Çocuklar İçin 4 Bilimsel Deney

Bu bilimsel deneyler sayesinde, çocuklar bir şeyler öğrenir, analiz etme yeteneğini geliştirir ve eğlenirler. Siz de bunları yapmak için heyecanlı mısınız?
Çocuklar İçin 4 Bilimsel Deney

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Bilim, eğer çocuklara doğru şekilde tanıtılırsa onların çok sevdiği bir şeydir. Örneğin, bilimsel deney, onlara çevrelerindeki dünyayı anlama fırsatı sunar ve bazı bulguları gözlemlemek onlar için çok eğlenceli olabilir. Bu yüzden, bugün size çocukların kolayca öğreneceği birkaç bilimsel deneyden bahsedeceğiz.

Haydi gelin biraz bilimsel deney yapalım!

Taşa dönüşen yumurta

Bu deney sayesinde, bir yumurtanın sadece sirke yardımıyla nasıl kırılmaz hale geldiğini göreceksiniz. İhtiyacınız olan malzemeler:

    • Bir yumurta
    • Kapaklı bir cam kavanoz
    • Beyaz sirke

Yumurtayı kavanoza koyun, kavanozun üçte ikisini sirke ile doldurun ve kapağını kapatın. Daha sonra, kavanozu 48 saat boyunca bekletin ve sonrasında yumurtayı çıkarın. Yumurtanın hafif bir turuncu rengini aldığını ve kırılmadığını göreceksiniz. Neden mi? Çünkü yumurta kabuğu, kalsiyum karbonattan oluşur. Bu da sirke içinde çözünebilir olduğundan, sert ve dayanıklı bir katman oluşturur.

ders dinleyen çocuklar

Yumurtaların üzerinde yürümek

Sizin de görebileceğiniz gibi yumurtayla yapılabilecek pek çok bilimsel deney vardır. Çocuğunuza, eğer yumurtalarla kaplı bir yerde yürürse ne olacağını sorun. Eminiz ki yumurtaların kırılacağını söyleyecektir, ama bu deney sayesinde ona durumun böyle olmadığını gösterebileceksiniz.

Haydi çalışmaya başlayalım! Önce, hiçbir yumurtanın çatlak olmadığından emin olun. Yumurtaları, hepsi aynı pozisyonda olacak şekilde bir kutuya koymalısınız. 

Daha sonra, çocuğunuzun yumurtaların üstüne çıkmasına yardım edin ve vücut ağırlığını eşit şekilde dağıttığından emin olun — bu en önemli adımdır. Çocuğunuz, güvenli bir şekilde yumurtaların üstüne çıktığında onu bırakın. Yumurtalar kırılmayacaktır çünkü bu modelin yapısı, düzenli bir baskıya dayanıklı olan mimari yapılardan biri olan üç boyutlu bir kemere benzeyecektir.

Limondan pil

Bu deneyi, sadece bir limon, çivi ve bakır bir bozuk para kullanarak yapabilirsiniz. Limonda iki tane kesik açın. Daha sonra, bir kesiğe çiviyi diğerine de bakır parayı koyun. Eğer bir multimetreniz varsa üretilen elektrik akımını ölçebilir ve bir elektronik cihazı çalıştırmak için birkaç limon kullanabilirsiniz. Bu durumun olma sebebi, çivinin bakır paraya elektronlar transfer etmesi ve küçük bir elektrik akımı oluşturmasıdır.

Ev yapımı termometre

Evde bir termometre yapmak için, evinizde belki de zaten olan şu malzemelere ihtiyacınız olacaktır:

  • 50 ml hacminde boş bir şişe
  • Şeffaf bir pipet
  • Kil
  • Şişeyi doldurmak için su
  • Makas
  • Bir kap sıcak su
  • Gıda boyası
  • Alkol ve buz

Yapılışı:

  1. Makas yardımıyla şişede bir delik açın ve pipeti bu deliğin içinden geçirin.
  2. Sızdırmaması için deliği kille iyice kapatın.
  3. Şişeyi yarısına kadar su ile doldurun.
  4. Ev yapımı renklendiriciden birkaç damla ekleyin, böylece su pipete doğru yükseldiğinde, bu yükseliş daha net olacaktır.
  5. Şişeyi kapatın ve pipetin suyun başladığı bölgede olduğundan emin olun.
  6. Daha sonra bir kap suyu ısıtın ve şişeyi bunun içine koyun. Bu, moleküllerin hızlıca harekete geçmesini sağlayacak ve pipet sayesinde sıvı yukarı doğru itilecektir.
  7. Şimdi sıcak suyun pipetten nasıl yükseldiğini izleyebilirsiniz!
mikroskoptan bakan çocuklar

Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak termometrenin kalibrasyon karmaşıklığını artırabilirsiniz. Bunu yapmak için karışıma alkol ekleyin. Nerede 90°C olduğunu belirleyebilmeniz gerekir, bu yüzden suyu kaynama noktasına getirip sonra 5 dakika boyunca şişeyi suya batırmalısınız. Suyun yükseldiği ve 90°C olduğu noktayı işaretleyin.

Aynı şeyi, 0°C’yi belirlemek için yapın ve şişeyi 5 dakika boyunca su ve buzla dolu olan bir kaba batırın. Bu sayede, hem 90°C hem de 0°C’yi belirlemiş olursunuz ve arasındaki sıcaklıkları da gözle hesap edebilirsiniz. Sonuç olarak, bu bilimsel deneyler, çocukların ilgisini uyandırır ve sorular sormasını sağlar. Buna ek olarak, elektronik cihazları bir süreliğine unutmalarına da yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.