Çocuklarda Sosyal Zeka: Nedir ve Nasıl Geliştirilir?

Sosyal zeka, diğer insanların davranışlarını ve duygularını anlayabilme yetisidir. Ayrıca, başkalarıyla etkili bir iletişim kurabilmeyi de kapsar.
Çocuklarda Sosyal Zeka: Nedir ve Nasıl Geliştirilir?

Son Güncelleme: 31 Mart, 2019

Çocuklardaki sosyal zeka çok özel bir yetenektir. Pek çoğumuz bu yetenekle beraber doğsak da, pek az kişi yetişkinlikte bu beceriyi kullanmaya devam edebilmektedir.

Bu yüzden, çocuklardaki sosyal zekayı nasıl geliştirebileceğinizi bu yazımızda anlatacağız.

Çocuklarda Sosyal Zeka Nedir?

Sosyal zeka, Howard Gardner’in Çoklu Zeka Kuramında yer alan becerilerden bir tanesidir. Bu kuram, eğitim üzerinde çok büyük etkisi olan bir sınıflandırma zekası modelidir. Ayrıca farklı alanlarda belirli yeteneklere sahip çocuklar için de alternatif yollar ortaya çıkarmıştır.

Sosyal zeka, diğer insanların davranışlarını ve duygularını anlayabilme becerisidir. Ayrıca, herkesle daha iyi bir iletişim kurmayı sağlar.

Matematik veya mantıksal zeka kadar önemli olmadığı düşünülse de, s osyal zekası gelişmiş kişilerin hayatı diğerlerine kıyasla daha iyidir.

“Sosyal zeka çok önemli bir beceridir. Çocuklukta bu beceri herkeste önemli ölçüde bulunur.”

Çocukken, hayatımızdaki insanların duygularına karşı daha hassasızdır. Çok az bir etkileşim ile bile, aile üyelerimizin ruh halindeki değişimleri fark edebiliriz. Bu, pek çok yetişkinin tamamen kaybettiği bir beceridir.

Bazıları bunu doğru bulmayabilir ancak çocukların beyni küçük yaşlarda, etraflarındaki dünyayı keşfetmeye ve öğrenmeye odaklı çalışır. Bu, bilimsel olarak da kanıtlanmıştır ve gelişim için çok önemli olan biyolojik bir durumdur.

oyun oynayan baba kız

Bunun yanı sıra, çocuklar sosyal bağlantılar kurarken daha özgüvenlidir. Bu, ünlüler, siyasetçiler ve şirket yöneticileri gibi başarılı insanlarda bulunan bir özelliktir.

Sosyal Zeka Çocuğunuzun Yetişkinlikteki Başarısını Belirleyebilir

Eğitim her çocuğun gelişimi için önemlidir ancak başarının tek belirleyici faktörü değildir. Kabul etmek zor olsa da, eğitim profesyonel yaşamda başarıyı garanti etmez. Bununla birlikte, hem iyi bir eğitim almış olmak hem de sosyal becerileri geliştirmek kişinin hayatında önemli farklar yaratabilir.

Doğru zamanda ne söyleyeceğini bilmek, istediğiniz işe alınmada, hayalini kurduğunuz partner ile birlikte olmada veya lider olmada belirleyici bir faktör olabilir. Bununla birlikte, sosyal zekanızın düşük olması da sizi bunları başarmaktan alıkoyabilir.

Bu, bazı kişiler için zor olabilir ancak sosyal zekayla desteklenmeyen zekanın hiçbir anlam ifade etmeyeceğini fark etmek gerekir.

Neyse ki, sosyal becerileri her yaşta geliştirmek mümkündür. Şimdilik, sadece çocuklukta bunu nasıl başarabileceğinizden bahsedeceğiz.

Sosyal Zekanın Faydaları

Günlük hayatta sosyal zekaya sahip olmak kişilere aşağıdaki avantajları sağlar:

  • Başkalarıyla olan uyuşmazlıkları çözmek. Çocuklar bile bunu yapabilir.
  • Yapılan her şeyde daha profesyonel bir bakış açısı kazanmak. Bu, başkalarından daha zeki olmak anlamına gelmez. Aksine, başkalarıyla çalışmak, onları takdir etmek ve grup projelerinde yer almak için becerileri kullanmaktan ibarettir.
  • Diğer insanları anlamaya yardımcı olur. Başkalarının başarısı ile mutlu olmayı öğrenebilirsiniz.
  • Yüksek sosyal zekası olan kişilerin yönetici özellikleri de iyidir. Onları utandırmadan veya kendilerini kötü hissettirmeden, çalışanlara ne söyleyeceklerini iyi bilirler.
  • Empati yeteneği sayesinde insanlar her konuda size danışabilir.

