Çocuklara Korku Temalı Hikayeler Nasıl Anlatılır?
Çocuklara korku temalı hikayeler anlatmak anne babaların kararsız kaldığı bir konudur. Sonuçta herkes çocuğunu korkulardan, riskli durumlardan ve kötü haberlerden korumak ister.
Bununla birlikte, onlara korku temalı hikayeleri okumaktan veya dünyadaki acı gerçekleri anlatmaktan vazgeçmemelisiniz. Çocukların gerekli soruları sormasına, korkularıyla yüzleşmesine ve onların üstesinden gelmesine yardımcı olmalısınız.
Çocukların kolayca etkilenebildiğini ve korkabildiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Bu nedenle, sizden korku temalı hikayeler anlatmalarını istediklerinde, korkularının üstesinden gelmelerinde çocuklarınıza yardımcı olmalısınız. Sizden dinledikleri hikayeleri hatırlarlar ve onlar hakkında düşünürler.
Eğer çocuğunuzun dikkatini çekmek istiyorsanız, korkusunu yenmesine yardımcı olmak için ona korku temalı hikayeler okumak önemlidir. Öğretmenler ve psikologlar bu tür hikayelerin eğlence amacıyla kullanılmasından ziyade, çocuk gelişimindeki önemi için kullanılmasını öneriyor.
Bu yazımızda, korku temalı hikayeleri anlatmanın neden gerekli olduğundan ve bu hikayeleri çocuğunuza nasıl anlatabileceğinizden bahsedeceğiz.
Korku temalı hikayeler çocuklar için neden önemlidir?
Çocuğunuzun kaç yaşında olduğuna bağlı olarak, onun pek çok şeyden korkacağının bilincinde olmalısınız. Bir noktada, çocuklar sevilmemekten hatta kardeşinden daha az sevilmekten bile korkabilmektedir.
Bunun yanı sıra, çocuklar sizi kaybetmekten, anne babalarının ayrılmasından, ölümden veya diğer pek çok farklı şeyden korkmaktadırlar.
Onlarla ne kadar konuşursanız konuşun, çocukların size bahsetmediği gizli korkuları her zaman vardır. Çocuğunuza korku hikayelerinden bahsetmelisiniz. Bu şekilde, hislerini fark edebilir ve duygularını dışa vurabilirler. Bunun yanı sıra, korkularıyla yüzleşmeyi ve onları kontrol etmeyi de öğrenirler.
Çocuklar için korku temalı hikayeler, korkularla başa çıkmanın en iyi yollarından bir tanesidir. Bu hikayeler sayesinde engellerin üstesinden cesurca ve zekice nasıl gelinebileceğini çocuklar görebilir.
Bu hikayeleri okuyan çocuklar, farkında olmadan kahramanların iyi yönlerini ve kötü adamların ve cadıların kötü yönlerini fark edebilir.
6 yaşından küçük çocuklara korku temalı hikayeler nasıl anlatılır?
6 yaşından küçük çocuğunuza bu hikayeleri nasıl anlatacağınızı öğrenmek istiyorsanız, çocukların bu hikayeleri sevdiğini ancak bilinmezliklerden korktuğunu göz önünde bulundurmalısınız. Çok korkutucu olmasalar da, çocuklar cadıları ve canavarları da sevebilir.
Korku temalı hikayeler sayesinde çocuklar korkularının onları durdurmaması gerektiğini öğrenir. Bununla birlikte, çocuklar korkularını yenmeye başladıklarında öğrenmeye, paylaşmaya, keşfetmeye, ilişki kurmaya ve koşulsuz sevmeye daha açık hale gelirler.
Eğer 6 yaşından küçük çocuklarınıza eski korku temalı hikayeler anlatmak istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz:
- İçerisinde vampirler, hayaletler ve cadılar olan hikayeler seçin. Hikayedeki canavarların ve hayaletlerin repliklerini okurken ses tonunuzu değiştirmeyi unutmayın. Mizah her zaman korkuların üstesinden gelmeye yardımcı olur bu nedenle hikaye anlatırken şakalar yapmaktan çekinmeyin.
- Hikayeyi dinlerken çocuğunuzun sorduğu sorulara ve korktuğu bölümlere dikkat edin. Gerekli yerlerde hikayede küçük değişiklikler yapabilir ve çocuğunuzun korkusunu yenmesine yardımcı olabilirsiniz. Ürkütücü kısımları kısık sesle, yavaşça ve ses tonunuzu çok fazla değiştirmeden anlatmaya özen gösterin.
7-11 yaş arası çocuklara korku temalı hikayeler nasıl anlatılır?
Eğer 7-11 yaş arası çocuklarınıza bu tür hikayeler anlatmak istiyorsanız, bu yaşlarda çocukların çok kolay etkilenebildiğini göz önünde bulundurmalısınız. Aşağıdaki ipuçlarına bir göz atın:
Korkunç ve komik kısımları karıştırarak hikayeleri anlatın. Araya beklenmedik hamleleri de katabilirsiniz. Böylece çocuğunuz eğlenecek ve rahatlayacaktır. Bunun sonucunda da korku ile mücadele etmeyi öğrenecektir.
- Ayrıca, hikaye sırasında ses tonunuzla oynayabilir, sesleri taklit edebilir, cadı gibi kıkırdayabilir, kötü karakterlerin kısımlarını yumuşak bir ses tonuyla okuyabilir ve merak uyandırmak için bir süre duraksayabilirsiniz.
- Bir diğer seçenek ise, odanın ışığını kapatmak ve hikayeyi çocuğunuza mum ışığında anlatmaktır. Mizahın korkuyu hafiflettiğini unutmayın. Bu nedenle hikaye boyunca çocuğunuzu ara ara güldürmelisiniz.
- Son olarak ise, hikayenizi seçerken hikayenin hangi yaş aralığına uygun olduğu ile ilgili iyi bir araştırma yapmalısınız. Ayrıca, iyiliğin kötülüğü yendiğinden emin olun. Çocuğunuza korkulardan bahsederken, onu hayata hazırlıyor olduğunuzu unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Díaz., I. P. (2019). Las emociones de ira, alegría, miedo y tristeza en niños de 4 a 5 años del IED San Cayetano de Bogotá. Universidad Distrital Francisco José de Caldas. https://repository.udistrital.edu.co/handle/11349/22190
- García, A., & Castrillón, E. (2021). La lectura de cuentos como herramienta para el desarrollo de la inteligencia emocional en la etapa de Educación Infantil. Universitat de les Illes Balears. https://dspace.uib.es/xmlui/handle/11201/156052
- Ruiz-Morales, F. C., & del Campo-Tejedor, A. (2021). Voces infantiles sobre lo tenebroso: Nuevas y viejas caras del miedo en niños de Sevilla. Boletín De Literatura Oral, 11, 269–299. Recuperado a partir de https://revistaselectronicas.ujaen.es/index.php/blo/article/view/5778