Çocuğunuzun Büyüdüğünde Anlayışlı Bir Çocuk Olması İçin 7 Tavsiye

Çocuğunuzun Büyüdüğünde Anlayışlı Bir Çocuk Olması İçin 7 Tavsiye

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2018

Hiç çevrenizden bebeğiniz için “Ah umarım büyüdüğünde iyi huylu bir çocuk olur” ya da “Gelecekte acı çekmemesi için bebeğini anlayışlı olacak şekilde büyütmelisin” gibi laflar duyduğunuz oldu mu? Eğer olduysa, merak etmeyin bu çocuğunuzla alakalı değil ve bu endişelerin haklılık payı var. Bu makalede çocuğunuzu iyi huylu olacak şekilde nasıl yetiştirebilirsiniz, bunu tartışacağız.

Çocuğunuzun iyi huylu olmasının neden önemli olduğuna gelirsek, böylelikle hayatının geri kalanında çevresindekilere ve size şefkat ve iyi duygularla yaklaşabilmesi olacaktır.

Bazı çocuklar diğerlerine kıyasla doğuştan gelen dürtülerle daha iyi huylu olurlar. Her çocuk farklıdır ve bu sebeple genelleme yaparken oldukça dikkat etmeye çalışacağız. Hiçbir zaman unutmayın ki, her çocuğun kendine has ihtiyaçları ve dikkat edilmesi gereken noktaları vardır.

Eğer çocuğunuz diğer çocuklar gibi çevresine karşı sevecen değil ve huysuzsa, bundan büyük bir problem çıkarmayın. Bu çocuğunuzun daha iyi ya da daha kötü olduğu anlamına gelmez.  Sadece çocuğunuzun anlayışlı olabilmesi ve huysuz olmaması için diğerlerinden biraz daha zamana ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Tabii bunu toplum içerisinde yapması da ayrı konu. Bu nedenlerden dolayı, bu noktada biraz bilge olmaya çalışmalıyız ve bazı şeyleri zamana bırakmalıyız.

Kişisel anlamda, unutulmaması gereken bir şey vardır ki sevgi ve bunu göstermenin bir kişinin üzerinde hatırı sayılır derecede bir etkisi vardır. Çocuğunuzun aile üyelerine karşı daha anlayışlı, daha şefkatli olmasını mı istiyorsunuz? Bu makalede, bunu nasıl sağlayabileceğiniz hakkında yedi adet öneride bulunacağız. Nasıl çocuğunuzun iyi huylu ve anlayışlı olmasını sağlarsınız:

Çocuğunuzun iyi huylu olması için yapabileceğiniz 7 öneri

1. Olabildiğince çok birlikte vakit harcayın

Eğer çocuğunuzun iyi huylu olmasını istiyorsanız, onunla olan ilişkinizi sevgi üzerine kurmalısınız. Çocuğunuz çevreden nasıl davranışlar görüyorsa, onları baz alarak hayatı öğrenmeye başlar. Bunun anlamı, eğer çocuğunuz seviliyorsa ve bunu hissediyorsa, duygulara ve şefkate karşı çocuğunuz daha açık olacaktır; bu da çocuğunuza daha kolay bir şeyler öğretebileceğiniz anlamına gelir.

Eğer fiziksel ve duygusal gereksinimlere doğru biçimde karşılık verebiliyorsanız; bu, aile ortamınızın daha dengeli ve güvenli olacağı anlamına gelir. Böylelikle, karşıda şefkat ve duyguların oluşabilmesi için bir fırsat yaratılır.

