Bebeklerin İlk Sözcükleri Nelerdir?

Çocuğunuzun ilk söylediği kelimeyi hatırlıyor musunuz? Bu yazımızı okuyarak bu ilk kelimenin bebeklerin en yaygın ilk sözcükleri arasında bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bebeklerin İlk Sözcükleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 25 Kasım, 2020

Konuşmaya başlamak, bebeklerin gelişim sürecinin en heyecan verici ve önemli aşamalarından biridir. Anne ve babalar bu özel anı uzun süre beklerler. Genellikle bebeklerin ilk sözcükleri her zaman hatırlanır ve anne babalar bundan büyük keyif duyarlar.

Bebekler genelde 11 ile 18 ay arasında, kimi zaman da bundan daha önce ilk sözcüklerini söylerler. Ancak elbette her çocuk birbirinden farklıdır ve konuşma becerisi de kendi öğrenme ve büyüme hızıyla bağlantılı olarak değişik zamanlarda ve farklı biçimlerde kendini gösterir. Tıpkı bu süreçlere benzer şekilde bebeklerin sarf ettikleri ilk sözcükler de birbirinden farklıdır. Ancak yine de bazı ilk sözcükler diğerlerine göre daha yaygın bir biçimde görülür.

Aşağıda bebeklerin sözlü iletişim dünyasına adım attıkları ilk sözcükler arasında en yaygın olanlarının hangileri olduğunu göreceğiz.

“İlk sözcükler, hem çocukların hem de anne ve babaların hayatlarını öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırır. Bu andan itibaren iletişim fırsatları çok daha fazla artar.”

cep telefonu ile konuşan çocuk

Bebeklerin İlk Sözcükleri Arasında En Yaygın Olanları Hangileridir?

Bebeklerin ilk sözcükleri, kendi yakın çevrelerindeki tecrübeleri ve yaşadıkları ile doğrudan ilgilidir. Özellikle aile içinde yaşadıkları ve gördüklerinin bu süreçte etkisi oldukça büyüktür.

Bebeklerin kelime dağarcığında ilk yüzeye çıkan sözcükler genellikle çevrelerindeki yetişkinlerin en sık tekrar ettikleri kelimeler ve anne babaların ya da bakıcıların kullandıkları sözcüklerdir.

Genelde tüm anne ve babalar ilk aylarda bebekleriyle birbirine benzer şekilde iletişim kurarlar. Bu nedenle de bebeklerin ilk sözcük seçimlerinde bazıları daha yaygın bir biçimde görülmektedir. Şimdi bu en yaygın sözcüklerin hangileri olduğunu hep birlikte görelim.

Aile Bireyleri İle İlgili İlk Sözcükler

Çocukların büyük bir bölümünün söyledikleri ilk sözcükler “anne”, “baba”, “dede” gibi yakın aile ile ilgili sözcüklerdir. Bu kelimeler telaffuzu kolay ve basit yapıda sözcükler olmasının yanında genellikle aynı iki hecenin tekrarlanmasından oluşur. Ayrıca bebeklerin sürekli olarak etkileşim halinde oldukları aile bireylerini simgeledikleri için en çok duyulan sözcüklerin başında gelirler.

Bebeklerin İlk Sözcükleri: Olumlama ya da Reddetme

Doğdukları andan itibaren bebeklerin en fazla duydukları kelimelerden ikisi “evet” ve “hayır”dır. Bu nedenle, ister jestler yoluyla ister konuşarak olsun çocuklar olumlama ya da reddetme ifadelerini çok kolay bir biçimde öğrenirler. Bu sözcükler pek çok çocuk için kelime repertuarını genişletmenin yaygın ve hızlı yolları arasında yer almaktadır.

Yiyecekle İlgili İlk Sözcükler

İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri elbette beslenmedir. Bu nedenle bazı bebeklerin ilk sözlerini bir yemek adı ya da yemek yemeyle ilgili “su”, “mama”, “ekmek” gibi bir kelime olarak seçmeleri hiç de şaşırtıcı değildir.

Benzer şekilde bazı çocukların yemek isterken kullandıkları “bana ver”, istiyorum”, “daha çok” gibi ifadeler kullandıklarına da sık bir biçimde rastlanmaktadır.

Selamlama Sözcükleri

Selamlama sözcükleri nezaket ve kibarlığın ifadeleridir. Bu sosyal olgu nesillerden nesillere aktarılarak varlığını sürdürür. Bundan dolayı pek çok bebeğin ilk sözleri arasında “merhaba” ya da “hoşça kal” gibi kelimeler bulunmaktadır.

Yankı Sözcükleri

Bazı durumlarda çocukların ilk kelimeleri sözlükte bulabileceğimiz sözcükler olmayabilir. Yani çocuklar, çıkardıkları sesleri taklit ederek, örneğin bir köpek için “hav hav” ya da bir kedi için “miyav” seslerini çıkarabilirler.

kızıyla konuşan bir baba

Bebeklerin İlk Sözcükleri İçin Onları Teşvik Edin

Çocukların büyüyüp her türlü yeteneklerini geliştirdikleri doğal ortam ailedir. Bu nedenle aile ortamının mümkün olduğunca besleyici ve teşvik edici olması gerekir.

Konuşmayı öğrenme konusunda bebeklerin ilk kelimeleri telaffuz etmeleri için onlara destek olmak önemlidir. Bu bağlamda, anneler ve babaların ilk aylardan itibaren çocukla sürekli bir sözlü iletişim kurmaları gerekmektedir. Bu iletişim son derece açık ve anlaşılır, açıklayıcı özellikte olmalı ve göz teması hiçbir zaman kesilmemelidir.

Böylelikle çocuğun hiçbir şey söylemediği günler süren konuşmaların ardından bir gün, en beklemediğiniz bir anda çocuğunuzun ağzından dökülen o ilk sözcüğü duyarsınız. İşte bu an hayatınız boyunca unutamayacağınız ve her zaman hatırlamaya değer özel bir andır!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rivero-García, M. (1994). Influencia del habla materna en los inicios de la adquisición del lenguaje: primeras palabras y primeros enunciados de más de una palabra. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología14(3), 148-155.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.