Sosyal zeka sadece arkadaş edinebilme becerisi anlamına gelmez. Ayrıca, diğer insanların bizimle arkadaş olmayı istemesini sağlayan bir karakteristik özelliktir. Sosyal zekası güçlü olan insanlar, başkalarının gününü güzelleştirebilir ve güçlü bir sosyal zeka da farklı alanlarda pek çok fırsat sunar.

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, çocuklarınızın daha iyi bir geleceğe sahip olması için onların sosyal zekalarını nasıl geliştirebileceğinizi öğrenmek isteyebilirsiniz.

Çocuklardaki Sosyal Zeka Gelişimini Nasıl Artırabilirsiniz?

Çocuklarda sosyal zeka gelişimini sağlamak, çocuğunuzun insanlarla etkileşime girmesini gerektiren aktiviteler yapmasıyla ilişkilidir. Mutluluk, korku, öfke ve benzeri bütün duygusal tecrübeler çocuğun zihninde sonsuza kadar kalır.

Bu, yaşamları boyunca çocukların beyinlerinde belirli kodların bulunması anlamına gelir. Olay hatırlanmasa da duygular kayıtlıdır.

parkta oturan kızlar

Neyse ki, bu süreçte alınan bilgileri öğrenmede ve şekillendirmede çocukların beyni tarafsızdır. Dikkatli olmak, özgüvenli olmak ve dürüst olmak gibi değerleri öğrenebilirler. Bu değerler yetişkinlikte de devam eder.

Çocuklarda bu becerilerin gelişimini desteklemek için, aşağıdaki aktiviteleri yapabilirsiniz:

  • Tiyatro ve oyunlar. Evde veya okulda bir gösteriye katılmak, davranış esnekliğini geliştirmek için önemlidir. Böylece sosyal etkileşime girebilecekleri farklı ortamlar hakkında fikir sahibi olurlar.
  • Rol yapmak. Rol yapmak ve inandırmaya çalışmak, kişinin becerilerini geliştirmek için idealdir. Aile üyelerinden birinin veya en sevdikleri kahramanların taklidini yapabilirler.
  • Yeni arkadaşlar edinmek. Kamp yapmak, spor yapmak ve güvenli sosyal aktivitelere katılmak, yeni insanlar tanımak için harika bir fırsattır. Böylece çocuğunuza başkalarının bakış açısını görmeyi öğretebilirsiniz. Bunun yanı sıra, çocuğunuz okuldaki veya evdeki insanlarla iyi anlaşmak için farklı kurallar hakkında da fikir sahibi olabilir.

Çocuklardaki Sosyal Zekayı Geliştirmenin Kilit Noktası

Sosyal zeka, yukarıda bahsettiklerimiz dışında pek çok şekilde geliştirilebilir. Burada önemli olan nokta, çocukları yeni etkileşimlere ve deneyimlere maruz bırakmaktır. Mükemmel bir öğrenme kapasiteleri olduğu için, bu deneyimler zihinlerinde yer eder ve hayat boyunca onlarla kalır.

Bununla birlikte, bu becerileri yetişkinlikte de geliştirebilirsiniz. Örneğin ikinci bir dil öğrenmek de her yaşta olabilecek bir şeydir ancak tek fark öğrenme hızının yavaşlamasıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Castelló, A., & Autet, M. C. (2011). Inteligencia interpersonal: conceptos clave. Revista electrónica interuniversitaria de formación del profesorado, 14(3), 23-35.
  • Gardner, H. (1990). La Teoría de las Inteligencias Múltiples de Gardner.
  • Leal, A., & TUTORIAL, O. Y. A. (2011). La inteligencia emocional. Digital Innovacion y experiencias educativas, 39.
  • Trujillo, M., & Rivas, L. (2005). Orígenes, evolución  y modelos de inteligencia emocional. INNOVAR, Revista de Ciencias Administrativas y Sociales. Universidad Nacional de Colombia. https://doi.org/10.15446/innovar
  • Velasco Bernal, J. J. (2016). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.