Birçok ebeveyn bir aktiviteyi planlarken kendilerini düşündüğü kadar çocuklarını da düşünmektedir, çocuk uyumadan önce hikaye okumak gibi. Bir başka aktivite ise, cumartesi günlerini ‘kaliteli zaman’ olarak birlikte geçirmek olabilir.

zenci anne ve bebek

2. Ebeveynler her zaman en iyi örnektir

Çocuğunuzun öğrendiği şeyler, büyük ölçüde ebeveynlerinin davranışlarında ve hareketlerinde gördüklerinin bir karışımı olur. Bu sebeple, ne yaparsanız yapın hatta en önemlisi tartışma anlarında, sizin kendi davranışlarınıza (ve eşinizin davranışlarına da) aşırı derecede dikkat etmeniz gerekir.

Şunu bilmelisiniz ki kimse mükemmel değildir ancak sağlıklı bir yaşama sahip olmanızı etkileyen kusurlarınızı teşhis edip onları ortadan kaldırabilmeniz çok önemlidir.

Şefkatinizi ve sevginizi gösterdiğiniz anlardan biri ise, çevreye bir şekilde bir katkı yaptığınız dakikalardır. İhtiyacı olanlara yardım ettiğinizde, bunu gören çocuğunuz, diğer insanların duygularının da önemli olduğunu ve bu sürekli dayanışma halinin önemini anlayacaktır.

3. Ona dürüstlüğü ve alçak gönüllülüğü öğretin

Çocuğunuz yanlış bir şey yaptığı zaman, ona büyük tepkiler göstererek negatif duygulara sebep olmayın. Eğer onu azarlarsanız, onu sadece korkutur ve üzerinde negatif bir iz bırakırsınız. Onun yerine bir diyalog kurmaya çalışın. Ne olduğunu sorun, davranışlarının birini etkileyip etkilemeyeceğine değinin, ve nasıl özür dileyeceğini öğretin.

Gelecekte aynı hatayı yapmaktan nasıl kaçınması gerektiğini açıklayın. Her zaman dürüst ve alçakgönüllü olarak ona örnek olun. Önceden de söylediğimiz gibi kimse mükemmel değildir ama birbirimizi destekleyebilir ve pozitif yönde gelişmeye teşvik edebiliriz.

4. Basit alıştırmalar ve egzersizler yapın

Stresi minimuma düşürüp, sakinliği yakalayabilmek için zihninizi boşaltmanız oldukça yararlı bir yöntemdir. Sevdiğiniz bir sporu yapmaya başlayabilirsiniz ya da çocuğunuza daha özenli ve şefkatli olmanıza yardım edeceği için bir hava almaya, yürümeye çıkabilirsiniz.

5. Başkalarının iyi durumunu da göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu öğretin

Başka insanları da umursamayı, verilen sözü tutmayı, gerekliliklerin yerine getirilmesi gerektiğini öğretmeniz iyi bir şeydir. Bazı durumlarda gerçekten can sıkıcı olsa da, çocuğunuz çevresindekilere karşı her zaman doğru şeyi yapmalı ve onlara saygı göstermelidir; hatta karşıdakinin davranışları zor saygı duyulur derecede olduğunda bile.

Çocuğunuzun öğretmenlerine sadece notlarını sormak yerine, sosyal olarak nasıl bir gelişim gösterdiğini, yaşıtlarına karşı nasıl hareketlerde bulunduğunu da sorabilirsiniz.

Çocuğunuzu, arkadaşlarıyla yaşadığı problemleri ya da yanlış anlaşılmaları çözmeleri hususunda teşvik edici olun. İlk deneyişte hemen vazgeçmesine izin vermeyin. Onlara yardım edin, rehber olun ve engelleri aşma konusunda yönlendirin.

6. Çocuğunuzun kendisini göstermesine izin verin

Çocuklar çevreye duyduğu saygıyı, şefkati ve sevgiyi dışarıya ifade etmek isterler, böylelikle kademe kademe çevreye karşı duyarlı ve merhametli insanlar olmaya başlayacaklardır. Ayrıca, bu şekilde daha mutlu ve sağlıklı birer birey olurlar.

baba kız yatakta oyun oynuyor

Yapabiliyorsanız, çocuğunuzun sorumluluklarını yerine getirmesine yardım edin. Eğer çocuğunuz günlük sorumluluklarının yerine getirmesi gerektiğini ve bunun önemli bir şey olduğunu anlarsa, ilerisi için olası problemlerin önüne geçebilirsiniz; böylece bir şeyi yerine getirmesi gerektiği zaman çocuğunuz zorluk çekmeyecektir.

