Çocuklarda Tembellikle Mücadele İçin Kaizen Metodunu Kullanın

Çocuklarda Tembellikle Mücadele İçin Kaizen Metodunu Kullanın

Son Güncelleme: 01 Ekim, 2018

Çocuklarda tembellik sorununa, yetişkinlere göre daha toleranslı davranma eğilimindeyiz. Yine de çocukların aktivite yetersizliği konusunda endişe duymamız gereken zamanlar vardır, özellikle de ergenlik dönemindeki çocuklar söz konusuysa. İşte bu nedenle bugün Kaizen Metodu’ndan söz etmek istiyoruz. Bu metodun amacı çocuklarda daha güçlü bir çalışma etiği geliştirmek.

Çocuklarda tembellik çocuğunuzun ev işlerine yardım etmesi, odasını temizlemesi, hatta ev ödevini yapması gibi şeylere engel olabilir. Çocuklar, zevk almaları gereken aktiviteler söz konusu olduğunda bile tembelleşebilirler. Çoğunlukla motivasyon eksikliği yaşar ya da hiç düşünmeden yapmaları gereken şeyleri ertelerler.

Çocuklar neden tembel olur? Bu tembelliği enerjiye dönüştürmelerine nasıl yardımcı olabiliriz? Kaizen Metodu, etkili bir Japon tekniğidir ve çoğu durumda uygulanabilir.

Kaizen Yöntemi Nasıl Çalışır?

Tembel çocukların nasıl davrandığından söz ettik. Günlük aktiviteler, matematik problemleri ya da anneleri için yapacakları basit bir iş bile uzun zaman alır. Ayrıca erken kalkmak ya da dişlerini fırçalamak konusunda da tembellik ederler. Bütün bu örnekler için uygulayabileceğiniz bir dakika prensibi var. Aşağıda bunun nasıl çalıştığını açıklayacağız.

Kaizen Yöntemi veya bir dakika prensibi, olumlu bir şekilde çalışır. Japoncada bu tekniğin adı değişmek için bilgelik anlamına gelir. Tembellik ve ilgisizliğin üstesinden gelmek için çok etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Genel olarak, işlerimizi yarım bırakmamızı ve belirli bir görev üzerinde çalıştığımız zamanlarda işimizi bitirmek için daha kararlı olmamızı hedefler.

Neyse ki, bu yöntem hem çocuklar hem de yetişkinler için çok etkilidir, bu yüzden ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda gelişmemize yardımcı olabilir. Yöntemi uygulama süreci şu şekilde ilerler:

Yöntem

  • Tutarlılık ve bağlılıkla, her gün aynı zamanda yapılması gereken günlük bir görev düzenleyebiliriz. Bu amaçla bir dakika tutarız ve yalnızca bir hedefin gerçekleştirilmesi için zaman ayırırız. Sadece bir dakika gibi kısa bir süre ayırması gerektiğinden çocuk, bu aktiviteden şikayet edemeyecektir. Saatin tik tak sesi, çocuğu motive ederek acele etmeye itecektir.
  • Zamanlanan görevin her gün aynı zamanda olması gerektiğini unutmayın. Yani, oyuncaklarını düzenlemeleri zor geliyorsa bu, her gün programlarında olacak bir aktivitedir. Bir dakika boyunca dağınıklığı toplamaya odaklanacaklardır.
  • Tutarlı olmak ve görevi tamamlarken çocuğun yanında bulunmak önemlidir. Ayrıca saati gerçekten de bir dakikalığına ayarlamayı unutmayın. Görevi hızlıca tamamlamaları için bir dakikaları vardır.
  • Kaizen Metodu çocuklar için etkilidir, çünkü bu yöntemi içselleştirip bir oyun olarak görürler. Saatle yarışmak ve istenen zamanda görevi tamamlamak eğlencelidir. Çok fazla bir şey istemiyoruz, sadece bir göreve 60 saniye ayırmaları gerekiyor.
  • Ödevler için bir dakika prensibi adımlar halinde uygulanır. Bir problem için bir dakika, bir bölümü okumak için bir dakika ve bir haritayı boyamak için bir dakika gibi. Her işin zamanlaması daha iyi konsantrasyon sağlar ve iş için harcanan süreyi en aza indirmeyi mümkün kılar.
  • Yönteme alışınca, artık kendiliğinden görevlerini tamamlarlar. Hatta zaman onlar için önemli olmayabilir ve otomatik olarak harekete geçerler. İlerleme kaydettikten sonra, zamanı 5 dakika ve daha sonra ise 10 dakikaya çıkarabiliriz. Çok geçmeden bu bir alışkanlık haline gelecek ve çocuğunuz tembellik tarafından yönetilmeyecek.

Kaizen Metodunun Kökeni

ev işleri

Japonyalı Masaaki Imai, tembelliğe neden olan şeyleri dikkate alarak bu tekniği geliştirmiştir. Tembellik yetişkinlerin de yaşadığı bir sorundur ancak çocuklar, karmaşık görevlerden daha en başından kaçmaya çalışır. Ayrıca yapmaları gereken aktivitenin çok uzun zaman alabileceğini bildiklerinde tembellik ederler.

Motivasyon eksikliği ve bir görevi başarılı bir şekilde tamamlayamayacaklarını düşünmek tembellik etmelerine neden olur. Bazen sonuçlarla karşılaşmamaları, tembelliklerinin ana sebebidir. Bir şeyi yapmaları konusunda kararlı olmaz ve yapmadıkları takdirde bir şey olmayacağını söylersek, çocuklar o görevden kaçmanın bir yolunu bulacaktır.

Masaaki Imai kademeli uyum sürecinin çok köklü alışkanlıklar yarattığına inanır. Yöntemin adından anlaşılacağı üzere amaç, değişmek için içsel bilgi kazanmaktır. Aynı zamanda, motivasyon ve direncinizi korumanız için değişimin çok fazla çaba gerektirmesi şart değildir.

Kapak resmi: kwanchaichaiudom


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.