Çocuklar İçin Yaratıcı Oyunun Önemi

Çocuklar İçin Yaratıcı Oyunun Önemi

Son Güncelleme: 07 Eylül, 2018

Çocukları oyun oynamaya teşvik etmek onların öğrenmelerini ve gelişimlerini desteklemenin bir yoludur. Öte yandan, çocukların oyunda inisiyatif kullanamadıkları geleneksel bir yapı, onların maksimum potansiyeline ulaşmaları ya da çevreyle doğrudan etkileşim yoluyla öğrenmelerini sağlayamayacaktır.

Çocuklukları boyunca oyun oynayan çocuklar, hayata daha iyi hazırlanırlar ve daha güçlü temel yaşam becerilerine sahip olurlar. Ama elbette, bu oyunlar bir ekran önünde veya talimatları izleyerek oynanmamalıdır. Yaratıcı oyunlar, çocukları başarıya hazırlamanın en iyi yoludur, özellikle de öz saygılarını ve duygusal refahlarını arttırabilmeleri için faydalıdır.

Çocukların akademik bilgileri erken yaştan öğrenmeleri konusunda ebeveynlerin duyduğu endişe, çocukların ihtiyaç duyduğu temel oyun zamanı için çok az vakit bırakabilir. Ebeveynler, bu engellerin ve korkuların üstesinden gelmeyi öğrenmeli, çocukların tüm seçeneklere ve yeteneklerine dayanarak doğal olarak gelişmelerine izin vermelidir.

yaratıcı oyun çocuk

Doğumdan itibaren çocuklar etraflarındaki her şeyi araştırmak ve anlamak isterler. Ayrıca her zaman başarılı olmak isterler ve bu nedenle her şeyde birinci olmayı severler.

Deneme yanılmaya dayansa bile, her şeyi başarabilmek ve öğrenmek için sürekli olarak kendilerine meydan okurlar. Bu öğrenme, bizim “oyun” dediğimiz ve çocuklarımızın içine yerleştirilmiş olan biyolojik bir süreç sayesinde gerçekleşir.

Yaratıcı oyunun olumlu etkilerini destekleyen çok sayıda araştırma vardır. Çalışmalar yaratıcı oyunları, dil bilimsel, bilişsel ve fiziksel gelişimle ilişkilendiriyor. Ebeveynler, yaratıcı oyun oynamanın çocukların doğru gelişmeleri üzerindeki önemini göz önünde bulundurarak, bilgisayar oyunları gibi en hareketsiz oyunları terk etmelidir.

Yaratıcı Oyunun Önemi ve Yararları

Büyüme ve öğrenme açısından en etkili oyun biçimi, çocuğun inisiyatif aldığı ve yönettiği yani yaratıcı oyundur. Bu tür oyunlarda çocuk baş kahramandır ve oyunun kurallarını seçebilir. Çocuğa biraz rehberlik etmek için oyunu başlatabilirsiniz. Ama sonra kendi kurallarını geliştirmelerine izin vermelisiniz.

Örneğin, iki yaşındaki bir çocuk bir blok kule inşa edebilir, ancak yaratma ve öğrenmeye ilgi ve sevinç duyması için yetişkinlerin rehberlik ve motivasyonuna ihtiyaç duyacaktır. Bu desteği verdikten sonra oyundan yavaşça çıkmanız gerekir; böylece küçüğünüz ebeveynlerinin gözetiminde bile olsa, kendi oyununu yaratmanın sevincini ve memnuniyetini hisseder.

oyun oynayan çocuklar

Oyun, başkaları tarafından (yetişkinler dahil) aşırı bir şekilde yönlendirildiğinde, çocuk eleştiri ve değerlendirmeye çok fazla önem verecek ve bu da özgüven eksikliğine ve kendileri için bir şeyler yapmaya olan ilgisini kaybetmesine neden olacaktır.

Çocukların sürekli olarak yetişkinlerden gelen yorumlara bağımlı olmaları veya başarılarını ebeveynlerinin tepkileri ve beklentilerine dayandırmalarından kaçınmak gerekir. Bu durumda, gerçekten ilgilerini çeken şeylerle temaslarını kaybedebilirler.

Bu yazımızda gördüğünüz gibi, yaratıcı oyunun önemi büyüktür ve pek çok faydası vardır: daha fazla yaratıcılık, gelişmiş bir hayal gücü, ilgi alanlarının geliştirilmesi, daha iyi dil becerileri, iletişim, bellek, konsantrasyon, motor beceriler ve yetenekler, aktif oyun, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim vb.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aza, E. T. (2005). Juegos motores y creatividad. Editorial Paidotribo.
  • Jiménez, C. A. (2000). Cerebro creativo y lúdico. Hacia la construcción de una nueva didáctica para el siglo XXI. Cooperativa Editorial Magisterio: Magisterio. http://ludica.com.co/ensayos2/CEREBRO%20CREATIVO%20%20Y%20LUDICO.doc
  • Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
  • Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
  • Navarro Lozano, J. (2009). Mejora de la creatividad en el aula de primaria. Proyecto de investigación. https://digitum.um.es/digitum/handle/10201/3049
  • Vargas, R. R. (2001). Niños creativos.
  • Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.