Çocuklarda Hareketsiz Yaşam Tarzını Nasıl Engellersiniz?

Çocuklar için hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık sorunları nelerdir, öğrenin.
Çocuklarda Hareketsiz Yaşam Tarzını Nasıl Engellersiniz?

Son Güncelleme: 05 Haziran, 2019

Çocuklarda yaygınlaşan hareketsiz yaşam tarzı, çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını riske sokmaktadır. Bu olayın arkasındaki ana nedenlerden bir tanesi, teknolojinin aşırı kullanılmasıdır.

Canadian Office of Public Health’in (Kanada Halk Sağlığı Kurumu) yayınladığı bir rapora göre, 10 çocuktan sadece 1’i, yaşı için gerekli olan fiziksel aktiviteyi yerine getirmektedir.

Hareketsiz yaşam tarzının sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini herkes bilir. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağladığı verilere göre, dünya nüfusunun %85’i neredeyse hiç fiziksel aktivitede bulunmuyor. Eğer çocuğunuzun bu tehlikeli verilerin bir parçası olmasını istemiyorsanız, aşağıdaki yöntemleri deneyin.

“1995’te Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi bir hastalık olarak sınıflandırmıştır. Şu anda, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen bir epidemik halini almıştır. Aşırı kilolu ya da obez olan çocuklar, daha az fiziksel aktivitelerde bulunup daha hareketsiz bir yaşama sahip olurlar. Bu yaşam tarzları, sahip oldukları kısıtlı motor kabiliyetlerinin ana nedeni olabilir.”

– Igor Cigarroa, Carla Sarqui, Rafael Zapata-Lamana – 

Çocuklarda hareketsiz yaşam tarzını engellemek için ipuçları

  • Eğlenecekleri aktiviteler bulun. Bu, onları illa aşırı çaba gerektiren bir spor dalına yazdırmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Düzenli yapılan yüzme, bisiklet sürme ya da dans etme onlar için yeterli olacaktır. Sevecekleri spor dalını bulmaları için onlara yardımcı olun.
hareketsiz yaşam tarzı olan çocuk
  • Yaşına uygun bir şeyler arayın. Erken yaşlarda egzersiz yapma isteğini, aile içerisinde geliştirebilirsiniz. Zamanla çocuğun zevkleri değişecektir ve kendine uygun sporu kendisi seçecektir.
  • Elektronik aygıtlarla oynama süresini kısıtlayın. Televizyon, cep telefonu ya da bilgisayar fark etmez, elektronik aygıtların başında geçirdiği süreyi kısıtlayın. Bu aktiviteleri yürüyüşlerle ve oyunlarla değiştirebilirsiniz.
  • Size özendiğini unutmayın. Erken yaşlarda çocuğunuzun en çok etkilendiği kişinin siz olduğunu unutmayın. Egzersizleri, gündelik rutinin temel parçası haline getirin ve ailece bir şeyleri paylaşmak, konuşmak ve birlikte zaman geçirmek için vakit ayırın.
  • Hedefler koyun. Kısa süreli ve çocuğunuzun kolaylıkla yapabileceği hedefler koyun. Zamanla süresini ve zorluğunu arttırın. Küçük hedefleri yerine getirmek, bu sağlıklı alışkanlığı yerine getirmesi için onu motive edecektir.
  • Yağmurlu günler için bir B planı hazırlayın. Olumlu etkilerini güçlendirmek için açık havada egzersiz yapmak daha kolaydır ancak hava kötü olduğu zaman, evinizde rahatça hareket edebileceğiniz bir alan yaratmalısınız.
  • Tereddütlerini ve temposunu anlamaya çalışın. Çocuğunuzdan milli sporcuların gösterdiği performansı göstermesini beklemeyin. Ayrıca, her çocuğun farklı yetenekleri olduğunu da unutmayın. Çocuğunuzdaki farklılıkları takdir edip motive edin.

Fiziksel aktivitelerin yararları

  • Düşük diyabet, kalp krizi, kanser ve kemik erimesi riski
  • Pozitif ruh hali
  • Yüksek özgüven
  • Kaliteli uyku
  • Düşük anksiyete ve depresyon riski

Hareketsiz yaşam tarzının çocuklar için oluşturduğu bazı riskler

  • Hareketsizlikten kaynaklı ruh hali değişimleri: Tek bir yerde ya da tek bir aktivite ile vakit geçiren insanlarda psikolojik problemler daha sık görülür.
  • Kanser riski: Egzersiz yapmadan uzun süre oturmak, bağırsak ve akciğer kanserinin yanı sıra endometriyoz geliştirme riskini de arttırır.
egzersiz yapan çocuklar
  • Çocuklarda obezite dünya genelinde yaygın hale gelmektedir. Bu durumun sebebi hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, kardiyovasküler sorunlara ve diyabete sebep olabilir.
  • Kas ve kemik gelişiminde sorunlar: Çocuklarda hareketsiz yaşam tarzı, eklemlerin ve kasların egzersiz eksikliği yüzünden zayıflamasına neden olur. Egzersiz yapmayan çocuklarda bel, boyun, alt ekstremite ve kas yapılarında sorunlar açığa çıkar.
  • Dolaşım sorunları: Uzun süre aralıklarla aynı pozisyonda kalmak, vücuttaki kan dolaşımını kısıtlar. Zamanla damarlar hasar görür ve düzgün bir şekilde işleyemez hale gelir. Buna venöz yetmezliği denir. Varisli damarlar ve pulmoner emboli gibi ciddi sorunlara dönüşebilir.
  • Beyin fonksiyonlarında azalma: Hem okulda hem de evde çocuklar aktif olmalı ve sürekli pozisyonlarını değiştirmelidirler. Bu durum fikir üretmesi için beyinlerini harekete geçirir.

Sonuç olarak

Çocukların fiziksel aktiviteye olan ilgilerini arttırmak, öğretmenler ve ebeveynler için eskiden beri süre gelen bir yöntemdir. Çocuğunuzun bedensel ve entellektüel gelişiminin büyük bir kısmı buna bağlıdır.

Çocuğunuzu erken yaşta spora alıştırarak sağlıklı bir alışkanlık edinmesini sağlayabilirsiniz. Onlara bu yolda rehber olun ve kendi sağlığınızı da ihmal etmeyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cano M, Oyarzún T, Leyton F, Sepúlveda C. (2014) Relación entre estado nutricional, nivel de actividad física y desarrollo piscomotor. Nutr Hosp. 30(6):1313-18.
  • Fisher A, Reilly J, Kelly L, Montgomery C, Williamson A, Paton J et al. (2005) Fundamental movement skills and habitual physical activity in young children. Med. Sci. Sport. Exerc. 37(4):684–8.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.