzden çocuklarınızın iyi bir geleceğe sahip olmasını istiyorsanız, yapılandırılmamış oyunlar oynamalarına izin verin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gruss, L., Rosemberg, F. (2017) Los Niños y El juego. La Actividad Lúdica De 0 A 5 años. Editorial: Ediciones Continente.
  • Hamilton, J. (2014). Scientists Say Child’s Play Helps Build A Better Brain. Heard on morning edition. https://www.npr.org/transcripts/336361277?t=1597223524179
  • Caprara, G. V., Barbaranelli, C., Pastorelli, C., Bandura, A., & Zimbardo, P. G. (2000). Prosocial foundations of children’s academic achievement. Psychological science11(4), 302-306. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11273389/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.