Çocuğunuzla konuşmanız çok önemlidir. Her gün karşınıza çıkan olaylara olan tutumunuz ve çocuğunuzun bunlara gösterdiği davranışlar hem kendi değerlerinin oluşmasında hem de sosyal yeteneklerinin ilerlemesinde çok önemli rol oynarlar. Örneğin, adalet kavramı hakkında konuşabilirsiniz, adalet ve adaletsizliğin ne olduğunu anlatabilirsiniz. Bunları yaparken çocuğunuzun kendi fikirlerini ve düşüncelerini ifade edebilecek özgürlükte olmasına özen gösterin.

Çocuğunuzun her zaman karşısına çıkabilecek olağan bir olay karşısında bile şükran duygusunu, minnettarlığını çevresine gösterebilmesi çok önemlidir. Çocuğunuza mutlaka ama mutlaka “lütfen”, “teşekkür ederim” gibi önemli ifadeleri öğretin ve kullanmaları konusunda destekleyici olun. Sadece lafta kalmadan, gerektiği zaman sarılabileceğini ve bunun gibi jestleri de çocuğunuza öğretin.

 7. Çocuğunuzun problem çözme yeteneğini destekleyerek, onu değişim elçisi olması için destekleyin

Çocuğunuz karşısına çıkan problemleri çözme konusunda içgüdüsel olarak yatkın olacaktır; yani, olası bir zorluk veya bir problem karşısında doğru kararı verip harekete geçmesi, bu problemin ya da zorluğun üstesinden gelmesi önemlidir. Unutmayın ki çocuğunuzun kendini çaresiz hissettiği noktalarda ya da içinden çıkamadığı ikilemlerde siz ona yardım edebilir ve problem çözme yeteneklerini geliştirebilirsiniz.

Eğer çocuğunuzun bir meseleye ilgi gösterdiğini görürseniz, ona grubun bir parçası olması için destek verip, sorunlara çözüm bulmasını destekleyebilir ve içindeki girişimcilik güdüsünü ortaya çıkarabilirsiniz. Çocuğunuza sadece diğer çocuklara ve insanlara yardım etmeyi değil, aynı zamanda onlarla birlikte çalışabilmeyi öğretin. Bu durum çocuğunuzun zamanla daha sosyal, diğer kişilere ve olaylara karşı daha anlayışlı olmasını sağlayacaktır.

Bu önerileri kısa bir süreliğine yerine getirdiğinizde bile hemen çocuğunuzdaki gelişimi gözleyebileceksiniz. Yavaş yavaş, her geçen olayın ardından çocuğunuzun daha anlayışlı, iyi huylu olmasına ve daha geniş bir bakış açısıyla hayata bakışına tanık olacaksınız. Bu sayede çocuğunuzun dışarıyla ve diğer insanlarla ilişkileri çok daha iyi olacak. Bu çocuğunuzun doğasını veya yapısını değiştirmek değil, ona daha iyi bir birey olabilmesi için verdiğiniz bir fırsattır, bu şekilde çocuğunuz gelecekte daha mutlu olabilecektir.

Gördüğünüz gibi çocuğunuzu daha anlayışlı, daha dışa dönük yetiştirmek, onu karşınıza almanızı ya da onu rahatsız edebilecek şeyler yapmanızı gerektirmez. Aksine çocuğunuz büyürken daha fazla empatiyle ve kişisel gelişimini iyi yönde etkileyecek faktörlerle büyüyerek öğrenecek ve kendi kendine öğrenme yeteneği kazanacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.